Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СЕ РАЗДЕЛИ С ПЕТЪР ЧАЛЪМОВ

Още един обвиняем прокурор напусна съдебната система. В сряда (28 ноември) Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на заместник районния прокурор на София Петър Чалъмов. Но дори и при гласуването на молбата за напускане кадровиците трябваше да поспорят - ей така, от любов към спорта.
Председателят на комисията по предложения и атестиране Георги Шопов докладва пред колегите си постъпилата молба на Петър Чалъмов. В чл.166, ал.1 от новия Закон за съдебната власт (ЗСВ) обаче се казва, че всеки съдия, прокурор и следовател подава оставка с най-малко шестмесечно предизвестие. Заради това комисията предложи Чалъмов да бъде освободен от поста заместник-шеф и прокурор от 30 април 2008 година.
Галина Захарова обаче предложи да го снемат от длъжността заместник, но да го оставят като обикновен прокурор до изтичането на шестмесечното предизвестие. Целта на въпросната разпоредба от ЗСВ е да се даде време на магистратите да си изпишат делата и преписките, преди да напуснат съдебната система. Заради това аз не виждам пречка ние да го освободим само от ръководния пост, поясни Захарова.
Министърът на правосъдието Миглена Тачева изрази съвсем друго мнение. Ние можем да го освободим от длъжност още сега. Чалъмов е отстранен от длъжност на 14 ноември, това означава, че в момента той с нищо не се занимава. А и в молбата си е отбелязал, че няма висящи дела и преписки. Според мен ще дойде малко в повече на съдебната система да си държи един обвиняем, каза Тачева.
Георги Шопов не се съгласи с правосъдния министър. За в бъдеще може да практикуваме по следния начин - да искаме от административните ръководители справки, в които да са отбелязани ненаписаните дела от магистрат, който иска да напуска. Ако няма такива, то тогава ще го освобождаваме веднага и няма да чакаме шест месеца. В случая с Чалъмов нямаме информация от прекия му началник как стоят нещата с преписките му. Заради това трябва да спазим изискванията на съдебния закон, смята Шопов.
В спора се намесиха Радка Петрова и Петър Стоянов, които подкрепиха министъра на правосъдието. В крайна сметка решаващи бяха думите на главния прокурор Борис Велчев, който каза, че подаването на оставка е личен акт и ВСС трябва веднага да уважи молбата на Чалъмов. Така и стана. С 22 гласа за и един против кадровият орган на Темида освободи заместник районния прокурор на София. Той обаче няма да може на този етап да вземе никакво обезщетение за прослужено време. В чл.255, ал.3 от новия ЗСВ се казва: В случаите, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление или по отношение на него е образувано дисциплинарно производство, обезщетението не се изплаща до приключване на наказателното или дисциплинарното производство.
Нарушенията, извършени от Чалъмов, лъснаха по време на ревизията за работата на държавното обвинение за периода 2001-2006 г., която бе разпоредена от главния прокурор Борис Велчев почти веднага, след като встъпи в длъжност.
На 7 септември 2006 г. отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува наказателно производство срещу Чалъмов за престъпление по чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс (НК): Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда, и от това са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
Според официалната информация в периода юни 2005 г. - юли 2006 г. Петър Чалъмов неправомерно е изисквал и преразпределял на обвинителите от Отдела за икономически престъпления в Софийската районна прокуратура (СРП) дела, които не са били от тяхната компетентност. Освен това като заместник-шеф на СРП Чалъмов е сменял едни наблюдаващи прокурори с други и се е произнасял по преписки, които незаконно е изземал от подчинените си.
На 4 юни обаче предварителното разследване срещу Петър Чалъмов бе прекратено от наблюдаващия прокурор Нейко Неев, според когото бившият заместник районен прокурор на София не е извършил абсолютно никакво престъпление по служба.
Главният прокурор Борис Велчев обаче не остави нещата така и разпореди ръководителят на отдел Инспекторат към ВКП Малена Филипова да изиска делото срещу Чалъмов от Софийската градска прокуратура, лично да анализира събраните доказателства и да прецени дали обвинителят Нейков е работил добросъвестно по случая.
В резултат на бързата реакция на обвинител №1 разследването срещу Чалъмов тръгна с нова сила и на 6 ноември той беше привлечен като обвиняем по два текста от Наказателния кодекс - за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК) и за склоняване на длъжностни лица от разследващите или съдебните органи към извършване на закононарушение (чл.289 от НК).
Очаква се до края на годината обвинителния акт срещу Чалъмов да бъде внесен в Софийския градски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във