Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДИИ И ПРОКУРОРИ НАВЛИЧАТ НОВИ ТОГИ

В средата на миналия месец световните информационни агенции съобщиха за предстояща революция в съдилищата във Великобритания. Тя се заключава в това, че част от съдиите на Острова ще захвърлят прашните си перуки, датиращи от ХVIII век, а също и старомодните си тоги, за да облекат нови дрехи със съвременен и стилен дизайн.
Предстоящите промени ще се отнасят само до магистратите, които разглеждат граждански дела. Съдиите и прокурорите от наказателните съдилища на Острова държат на традиционния си имидж и ще продължат и занапред да се потят под събиращите прахоляк перуки и тоги. Новата линия в съдийските одежди ще бъде дадена от нашумялата британска дизайнерка Бети Джаксън.

Тази новина не срещна кой знае какъв отзвук в българските съдилища по простата причина, че нашенските служители на Темида едва от 8-9 години се подвизават с тоги и както знаем, не носят перуки. За разлика от английските си колеги, българските магистрати имат други проблеми. Според тях последната му грижа е дизайнът на техните униформи. Напоследък обаче все по-често откъм Съдебната палата се дочуват горестни жалби, че платът, от който са изработени магистратските тоги, е много плътен и в горещите летни месеци превръща живота на съдии и прокурори в ад.
Следя със страх прогнозата за времето, защото в жегите направо завирам в моята тога, каза пред Параграф 22 Даниела Стоичкова, съдия в Софийския районен съд. За съжаление в много малко от залите в старата сграда на Софийския районен съд (СРС), а също и в други съдилища в България са снабдени с климатици.
Неудобствата идват, преди да е започнало истинското лято, което вече напомни за себе си с рекордни температури още в края на май. Незнам точно от каква материя са направени тези дрехи, но когато няма климатик (а в районния съд, където работя, много малко от залите имат), с тогите ни е доста горещо, обяснява съдийката.
Наистина в доста от залите на Съдебната палата има климатици, но там стените са дебели и жегата не се усеща така осезателно, както например в сградата на Софийския районен съд. За магистратите, които гледат дела там и са наблъскани по трима в един кабинет, спасението ще е в нова сграда (бившето ГУСВ), където обаче засега е преместена само брачната колегия.
Иначе, ако се изключи температурния проблем, и съдиите, и прокурорите са доволни от въвеждането на тогите. Дори само заради практичната страна на униформата - не трябва толкова да се съобразяваш с какво си облечен под служебните одежди.
Лекарка обсипва с докладни ВСС
От 2006 г. насам всяко лято д-р Ели Йорданова - управител на службата по трудова медицина в Съдебната палата, обсипва с тревожни докладни записки Висшия съдебен съвет, като изпраща копия до ВКС, ВАС и до главния прокурор Борис Велчев.
Вече трета година лекарката предлага да се започне процедура по подмяна на използваните от магистратите тоги. Същите са изработени от плътна материя (микрофибър), която се използва за изработване на горни облекла през студените месеци и при високите летни температури предизвиква изпотяване, запаряване на тялото, обриви от прегряването, а напоследък са зачестили случаите, при които на магистратите се оказва спешна медицинска помощ поради настъпило прегряване на организма, се казва в една от докладните записки на д-р Йорданова.
Тя дори описва случай, при който на магистрат направо му причерняло и той рухнал в несвяст в залата. Неволята научила прокурори и съдии на дребни хитрости - за да избегнат прегряването, някои събличали дрехите си и нахлували тогата на голо.
През лятото на миналата година председателят на бюджетната комисия на съвета Андрей Икономов, който докладва писмото на д-р Йорданова, предложи два варианта за изход от проблема. Според първия, министърът на правосъдието, който управлява имуществото на съдебната власт, трябва да се бръкне в джоба, за да се закупят климатици за онези зали, където такива липсват.
На еъркъндишъни вече се радват в съдилищата на някои от по-големите градове като Пловдив (където миналата година беше извършен ремонт на сградата на съда), а също и във Варна, Плевен и на други места.
Въпреки тези докладни обаче досега не са взети мерки, а летните жеги започнаха. Потърпевши служители на Темида предлагат казусът да се реши по два начина - единият е, като се направят една лятна и една зимна тога, а другият - да се снабдят всички съдебни зали с климатици. На последното заседание на ВСС отново бе поставен въпросът и вече няма проблем тези тоги да се подменят.
Около десет хиляди нови облекла
За радост на висшите магистрати в най-скоро време се очаква проблемът им с униформеното облекло да намери разрешение. Предвиждаме подмяна на сегашните тоги с нови, които да са изработени от друга материя, която да не причинява здравословни проблеми на колегите, разкри за Параграф 22 съдия Костадинка Наумова, член на Висшия съдебен съвет.
По думите й ВСС смята да направи голяма обществена поръчка, при която да се изясни от какъв материал точно ще се изработват униформите, така че да не предизвикват запарване, алергии, обриви и други неудобства.
Не се предвижда обаче промяна в дизайна на сегашното облекло. Както и досега, дрехите ще бъдат червени за прокурорите и черни - за съдиите. Вероятно те ще се шият в три размера, без върху тях да се поставят отличителни белези за ранга на магистрата, както е в други страни.
Според изчисленията на Наумова във всички случаи ще са необходими не по-малко от 10 000 облекла за нуждите на цялата страна. Всеки съдия и прокурор ще може да заплати новата си тога с парите, които получава всяка година за облекло, така че не се предвиждат допълнителни средства, които да се отделят от бюджета на съдебната система.
Очаква се решението за обществената поръчка за облеклата от по-подходяща тъкан да бъде взето още на следващото заседание на висшите магистрати. С конкурс ще бъде избрана и фирмата, която да изработи новите тоги за прокурори и съдии. Същевременно от ВСС казаха се стреми да осигури средства за оборудване на залите с климатични инсталации. И не е зле да побързат, защото докато минат всички процедури по одобряването на материята на новите тоги, до ушиването и влизането на новите облекла в употреба, току виж летните жеги отминали и дошла есента. А дотогава мнозина магистрати ще продължават да се потят повече отколкото подсъдимите.

