Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдии наскачаха срещу резултата от проект за 6 млн. лева

Дълго дундурканата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) тръгна с фалстарт. Съдилищата, в които тя вече работи, са пропищели от неуредиците, на които се натъкват и затрудненията, които системата им създава. А до две седмици тя трябва да бъде внедрена и в софийските съдилища, което пък заплашва да я доведе до пълен блокаж.

 

Единната информационна система на съдилищата беше финансирана с 6 млн. лева по Оперативна програма "Добро управление". Тя е съществена част от лелеяната с години мечта за "електронно правосъдие" у нас.

Чрез ЕИСС трябваше съдилищата да си "електронизират" делата - т.е. да качат хартиените папки в електронна среда, като освен всички други предимства от това нововъведение, се разчиташе то да облекчи и достъпа на страните до материалите и актовете по делата - особено в условията на пандемия. Системата е сложна, тя се състои от 38 модула, към нея са включени и други системи (например тази за случайно разпределение на делата), има възможност за връзка с бюрата за съдимост, както и с електронната система на прокуратурата. Нейн разработчик е "Информационно обслужване" АД.

През юни съдийската колегия на ВСС пусна "пилотно" системата в 17 съдилища в страната, а през юли обяви график, по който до средата на септември към нея трябваше да се включат поетапно всички съдилища (без административните). Софийските, като най-натоварени и най-сложни за организация, бяха оставени последни.

Почти веднага обаче започнаха и оплакванията, че вместо да облекчава работата на съдилищата, системата страшно я затормозява.

Програмата бъка от проблеми
Въпреки отпускарското време, съдилищата, които вече се "навързаха" към системата, започнаха да заливат ВСС с молби за преработването й. Заради гафовете, на които се натъкват.

Едно от масовите оплаквания например е свързано с използването на електронен подпис - системата изисква всяко съдебно решение и протокол да се подписва от всички членове на съдебния състав, което си е чисто "дописване" на закона, а отделно води и до куп затруднения.

Всяко произнасяне (пък било то и с една проста резолюция "Да" върху молба за издаване на препис от документ, която преди се поставяше на ръка за секунди), сега отнема в пъти повече време за извършване на различни операции в системата, попълване на бланки и графи, търсене, чакане...

Особено остро стои въпросът със забавянето на работата на съдиите при заповедните производства, които съставляват над 50 процента от всички дела, влизащи за разглеждане в гражданските съдилища. Там, според Даниела Марчева от ВСС, за издаването на една заповед за изпълнение вече отиват по 40 минути - само заради различните операции, които трябва да се минат от компютър. На всичкото отгоре системата въобще не позволява на съдията да прави корекции по текста на заповедта, а това може да доведе до големи проблеми - включително и до невярно посочени задължения.

Проблем има и с така наречената "чувствителна информация"

- по дела за осиновявания например. С вкарването й в ЕИСС тя става достъпна за всички деловодители, секретари, архивари, което е недопустимо.

Според част от кадровиците на ВСС, голяма част от проблемите тръгват оттам, че в писането на заданието по проекта за разработването на ЕИСС са участвали предимно програмисти (това би обяснило например защо в менютата на програмата се чете  "извеждане на съдия", вместо "отвод на съдия"), които не са били запознати с всички деловодни или процесуални правила, които се спазват при обработката и произнасянето по делата.

На всичкото отгоре системата започва все по-сериозно да "забива" с включването към нея на всеки следващ съд. И никой не може да каже какво ще стане в средата на септември, когато към нея се присъединят и големите съдилища от София. "Като се има предвид, че в момента е внедрена в половината от съдилищата в страната, като не са включени най-големите - софийските и ВКС. При пълното натоварване на системата, когато ще се прилага навсякъде, вероятността от забавянето на работата на програмата е много вероятна", сочат опасенията си магистрати  от окръжния съд във Варна.

Съдилищата искат спешни промени
Още през юни заваляха първите оплаквания то съдилищата, които първи тестваха системата. А сега към числото на недоволните нея се прибавят нови и нови съдебни райони.

"Настояваме да не бъдат заставяни съдиите и съдебните служители да изтърпяват внедряването и работата с ЕИСС в настоящия й нелеп вид, само за да се усвоят европейските средства, предвидени за нея, или да се обслужат лобистки интереси. ЕИСС в сегашното й състояние вреди на нашата работа, което означава, че не съществува причина, дори от финансов характер, която да оправдава налагането й", казват магистрати от Смолян и Чепеларе.

Заради силното недоволство Даниела Марчева и Боряна Димитрова поискаха съдийската колегия на ВСС да се събере извънредно, насред лятото, за да се помисли какво трябва да се "бутне" в системата, за да заработи тя по-добре.С изричната уговорка, че според тях съдийското недоволство не е "просто масово противопоставяне срещу нововъведението", а че се поставят реални въпроси, "от чието решаване зависи дейността на всички съдилища". И че вместо по-голяма оперативност, както са очаквали всички, системата понастоящем генерира проблеми, които затормозяват работата на съда и превръщат магистратите в деловодители. 

Във вторник (25 август) обаче кадровиците така и не успяха да съберат нужния кворум - летните отпуски се оказаха по-неотложни от осигуряването на нормалната работа в съдилищата. Затова споровете и решенията, които биха подобрили работата на системата, се отложиха за 1 септември.  Евентуално...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във