Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдят наркобос и за пране на пари

Спряганият като българския Пабло Ескобар петрички наркобос Огнян Атанасов застава пред съда в поредното дело срещу него, този път за пране на пари.


Тази седмица стана ясно, че окръжната прокуратура в Благоевград е приключила разследване срещу наркотрафиканта и е внесла в съда обвинителен акт. Според него Огнян Атанасов е държал на различни места в обитавана от него къща в село Тополница имущество на обща стойност 133 373 лв., придобито от престъпна дейност.


Атанасов бе задържан през април 2011 г. на шосето край Благоевград и му бе повдигнато обвинение за прането на горепосочената сума. Около година преди това петричкият наркотрафикант бе арестуван и обвинен за тартор на група за наркоразпространение, в която работили Антон Хаджийски, Васил Кръстев-Цульо, Марин Яръмов, Валентин Петров и Ангел Трайков. При полицейската операция на 5 март 2010 г. в къщата му бяха открити 55 хил. евро, 4500 долара, злато и амфетамини. От домовете на неговите подчинени пък бяха иззети килограм кокаин, 900 г хероин, 7000 долара и около 300 000 евро.


Наркобосът престоя в килията няколко месеца и бе пуснат под домашен арест заради влошено здраве. Лекарите излязоха със становище, че Атанасов страда от болестта на Паркинсон, има и нарушения на речта и паметта. Впрочем босът се придвижва и днес в съда с инвалидна количка.


Делото срещу наркогрупата се гледа в Софийския градски съд (СГС) и уж беше на финалната си права през януари, когато се оказа, че една от съдебните заседателки е трайно болна и повече не може да се явява на заседания.


Съдията Мариян Марков заяви, че за да не се наруши принципът на неизменност на съдебния състав, процесът трябвало да започне отначало. Така всички свидетели, които в продължение на близо три години бяха разпитвани в съда, отново трябва да дадат показания. Повторният старт на делото бе насрочен за 15 май, но прокуратурата поиска процесът да бъде прехвърлен в Специализирания съд, който е компетентен по дела срещу организираната престъпност от миналата година. Сега се очакват първите заседание на рестартиралия процес...


Докато делата за наркотрафик срещу петричкия барон се точеха у нас, прокуратурата в Солун не спираше да настоява за екстрадиция на Атанасов в Гърция. В южната ни съседка той се издирва за 11 престъпления, свързани също с наркотрафик.


През 1998 г. нашенският Ескобар успява да избяга от затвора Касандра на Халкидическия полуостров, където излежава 18-годишна присъда за търговия с хероин. Българският съд дълго се мотаеше, преди да вземе решение да предаде петричкия бос на гръцкото правосъдие. След като тази сага приключи преди няколко месеца и беше взето решение, трафикантът да бъде най-сетне екстрадиран, оказа се, че това може да стане едва след като приключат тукашните дела срещу боса.


Междувременно петричкият наркобарон вече се раздели с имоти за 165 100 лв., придобити от престъпна дейност, след финалното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от януари тази година.


Производството бе образувано още през 2007 г. от Комисията по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията Кушлев. С решението на съда семейството на Огнян и Даниела Атанасови загубиха 27 декара ниви в петричкото село Тополница, 52 декара земеделски имот в село Генерал Тодоров, дялов капитал в търговско дружество Стемма и апартамент в гр. Сандански, конфискувани бяха също и техни автомобили.nbsp;


От проснат на земята ldquo;абсолютен престъпникrdquo; бившият военен министър Николай Цонев израсна до засмян партиен лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във