Параграф22 Daily

§22 Анализи

Съдебното разследване на аферата за търговията с паспорти забуксува

Според сръбските служби схемата от ДАБЧ има разклонение в западната ни съседка

Скандалното дело срещу бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главния секретар на агенцията Красимир Томов, посредника от Сърбия Марко Стойов и собственичката на агенция за превод и легализация в Кюстендил Петя Симеонова кой знае защо все още не е влязло в съдебна зала.

Аферата с българските документи за самоличност предизвика трусове в обществено-политическия живот у нас и коментари в ЕС, след като преди повече от година стана известно, че служители на ДАБЧ са издавали удостоверения за български произход на граждани от Сърбия, Косово, Македония и Албания без никакви основания.

В края на октомври 2018 г., след акция на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия, освен Харалампиев и Томов, бяха задържани още 20 души. Според разследването, групата е издавала седмично

по 40-50 удостоверения за български произход срещу... 5000 евро на документ.

Кой знае защо обаче четиримата основни играчи в схемата бяха пуснати на свобода срещу парични гаранции в мига, в който изтече 72-часовия срок за "прокурорско" задържане. 

След сензационните разкрития, очакванията бяха, че групата бързо ще седне на подсъдимата скамейка в Специализирания наказателен съд с обвинения за търговия с влияние, подкупи и документни престъпления. Обществеността се надяваше, че съдебният процес ще разсее появилите се съмнения за политически чадър над участниците в незаконната търговия.

Разкритата схема нанесе тежък удар по "големия" коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов призна, че през 2017 г.

Петър Харалампиев е назначен като шеф на ДАБЧ

от квотата на патриотичната формация.

"Предложението за назначаването му беше мое, но беше грешка", заяви година по-късно Каракачанов по повод разкритата афера.

Мотивът за решението му бил, че Харалампиев и неговото сдружение "БГ патриот"  били активни в организиране на концерти и благотворителни културни мероприятия в Македония, Западните покрайнини и Украйна. Между другото, преди да поеме ДАБЧ, Харалампиев бе заместник-областен управител на област София, а в по-далечното му битие - собственик на промоутърската фирма "АРТ БГ - ПРОДАКШЪН" ЕООД, която организира концерти на чалга-изпълнители и сръбски фолк-икони като Цеца Величкович.

Да чуеш Цеца на живо вероятно е изключително изживяване за мнозина, включително и за премиера Бойко Борисов, който открай време е фен на известната певица.

Кацата с меда, която

неустоимо е привлякла Харалампиев и компания,

обаче е скрита под Закона за българското гражданство (ЗБГ), който от 2010 г. допуска гражданство по натурализация да се придобива след задължително представено удостоверение за български произход, издадено от ДАБЧ.

В края на м.г. стана ясно, че кабинетът има намерение да затегне режима за получаване на българско гражданство. Това ще е резултатът от изискването желаещите да получат гражданство да попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 години. Поправките ще послужат за установяване на лица, които са били

в зони или държави, "гостоприемни" за терористични организации.

В проекта се предвижда също да отпадне възможността чужденците със статут на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия.

В края на януари и вицепрезидентът Илияна Йотова призова парламента да приеме промени в няколко закона, които засягат получаването на българско гражданство. Според нея България е сочена за държава, която дава транзитно гражданство, което компрометира доверието в страната ни.

"Когато се придобива гражданство заради български произход, трябва да се постави задължително условие за владеене на български език - според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения - според българската конституция, основни познания за нашата история и държавното устройство", заяви Илияна Йотова в отчета за третата година от мандата си.

Кой знае защо обаче законопроектът не е включен в законодателната програма на парламента и затова не е бил разглеждан първите два месеца на годината. В същото време се появи информация, че схемата за незаконна търговия с български документи за самоличност

има логично разклонение в съседни държави.

В края на февруари сръбските служби обявиха, че в Ниш са задържани двама души за търговия с български паспорти. Те са арестувани при акция на Дирекцията за борба с корупцията към МВР-Сърбия и прокуратурата в Ниш. Според оскъдната информация, задържаните са Д. М. (41 г) и М. Ж. ( 62 г.). По-младият от тях - Д. М., е бил посредник при получаването на българското гражданство за 50 души и е получил близо милион и половина динара. В схемата е бил включен и служителят от градската администрация в Пирот - М. Ж., който е издавал фалшиви документи. Според сръбската прокуратура, посредникът е предал на общинския чиновник 2500 евро. В хода на операцията са задържани общо 50 души и срещу тях са повдигнати обвинения за предоставяне на подкуп.

Междувременно беше тиражирано твърдение, че арестуваният в Ниш посредник Д.М. се казва Далибор Миланов. Човек със същото име е секретарят на Културно-информационния център в Цариброд, който урежда срещите между българските общности в Западните покрайнини и официалните български власти.

През лятото на 2019 г. Миланов е сред организаторите на няколко такива срещи - в Сурдулица, Зайчар и Цариброд,

на които е присъствал и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

В специалното съобщение, разпратено след това до медиите от партийния пресцентър, е цитиран лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който определя секретаря на КИЦ "Цариброд" Далибор Миланов като "един истински българин, който работи всеотдайно за съхранение на българската идентичност в Западните покрайнини!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във