Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНИЯТ ОЛИМП ЩЕ ГОВОРИ С ПРОСТОСМЪРТНИ

Случи се! Висшият съдебен съвет (ВСС) сметна за необходимо да отдели час и половина-два от безценното си време за проблемите на няколко редови магистрати. В сряда ВСС реши да проведе извънредно заседание и да го посвети на съдия Теодора Стамболова от Софийския апелативен съд (САС). Поводът за това чрезвичайно благоволение бе откритото писмо, което на 18 май апелативната съдийка изпрати до ВСС чрез медиите и което единствено Параграф 22 публикува (с незначителни съкращения) в броя си от 20 май.
Казано накратко, преди три седмици съдия Стамболова се разбунтува срещу кадровата политика в третата власт и обвини ВСС, че се обижда от критиките на Европейската комисия, но умишлено не прави нищо за реформата на съдебната система. Освен това Теодора Стамболова директно обвини ВСС, че с кадровата си политика погазва Закона за съдебната власт и обезсмисля труда на честните магистрати.
В края на писмото си съдия Стамболова направи и едно самопризнание, което също не е често срещано явление сред слугите на Темида. При последното повишаване на магистрати от Софийския апелативен съд, при условията на старите правила, в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) бяха избрани две колежки, които нито имат повече професионален стаж от мен, нито имат възможно най-високия ранг за апелативна инстанция. Едната от тях е постъпила в САС седмица преди мен, а другата - няколко години след мен, заяви тя и поиска от ВСС да й обясни критериите, по които колежките й са били предпочетени.
В сряда (7 юни) заместник-председателят на ВКС Румен Ненков се почувства длъжен да обясни пред съвета защо Теодора Стамболова не е била повишена.
Първоначално искахме да предложим Галя Захарова и Галина Тонева, които са съдии в Наказателната колегия на Софийския апелативен съд. Но и двете отказаха, като изложиха сериозни мотиви за това - заяви Румен Ненков. - После се спряхме на другите две имена. Наистина едната от тях е постъпила години по-късно от съдия Стамболова, но в случая не сме се водили по статистиката на приключените дела. Теодора Стамболова използва език, който е неуместен за един съдия. Аз не казвам, че тя е лош магистрат, но е недопустимо в актовете си да използва квалификации по отношение на някоя от страните - най-често това е прокуратурата, обясни Румен Ненков, без да уточнява кога и по какви поводи Теодора Стамболова е обиждала прокуратурата.
Неговата колежка Бойка Попова предложи комисията по атестирането към ВСС да изпрати писмен отговор на Теодора Стамболова, но тогава думата взе главният прокурор Борис Велчев. Част от констатациите в писмото са такива, че не можем да ги подминем с лека ръка. Питам се дали не е по-честно да поканим съдия Стамболова и да поговорим? Писмото й е много откровено, с толкова болка в него, че заслужава внимание, каза той и... принуди членовете на ВСС да сторят нещо, което досега не бяха правили - на извънредно заседание да изслушат съдия Теодора Стамболова и да отговорят на всички въпроси, които я вълнуват.
Паметната среща ще се проведе на 15 юни (четвъртък) и на нея ще бъдат поканени да участват и всички младши магистрати, което напоследък са изпращали писма и сигнали по кадрови проблеми до Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във