Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЯТ АФЕРИСТИТЕ С ДРЕВНОТО ИРЛАНДСКО МЕСО НА ПАРЧЕ

Ако в постоянно реформиращата се прокуратура продължат да работят магистрати, които прилагат законите така, както на тях им е изгодно, светлото европейско бъдеще на България съвсем скоро ще бъде помрачено. Въпреки че тази тъжна констатация вече звучи банално, все някой ден на Европейската комисия ще й писне и тя ще ни наложи такива санкции, че свят ще ни се завие. А конкретният повод, заради който отново бъркаме в гардероба със скелетите, са съдебните процеси за прословутото древно ирландско говеждо, които вървят едновременно в Пловдив и в Благоевград.
В понеделник (9 юли), след три поредни отлагания, Благоевградският окръжен съд най-после успя да даде ход на делото срещу вносителя на месото - великотърновския дедесар Георги Георгиев-Малкото Кубиче, и срещу неговите съучастници - Димитър Шаламанов (началник на Граничната инспекция за ветеринарен контрол на ГКПП-Кулата) и Таня Джекова (ветеринарен инспектор и подчинена на д-р Шаламанов).
В сряда (11 юли) бе проведено още едно заседание, но случилото се през двата дни е толкова незначително, че може да бъде обобщено само с две изречения: Подсъдимите категорично не се признаха за виновни и Съдът успя да разпита част от призованите 24-имата свидетели, но отложи изслушването на осемте вещи лица за наесен.
Месец по-рано - на 7 юни, Пловдивският окръжен съд отложи делото срещу Марияна Панайотова - главен експерт в Регионалната ветеринарно-медицинска служба. Тя е обвинена за това, че собственоръчно е записала в документите, че древното ирландско месо на Малкото Кубиче не е добито и замразено през 1986 г., а цели... 18 години по-късно - през 2004-а.

Скандалът избухна навръх професионалния празник на българските митничари - 26 януари 2006 г., когато на ГКПП-Кулата бяха задържани 76.6 т ирландско говеждо, добито и замразено преди цели 20 години. Няколко дни по-късно положението стана още по-конфузно, защото цял свят разбра, че престъпният внос е пресечен не от т. нар. компетентни власти в България, а от... шведски наблюдател, решил да участва точно в тази проверка.
Именно той е забелязал числото 86, издайнически повтарящо се върху всички кашони, които вече минали успешно през проверката на Граничната инспекция за ветеринарен контрол. Явно запознат прекрасно с дизайна на различните опаковки в Западна Европа, шведът веднага се усъмнил, че в месото има нещо гнило и по негова препоръка стоката е била поставена под забрана на митническия терминал.
Няколко дни по-късно истината в общи линии бе изяснена. Месото е пристигнало на ГКПП-Кулата на 23 януари 2006 г., натоварено на три хладилни ТИР-а. По документи то е било собственост на великотърновския бизнесмен Георги Георгиев. Той е осъществил вноса чрез ямболската си фирма Бул импекс ЕООД. Истинският потребител на стоката обаче е било пловдивското дружество Роден плод ЕАД. То е собственост на близнаците Рубин и Константин Гавраилови и неговата роля в схемата е била да препродава древното месо на най-различни месопреработвателни фирми за производство на саздърма.
В хода на разследването бе установено, че през късната есен на 2005 г. Георги Георгиев е внесъл в България и други 50 т от 20-годишното ирландско говеждо, които също са минали през Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Пловдив и са били препродадени от близнаците Гавраилови.
А през февруари 2006 г. на специална среща земеделският министър Нихад Кабил връчи на главния прокурор Борис Велчев цяла папка с материали, според които в аферата са били замесени общо единадесет служители на Националната ветеринарно-медицинска служба.
Кой знае защо, вместо да бъде образувано само едно досъдебно производство и то да бъде възложено на Националната следствена служба (по простата причина, че престъпната схема е просната в четири области - Благоевград, Пловдив, Ямбол и Велико Търново), по случая са образувани две досъдебни производства.
