Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ С НОВ ЦЕНОРАЗПИС

Всичко е добре, когато завършва добре. Тази максима се оказа вярна в разразилия се неотдавна конфликт между Камарата на частните съдебни изпълнители и правосъдното ведомство по повод проекта на тарифата за таксите по принудителното изпълнение. Както Параграф 22 вече писа, през март нейното приемане от Министерския съвет бе отлагано на два пъти заради механизма за събирането на т. нар. пропорционални такси, разработен от правосъдното министерство. Според хората на проф. Георги Петканов такива такси трябвало да се дължат само за събирането на онези дългове, които са обезпечени с предварително наложен запор върху банковите сметки на длъжниците. Частните изпълнители обаче се разбунтуваха, защото в практиката подобни случаи били рядкост и те щели да умрат от глад.
В крайна сметка, след бурни преговори между Камарата на частните съдебни изпълнители и правосъдното министерство, бе постигнат компромис, който позволи на правителството на приеме тарифата на заседанието си в четвъртък (13 април). Оттук нататък частните изпълнители вече ще могат да вземат такси, равни на определен процент от материалния интерес при всяко изпълнение за парично задължение, независимо дали са запорирали сметките на длъжниците. Тарифата, която ще важи не само за частните, но и за държавните изпълнители, регламентира и размера на плащанията за извършването на опис, за принудителното отнемане на вещ и други. Фиксирани са и стойностите на таксите за образуването на принудително дело (20 лв.), за цялостно проучване на имуществото на длъжника (50 лв.), за издаването на удостоверение (5 лв.) и т.н.
Като цяло с новата тарифа услугите на частните и на държавните изпълнители ще поскъпнат. Известна утеха за кредиторите обаче е, че те ще дължат само авансови плащания, които в крайна сметка ще се покриват от длъжника при събирането на дълга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във