Каре
Най-известната римска дреха
Интересно как са се чувствали в тоги елините или древните римляни, след като не са имали климатици? Очевидно дебелината на дрехите е била съобразявана със сезона.
Известно е, че тогата е най-популярната връхна дреха в римската империя. В древността тя е представлявала голямо парче плат, увито около тялото. Подобна е на гръцкия хематион, но с друга форма. Платът бил дълъг до 5 м и широк около 2 м, изрязан във формата на полукръг. Тогата станала символ на благородниците и било забранено обикновените граждани да я носят. Изработвала се от вълнен плат и била доста тежка. Плисирали я отпред с дължина на гънките около 1.5 м от нивото на земята, докъдето се спускала. Останалата част от плата се замятала царствено през лявото рамо, минавала през гърба, над дясната ръка. Тя оставала свободна. Съществували определени модели и цветове тоги, които отразявали различното място на всеки в обществената йерархия.
Постепенно тогата се превърнала в официално облекло, а всекидневно се носели разнообразни наметала. Цветовете на тогите били знак за социална принадлежност. Белият цвят бил запазен за висшите класи, кафявият - за останалите. Тогата била и символ на възмъжаване. Младежът при навършването на 16 години обличал toga virieis. Децата на пълноправните римляни и висшата администрация са носили тоги с пурпурен кант (toga praetexta). А кандидатът за някакъв по-висок пост е получавал правото да носи снежнобяла тога (toga candida, откъдето е произлязла и думата кандидат).
Консулската тога (toga palmeta) е била украсена с палмови образци. Членовете на триумвирата са носели разтворени тоги. Императорската тога трябвало задължително да бъде червена (toga purpurea). При траур се обличала сива тога (toga pullа). В сиви тоги слагали още обвиняемите и подсъдимите. А несправедливо обвинените пък ходели с мръсни тоги, за да предизвикат съчувствието на околните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във