Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЯТ БАЩА, КАРАЛ ДЕТЕТО СИ ДА ПРОСИ

Жител от Горна Оряховица отива на съд за това, че системно карал дъщеря си насила да проси и я заплашвал с убийство. Официалното обвинение срещу него е по чл.182 от Наказателния кодекс - за неполагане на достатъчно родителски грижи.
През март тази година Мартин Златков и съпругата му Иванка изпратили 9-годишната си дъщеря Виолета в центъра на града да проси. Вечерта обаче момичето се прибрало вкъщи без пари и се оплакало, че се срамува да върши подобно нещо. Тогава двамата родители го пребили от бой и го натикали в една помийна яма, където детето прекарало цялата нощ. Когато на следващия ден бащата го измъкнал от смрадта, го заплашил, че ако и този ден се върне без пари, ще му отсече главата с брадвата и след това ще я хвърли на бездомните кучета да я изядат.
Изплашена до смърт, че баща й може да изпълни заканата си, малката Виолета решила да избяга от къщи. През следващите няколко дни вместо да се върне вкъщи и да изяде поредната порция бой, избягала и се скитала в околностите на Горна Оряховица.
Седмица по-късно скитащото дете било открито случайно на жп гарата от възпитатели от местния Дом за временно настаняване на непълнолетни. Те се обадили на колегите си от служба Социални грижи в града. Пред социалните момичето заплакало и разказало цялата история за любящите си родители и за възпитателните им методи. Социалните работници настанили малката Виолета в детския дом във великотърновското село Балван. Тя ще остане там до окончателното приключване на случая.
Срещу бащата Мартин Златков е образувано наказателно производство, което приключило с мнение за предаването му на съд. Ако бъде признат за виновен, той може да лежи в затвора до една година или да му бъде наложена пробация. Според магистратите обаче това наказание дори и присъдено в пълния му размер, е недостатъчно за извършеното от него престъпление. Според прокуратурата детето трябва да бъде отнето от родителите и да бъде оставено за постоянно в детски дом, далеч от тях. В противен случай насилието и психическият тормоз над него ще продължат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във