Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдебни войни

Войната между шефа на МВР Цветан Цветанов и шефа на съдиите Мирослава Тодорова навлиза в нова фаза. Доскоро вътрешният министър нападаше председателката на съдийския съюз при всеки удобен повод, защото бавела мотивите за постановени присъди, което обслужвало мафията. По тази причина преди месец Тодорова подаде жалба срещу вицепремиера за клевета и делото бе разпределено в Пловдивския районен съд. Министърът ще отговаря за свое изказване по телевизията, в което нарочи Тодорова, че забавяйки мотивите по делото срещу наркотрафиканта Васил Маникатов, обслужвала организираната престъпност. Цветанов скочи срещу Тодорова и с обвинение, че е блокирала дело за изнасилване на две момичета. По-късно се оказа, че делото е забавено по вина на разследващия орган и на наблюдаващия прокурор и на всичко отгоре е било заведено за грабеж.


В последните дни напрежението около приближаващия скандален процес в Пловдив се покачва. В медиите като гъби след дъжд взеха да никнат информации за делата, които Тодорова е затлачила през годините. А те не са едно и две. Последният фрапиращ случай, огласен тази седмица, бе за дело за убийство в София, при което съдията забавила мотивите с цели четири години. Присъдата е била произнесена през 2005 г., а мотивите за нея били изготвени чак през 2009 година. През цялото това време нито убиецът е можел да обжалва присъдата, нито прокуратурата да я протестира пред по-горната инстанция.


Преди това пък стана известно, че съдия Тодорова забавила с пет години мотивите към присъдата в друго дело - за отвличане. Забавянето довело до изтичане на абсолютната давност на процеса, той бил прекратен, а престъпникът останал ненаказан.


Именно този случай вкара в необявената война и т.нар. правителство на съдебната власт. На заседанието си в четвъртък (1 март) Висшият съдебен съвет (ВСС) услужливо реши да образува поредното дисциплинарно производство срещу председателя на съюза на съдиите. Предложението за такава процедура направиха петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.


Любопитното в случая е, че сигналът до съдебния съвет е подал председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Неизвестни са обаче мотивите му да налива вода в мелницата на МВР-шефа, особено след като е всеобщоизвестна взаимната неприязън между него и Цветан Цветанов.


Говори се под сурдинка, че материалите за въпросното забавено от Тодорова дело били пъхнати под вратата в кабинета на председателя на апелативния съд. Оттам те мигновено се озоваха във ВСС. Появата им там, изглежда, е притеснила висшите магистрати, които на заседанието в четвъртък (проведено при закрити врата) започнали да спорят дали документите, донесени от Пенгезов за делото за отвличане, могат да бъдат разгледани, тъй като е изтекла давността на предполагаемото нарушение. В крайна сметка те решили отговор на въпроса да формулира специален дисциплинарен състав. В него влизат Божидар Сукнаров, Светла Данова и Димитър Фикиин.


Но наистина ли най-черната овца в стадото на черните тоги е Мирослава Тодорова? Подозрително е, че със задълбочаването на спора й с вътрешния министър в рамките само на няколко месеца тя се превърна в най-щателно ревизирания български магистрат. Нека да припомним, че през януари тази година Висшият съдебен съвет я наказа с 15% намаляване на заплатата за срок от две години, защото е забавила мотивите към 59 дела, две от които са просрочени с повече от три години.


След като й клъцна заплатата, съветът отново се разтича и предприе втора проверка на съдия Тодорова, като се самосезира по изнесената от вицепремиера Цветанов силно изопачена информация за други две дела, гледани от нея.


Самата Мирослава Тодорова обясни огромното просрочване на мотивите към своите дела с прекалената си натовареност. Обяснението й обаче едва ли може да послужи като оправдание. Което не отменя неудобния въпрос защо други съдии, за които Инспекторатът на ВСС установи при своя проверка, че също са бавили дела, се разминаха с далеч по-ниски наказания?


От доклада от проверката на ИВСС стана ясно, че в забатачването на дела рамо до рамо с Тодорова се е движила близката приятелка на МВР-шефа, съдия Владимира Янева. Тя обаче безпрепятствено седна върху председателския стол в Софийския градски съд. Постижението й от 43 присъди със забавени мотиви обаче не й донесе дори жълт картон, а бе отбелязано с най-малка санкция забележка.


А пък подробностите около забравените дела на останалите съдии от наказателното отделение направо си останаха тайна. Ревизорите от Инспектората откриха, че повечето от съдиите са допуснали просрочия и нарушения, но последвалите дисциплинарни наказания бяха минимални.


С развитието на събитията около крамолата на Цветанов и Тодорова и с повишаването на градуса на напрежението преди процеса срещу вътрешния министър става очевиден двойният аршин, с който ВСС мери провиненията на хората си. Дали в резултат на това няма да видим как около главата на шефката на съдийския съюз бавно започва да се оформя ореол на мъченик?


Отговорът, който обществото очаква да получи от предстоящото дело за клевета, ще се чуе след броени дни. Процесът в Пловдив със сигурност ще е първият в света, в който вътрешен министър ще бъде съден от обиден магистрат. Дали вместо да се резилим пред света не е най-добре министърът и съдията да отидат при омбудсмана Константин Пенчев, който сам предложи да ги помири. Ако не друго - поне гледката ще бъде умиляваща...

Facebook logo
Бъдете с нас и във