Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНАТА ВЛАСТ Е НЕЗАВИСИМА, ЗАЩОТО ОТ НЕЯ НИЩО НЕ ЗАВИСИ

Висшият съдебен съвет (ВСС) даде стар на надпреварата за поста на главния прокурор. В сряда (11 януари) магистратите откриха процедура за избор на наследник на Никола Филчев.
Както при вземането на почти всяко важно решение, и този път кадровиците на Темида се сдърпаха по процедурни въпроси. За разлика от друг път, в дъното на разправията се оказа правосъдният министър Георги Петканов. Той обяви, че с откриването на процедурата за избор на нов главен прокурор ще могат да се внасят и предложения за поста, но по-голямата част от членовете на ВСС моментално не се съгласиха с него. Те веднага започнаха да цитират и да рецитират чл.28, ал. 2 от Закона за съдебната власт, според която предложения за нов главен прокурор се внасят на две поредни заседания след откриването на процедурата, но министър Петканов така се заинати, че... дори откри противоречие между втората и третата алинеи на споменатия член, които гласят:
Чл. 28 (2) Предложения за решение за избор на председатели на Върховен касационен съд, на Върховен апелативен съд и за главен прокурор могат да правят не по-малко от една пета от общия брой на членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, при откриване на процедура за това, но не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата...
(3) Предложенията се правят в двете поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решение за откриване на процедурата. Висшият съдебен съвет преценява кога да изслуша кандидатите по азбучен ред.
Къде точно е видял противоречието между двете алинеи министър Петканов не успя да обясни на обикновен български език, но... не отстъпи от позицията си. Това още повече ядоса магистратите и Бойка Попова, съдия във Върховния касационен съд (ВКС), се видя принудена да изрази общата позиция на колегите си. Тя заяви, че в закона много ясно си пише каква е процедурата и е по-добре тя да бъде спазена, за да не може после всеки неуспял кандидат главен прокурор да атакува решението на ВСС пред Върховния административен съд.
В крайна сметка трезво мислещите членове на ВСС надделяха над инатливия министър, откриха процедурата за избор на нов главен прокурор и решиха, че следващите две заседания, на които ще се внасят предложенията за наследник на Никола Филчев, ще са на 18 януари (сряда) - редовното от 10 часа сутринта, а извънредното - от два следобед.
Въпреки че припряността на правосъдния министър Георги Петканов бе повече от видима, той все пак успя да се овладее. И... не изплю камъчето, че лидерите на управляващата коалиция вече са му пъхнали в джоба листчето с името на наследника: президентския съветник Борис Велчев.
Другото, което също не остана незабелязано, бе поведението на главния прокурор Никола Филчев. Докато неговите колеги възбудено дебатираха около процедурата, той просто седеше тихо и кротко на мястото си и ту разсеяно гледаше какво се случва около него, ту забиваше поглед в някаква точка на стената за минута-две. От време на време се хващаше за главата и започваше да разлиства купчината документи пред себе си, но като цяло даде да се разбере, че предизборната суетня изобщо не го интересува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във