Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДИИ ХВЪРЛЯТ МАСОВО ОТВОДИ ЗАРАДИ ДЕЛО СРЕЩУ КОЛЕГА

Всичките девет съдии от Горнооряховския районен съд са подали отводи в края на декември заради нежеланието им да разглеждат предстоящото дело срещу колегата им от Окръжния съд във Велико Търново Теодор Милев.
Бившият шеф на окръжната инстанция беше хванат от горнооряховски полицаи в началото на май 2007 г. близо до дома му да кара личния си автомобил пиян през нощта.
При направената проверка за алкохол дрегерът засякъл, че магистратът е седнал зад волана с 1.7 промила алкохол. Тогава магистратът обяви, че е жертва на постановка, целяща да го вкара в капан. Той призна, че същата вечер действително е пил алкохол, но не е карал колата си. Слязъл бях от къщи до автомобила, за да взема отвътре една папка по дело, което щях да разглеждам на следващия ден. Тогава отнякъде се появиха полицаите. Опитах се да им обясня, че не карам, но те не ме слушаха и настояваха, че трябва да ми направят проба за алкохол, заяви тогава съдия Милев.
Шефът на Районното полицейско управление в железничарския град главен инспектор Иван Милев твърдо застана зад своите подчинени. Служителите са действали напълно законно. Те не са длъжни да познават съдия Милев, но и да го бяха познали, това няма никакво значение. Съдията е човек като всички останали. И щом е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран, отсече полицейският началник.
След случката срещу съдия Теодор Милев беше започнато разследване в Националната следствена служба. В края на юли 2007 г. Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинение срещу бившия председател на великотърновския окръжен съд по чл.343 от Наказателния кодекс за управление на МПС в нетрезво състояние. Делото бе разпределено на случаен принцип на столичен съдия.
На 29 ноември миналата година то беше прекратено, тъй като се оказа, че случаят не представлява престъпление по служба и затова трябва да се гледа по район на подсъдност, а именно в Горна Оряховица. В средата на декември папките с делото отново пристигнаха в Районния съд и то беше разпределено на съдия Пламен Станчев.
Няколко дни по-късно обаче съдията обяви, че подава отвод, обяснявайки, че ситуацията е много сложна и деликатна. Прецених, че едва ли ще мога да бъда обективен в този случай и затова реших да се откажа от делото, уточни той.
След него отвод подаде и председателката на Районния съд Павлина Тонева, която компютърът избра да бъде следващият съдия докладчик. За никого не е тайна, че през 2000 г. съдия Теодор Милев беше този, който ме предложи за назначаване. При това положение каквото и решение да взема, може да ме обвинят в необективност, защити се дамата.
В оставащите дни до Нова година един след друг отводи подадоха и останалите седем съдии от Районния съд в Горна Оряховица. Обясненията им са сходни с тези на колегите им. Оказва се, че почти всички са били назначени на работа именно по времето когато съдия Милев е бил председател на Окръжния съд. Разберете, не мога да застана срещу човека, който ми е дал хляба в ръцете. Не съм чак такъв неблагодарник без морал, сподели един от районните магистрати.
След патовата ситуация папките с делото срещу съдия Теодор Милев отново ще заминат за София, но този път във Върховния касационен съд. Той ще трябва да определи на чия подсъдност и в кой съд в България да се гледа. Очаква се решението на ВКС да излезе до месец. Според търновските магистрати обаче, ако искат това дело някога все пак да тръгне, то трябва да бъде разпределено в съдилище извън Великотърновския съдебен район. В противен случай отново ще завалят съдийски отводи.
Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във