Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдят бизнесдама, разигравала апартаменти на лотария

Бизнесдама от Велико Търново ще бъде съдена за разиграване на апартаменти на лотария. Районната прокуратура в старата столица внесе тези дни в съда иск за налагане на административно наказание - парична глоба на управителката на фирма Пе. Ви. Па. Петранка Караколева.
Казусът с бизнесдамата е изключително любопитен и предизвика доста противоречиви коментари сред търновските юристи. Според едни жената е изключително предприемчива, а нашето законодателство за хазарта - твърде несъвършено. Според други пък даването на съд на Караколева е напълно справедливо, тъй като намерението й напълно приличало и на измама, и на създаването на нова финансова пирамида.
За какво става въпрос? През март тази година управителката на Пе. Ви. Па. Петранка Караколева разпространява във Велико Търново доста интересни обяви за разиграване на апартаменти на томбола. Самата тя тогава обясни, че е била принудена да прибегне до този вариант, тъй като заради кризата банките отказали да й дадат кредит за довършване на строителството на жилищен блок в кв. Зона В.
След дълги безсънни нощи в умуване Петранка измисля гениален план за снабдяване с пари - един от апартаментите в бъдещия блок да бъде разигран на лотария. За участие в томболата всеки мераклия трябвало да внесе в банковата сметка на Пе. Ви. Па. по 100 евро. За внесената сума се получава съответната фактура. След набирането на 350 желаещи сред тях се тегли името на един щастливец, който получава чисто новия апартамент за невероятната сума от 100 евро. Останалите 349 кандидати просто пият по една студена вода. Броят на кандидатите също не е случаен. Вноските на 350 участници правят 35 хил. евро, колкото е нормалната цена на един апартамент от около 70 кв. м в тази част на града. Нямам намерение да печеля по нечестен начин. Просто парите от вноските ще бъдат изразходени изцяло и само за строителството на блока, обясни през март Караколева.
Офертата за жилище срещу 100 евро се видяла примамлива на много хора и през следващите месеци петима търновци внесли по 100 евро по сметката на бизнесдамата. За съжаление обаче до заветната игра така и не се стигнало. Научавайки за необичайната томбола с жилища, Комисията по хазарта светкавично се самосезирала и предприела проверка дали това не е някаква своеобразна форма на незаконен хазарт. Според тях се оказало, че е. За ноу хауто на Петранка Караколева бил съставен акт. По време на разследването жената върнала на петимата мераклии обратно внесените пари. Междувременно обаче се оказало, че извършеното от нея е и престъпление по Наказателния кодекс и преписката е прехвърлена на прокуратурата. След разглеждането й държавното обвинение отсича, че намерението на бизнесдамата всъщност е престъпление по нашия Наказателен кодекс. Заради нейното чисто съдебно минало, обществения интерес и липсата на реално причинени имуществени вреди Караколева ще отнесе само парична глоба.
Самата Петранка твърди, че не вижда нищо незаконно в жилищната томбола. Тя обяснява, че в много европейски страни като Австрия и Италия отдавна съществувала практиката да се обявява за продажба имот на равни части между съсобственици. След това чрез разиграване на жребий един от тях придобивал жилище при отказ на останалите в негова полза. Преди да внесат парите си, кандидатите получават пълна информация за това, което предстои, и подписват съответните документи, че са съгласни с условията и че след това няма да имат финансови претенции. По този начин всичко е прозрачно и законно, твърди жената. Дали това е така обаче ще стане ясно по време на процеса в Районния съд във Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във