Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдят наш спец, точил милиони в САЩ

Един от най-големите киберпрестъпници в света, който е българин, беше екстрадиран тези дни в САЩ, за да бъде съден за източване на милиони чрез интернет.


Трийсетгодишният Алекси Коларов се появи в понеделник (1 юли) във федералния съд в Нюарк, за да отговаря заедно с още 18 негови сподвижници за участие в хакерски атаки, кражба на идентичност и източване на пари от стотици банкови сметки посредством закрития вече сайт Shadowcrew.com. Преди години този сайт е бил място за международна търговия с крадени банкови данни, с оборудване за добиване на информация от кредитни карти и на други подобни услуги.


Разбиването на Shadowcrew.com през 2004 г. се смята за най-големия по рода си удар в историята на тайните служби на САЩ, поясни през седмицата главният прокурор на щата Ню Джърси Пол Фишман. Shadowcrew.com е имал около 4000 членове. Те са се занимавали с хакерство, с разпространение на откраднати кредитни и дебитни карти, на номера на банкови сметки и на фалшиви документи за идентичност. Предлагали се също фалшиви шофьорски книжки, различни видове разрешителни и социалноосигурителни карти.


Арестът и екстрадирането на Коларов в САЩ демонстрира изключителните способности за разследване на Сикрет Сървиз в защита на финансовата инфраструктура на страната от противозаконните деяния, извършени от киберпрестъпниците , заяви специалният агент от тайните служби на САЩ Джеймс Мотола. Според него посредством машинациите в интернет престъпниците са източили поне 4 млн. долара от финансовите институции.


Групата става обект на наблюдение от американските спецагенти , след като един от нейните ръководители - Алберт Гонсалес , е арестуван и приема да сътрудничи на властите.


Преди закриването на сайта тайните служби извършват множество арести на участници в този подземен пазар, но Коларов се изплъзва. Чак през юни 2011 г. българинът е арестуван в хотел в парагвайския град Асунсион. При обиска у него са открити стотици хиляди долари в различни валути, фалшиви банкови карти и електронно оборудване за декодиране на данни от чиповете на кредитните карти.


Престъпниците получиха няколко обвинения в понеделник - за конспирация, за предлагане на фалшиви документи за самоличност и изработване на устройства за достъп до банкови сметки. Коларов ще бъде съден за престъпен заговор, търговия с фалшиви лични документи и предлагане на достъп до чужди банкови сметки.


Ако бъде осъден, българинът може да получи максимална присъда от пет години лишаване от свобода за конспирация, 15 години затвор за фалшивите документи за самоличност и десет години затвор за търговия с устройства за достъп до банкомати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във