Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНО СУРВАКАНЕ ПО САПАРД

Насъбрала сили от двуседмичната ваканция, съдебната ни система стартира 2009 година с картечни откоси от дела за злоупотреби по предприсъединителата програма САПАРД. Старата година завърши с такова дело - срещу скандалния Марио Николов, новата година започна също със САПАРД.
Още на 7 януари (сряда) крак повлече пловдивският окръжен съд. В зала № 9 на Съдебната палата в Града под тепетата продължи процесът срещу управителя на фирма Драй Ъниън Къмпани ООД Марин Дипчев. Той е обвинен за източване на над 612 хил. лв. за изграждане на цех за сушене на лук в Клисура. Съдебното заседание продължи и на 8 януари (четвъртък). Магистратите изслушаха пледоариите на двете страни, очаква се в понеделник да бъде произнесена присъдата. Ако това стане, ще чуем първата присъда по делата за злоупотреби по тази предприсъединителна програма.
Ход на това дело бе даден на 11 декември 2008 г., когато представители на фонд Земеделие внесоха в Пловдивския окръжен съд иск за 612 550 лв., плюс 53 000 лв. лихви срещу 56-годишния столичен бизнесмен.
Според обвинението Дипчев представил на 13 декември 2005 г. в Разплащателната агенция в Пловдив фалшиви актове 14 и 15 за изграждането на фабриката. Това са Констативен акт за установяване на годността за приемане на строеж от 22.06.2004 г. и Акт за приемане на конструкция от 20.03.2004 г. Подписите на проектантите и архитектите в тях, с които се удостоверявала годността за приемане на обекта, били подправени.
Не съм се подписвал в документите, нито съм се срещал със строителите, затова не съм участвал и в приемателната комисия на обекта, обясни инж. Димитър Икономов, който бил нает от Дипчев да изготви ВиК проект на цеха. Тъй като му била платена само част от хонорара, той така и не осъществявал надзор. Проектантът Денчева също не разпозна почерка си в документите и каза, че не е приемала завършения обект. Цехът изобщо не е работил, хора кандидатстваха за работа, но така и не ги наеха, обясни бившият кмет на Клисура Борис Спиров.
На заседанието в сряда бяха разпитани изпълнителният директор на Инвестбанк АД - София - банката, която е кредитирала проекта на Дипчев. Показания дадоха също експерт от САПАРД, лицето, осъществило строителния надзор, проектант, а също и графолог.
Подсъдимият Дипчев заяви пред съда, че е невинен.Той твърди, че към инкриминирания период не се водил управител на дружеството. Освен това документите, за които го обвиняват, че са фалшиви, изобщо не били необходими за плащането на субсидията. Подсъдимият казва също, че цехът не е заработил, защото банката не му е отпуснала пари, а пък според представител на Инвестбанк парите не са дадени, тъй като имало просрочване на плащания по лихви... Изобщо казусът е доста заплетен, решението ще стане ясно в понеделник. Изнанадващото в случая е бързината, с която действа иначе тромавата ни съдебна система. По информация на говорителя на пловдивското обвинение Даниела Начева материалите по делото са били получени от Софийската градска прокуратура през октомври 2008 г. и само един месец по-късно делото е внесено в съда.
Без да губи инерция, в петък (9 януари) Пловдивският районен съд подхвана друг случай, отново по САПАРД - срещу Абдусалам Исламов - съпруг на бившата шефка на районен съд Хасково Златка Исламова. Дагестанецът с българско гражданство е подведен под съдебна отговорност по чл.310, ал.1, от Наказателния кодекс (отново за документна измама). Исламов изградил млекопреработвателно предприятие в първомайското село Брягово с помощта на 400 хил. лв. по САПАРД. Мандрата обаче не е заработила, въпреки условието в договора с Държавен фонд Земеделие обектът да функционира по предназначение в продължение на пет години.
Исламов запази свободата си срещу парична гаранция от 5000 лева. На 8 декември м.г. защитниците му представиха пред съда болничен лист, който оправдава отсъствието му. В него обаче нямаше отметка, че болният не може да се явява в съда поради болестта си. Заради това съдът му отне паричната гаранция в размер на 5000 лева в полза на държавата.
Благоевград също не остана назад в съдийския залп срещу злоупотреби с пари от САПАРД. На черната дата 7 януари местната прокуратура повдигна наказателно обвинение срещу собственика на фирма Златен лъч Георги Личев. Според обвинението бизнесменът е източил 122 000 лв. от предприсъединителната програма, съобщиха държавни обвинители в Пиринско. Личев, който е собственик на фабрика за олио в града, получил горепосочената сума, като използвал фалшиви фактури за доставена и монтирана поточна линия. Бизнесменът е оставен на свобода, след като платил гаранция от 10 000 лева. Преди един месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на Георги Личев глоба от 60 000 лв., тъй като фирмата му е използвала незаконно марката Клас олио. Срещу него са издадени и три наказателни постановления за митническа измама в големи размери, но той ги обжалва пред магистратите в Благоевград.
От Районната прокуратура в Казънлък пък обещаха до дни да внесат обвинителен акт срещу управител на строителен консорциум и инженер от надзорна фирма, които според обвинението са ощетили ДФ Земеделие с около105 000 лева. Проектът бил за рехабилитация на път в района на Павел баня. При реализацията му обаче фирмата не положила под асфалта трошен камък, а речни камъни, които взели безплатно от р. Тунджа, но в документите те фигурирали като трошени камъни.
Черешката на тортата САПАРД - бизнесменът Марио Николов и неговата група, също се явиха пред Темида тази седмица, в мразовития 8 януари. Те се срещнаха със състав на Софийския градски съд (СГС), но делото бе отложено заради отсъствието на трима адвокати, които са в отпуск. Както е известно, Марио Николов и още осем души са обвинени, че са извършвали измами чрез фалшиви документи за внасяне на машини за месопреработка от чужбина, които са купувани на старо, но са представяни като нови и по този начин са били източени 7.5 млн. евро от европейските пари.
На 19 декември 2008 г. най-често срещаното име в докладите на ОЛАФ даде специална пресконференция, на която заяви, че е изкупителна жертва за прикриване на по-мащабни злоупотреби. Той припомни думите на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, че България спешно се нуждае от осъдителни присъди, за да се покаже на ЕК, че правосъдната система работи. Факт е, че макар и със закъснение, Темида вече яко размаха съдебната сурвачка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във