Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдии скачат срещу бивш дупнишки кмет

Съдиите в районните съдилища и в окръжния съд в Кюстендил обмислят да заведат частни искове срещу бившия дупнишки кмет, а сега бизнесмен д-р Пламен Соколов. Магистратите се канят да отвърнат на удара му от края на миналата седмица, когато той обвини част от тях, че са зависими от бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Докторът се прочу с това, че след края на мандата си създаде формация Не на страха, която първа се обяви срещу скандалните братя.
Престрелката между екскмет и магистрати започна около делото за обида срещу дупнишките братя. То е заведено от общинските съветници от Атака Милен Попов и Методи Стойнев, които бизнесмените нарекоха идиоти. Двамата общинари предложиха Галеви да им се извинят по телевизията и да получат по 25 хил. лв. обезщетение за нанесената им обида. На първото заседание председателката на съдебния състав съдия Ели Скоклева отказа да допусне трима от свидетелите - екскметовете на Дупница Пламен Соколов и Първан Дангов и бившия депутат от СДС Валентин Христов. Дни по-късно в коридорите на съдебната палта д-р Соколов заяви, че ДАНС проверява работата на ключов съдия от Кюстендил за връзки с обвинените за ръководители на организирана престъпна група Галев и Христов. Според него на проверявания магистрат до три месеца му предстои да се пенсионира и ще напусне системата, но това нямало да му помогне да избяга от отговорност.
Той обаче категорично отказа да назове името на магистрата, тъй като проверката срещу него все още не е завършена.
Тъй като д-р Соколов не споменава имена на магистрати, възможността е да си търсим правата всеки поотделно, обясниха съдии от Кюстендил.
Според описанието на Соколов зависимият магистрат бил прошарен, с чуплива коса, оставали му три месеца преди пенсия и носел прякорите Черешаря и Лихваря. Подобни обвинения са несериозни, смята председателят на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов. Той обясни, че е направил проверка в районния съд в Дупница и се запознал на място с работата по делото срещу братя Галеви. От края на миналата седмица чух много версии за станалото по време на заседанието в районния съд - Дупница. Истината е, че въпреки всички изявления след края на заседанието адвокатът на ищците Методи Стойнев и Милен Попов - Антон Сираков, лично се е извинил на съдия Скоклева.
Вярно е, че тя е отказала да допусне тримата свидетели, един от които е Пламен Соколов, но това й действие ясно се обяснява с текстовете на действащото законодателство. В противоречие с неговите разпоредби тримата са били в залата по време на старта на съдебното производство по случая, запознали са се с обвиненията, което автоматично ги изключвало като свидетели, поясни Бамбов.
Съдия Скоклева е направила забележка на защитника по този повод още щом ги е видяла в залата.
По време на проверката в дупнишкия районен съд ми направи впечатление и фактът, че въпреки изказванията и законовите възможности до този момент нито двамата общински съветници, нито техният адвокат е поискал прехвърляне на делото за разглеждане в друг съд, от друг състав или за смяна на някои от участниците в съдебното производство, възможност, която законът им дава. Именно заради това ме учудват изказванията, с които се настояват делото да се отнеме от свързаните с консултантите магистрати в Дупница и Кюстендил, каза съдия Красимир Бамбов.
След многобройни опити да бъде шиканиран процесът, именно шефката на Дупнишкия районен съд Ели Скоклева най-сетне даде ход на делото. Не се признавам за виновен, отсече по време на първото заседание Ангел Христов-Геле. Единствен той от двамата братя се яви в Дупнишкия районен съд за старта на процеса за клевета, наричан от дупничани делото на века. Ангел Христов-Геле бе доведен на първото заседание по същество с полицейски конвой и белезници от килията на Национална следствена служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във