Едното дело е срещу д-р Димитър Шаламанов (началник на Граничната инспекция за ветеринарен контрол на ГКПП-Кулата), Таня Джекова (ветеринарен инспектор и подчинена на д-р Шаламанов) и Георги Георгиев (собственикът на фирмата вносител Бул импекс). В края на 2006 г. то е приключено и внесено в Благоевградския окръжен съд.
Според обвинителния акт, Шаламанов и Джекова трябва да отговарят за престъпление по служба и за съставянето на официални документи (декларации за гранични ветеринарни проверки, в които са удостоверени неверни обстоятелства и които трябва да послужат пред митническите власти на ГКПП-Кулата). Тоест - излъгали са, че ирландското говеждо месо е придружено от ветеринарен сертификат и отговаря на всички ветеринарномедицинските изисквания.
Колкото до Георги Георгиев, той бе изправен на подсъдимата скамейка за най-обикновена контрабанда, тъй като количеството и качеството на месото нямало нищо общо с неговото описание в официалните документи.
Другото дело е срещу Марияна Панайотова - главен експерт в пловдивската Регионална ветеринарномедицинска служба. Досъдебното производство срещу нея бе образувано за престъпление по служба (чл.282 от Наказателния кодекс) и за длъжностно престъпление (чл.311 от НК). Според държавното обвинение, от 30 ноември 2005 г. до 22 февруари 2006 г. в тотално нарушение на закона, Марияна Панайотова е допуснала онези 50 т от 20-годишното ирландско говеждо месо да бъдат препродадени от Роден плод на няколко месопреработвателни фирми за саздърма.
В началото на 2006 г. за пълното разплитане на аферата с престарялото ирландско месо и за изясняването на истината Петричката районна прокуратура образува още едно досъдебно производство, този път само срещу Георги Георгиев-Малкото Кубиче. Доколкото е известно, предмет на това дело е контрабанден внос на други 125 т от 20-годишното ирландско говеждо, който великотърновският бизнесмен е осъществил чрез съвършено фалшиви документи.
Всъщност думата бизнесмен е доста неуместно да бъде използвана по отношение на Малкото Кубиче, защото от години той е известен на Икономическа полиция и на Националната агенция за приходите като един от най-крупните ДДС-измамници в Северна България.
Според информационна система Дакси, Георги Георгиев е собственик на 25 ЕООД-та, пръснати из цяла България. По данни на МВР-служители, пожелали засега да останат анонимни, две трети от тези дружества са участвали в схеми за източване на ДДС. По-късно те са били продадени на Малкото Кубиче заедно със задълженията им към държавата, които до преди година-година и половина са надхвърляли... 41.5 млн. лв. само от невнесен ДДС.
Благодарение на сериозните си връзки с т. нар. компетентни органи обаче Малкото Кубиче и в момента продължава да се радва на свободата и трудно крие гордостта от статута си на преуспял гражданин. Преди петнайсетина дни например магистратите във Велико Търново направо се подиграха с действащото законодателство, загърбвайки държавните интереси в полза на Георги Георгиев.
На 29 юни във Великотърновския районен съд приключи едно дело срещу Малкото Кубиче, образувано няколко месеца след историята с древното ирландско месо. Според обвинителния акт, в качеството си на собственик и управител на Никола Точев ЕООД, Малкото Кубиче е направил опит да замаже фирмените задължения към държавата в размер на 300 000 лв. чрез съставяне на фалшив баланс на дружеството и чрез укриване на неплатежоспособността на ЕООД-то.
Процесът срещу Георгиев започна в началото на 2007 г. и след няколко поредни отлагания (заради системни заболявания на подсъдимия, неколцина свидетели и две-три вещи лица), в края на юни, Великотърновският районен съд най-сетне... сколаса да ощастливи Малкото Кубиче с решението си: по първото обвинение Георгиев получи година и три месеца затвор условно, а по второто бе признат за невинен!
След края на заседанието прокурорът по делото обяви, че условната присъда била... прилична. А пък оправдаването по другото обвинение се дължало не на друго, а на законови неясноти, които не позволявали човек да бъде осъден за данъчните задължения на фалиралата му фирма.
Нещо, което въобще не е вярно, но повече подробности по тази тема - в някой от следващите ни броеве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във