Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдия Ченалова на свобода за 8 бона

Само в рамките на седмица съдия Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, привлечена като обвиняема, вкарана в ареста, показана по всички телевизии с белезници на ръцете - при това навръх Деня на Конституцията и юриста. И след инфарктно заседание в полунощ на 16 април бе пусната на свобода срещу гаранция от 8000 лв. с мотива, че нямало данни тя да може да се укрие или да повлияе на разследването.  

Всъщност съдия Ченалова бе обвинена в две престъпления - по чл. 311 от Наказателния кодекс (за документно престъпление) и по чл. 282 ал.2  от НК (за престъпление, извършено в кръга на службата й като съдия). Само че май никой не разбра какви са точно действията, с които съдията е извършила тези престъпления.

Твърди се, че деянията й са свързани със съдебно дело, което е заведено от фирмата износител на ток "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" срещу Националната електрическа компания. Делото е било висящо в СГС и е било на доклад на съдия Ченалова. Според прокуратурата, с част от действията си в хода на процеса, съдията е нарушила закона. И е допуснала да бъдат внесени неверни данни в съдебен протокол, да се приемат в полза на ОЕТ няколко фактури като доказателства, което не трябвало да се прави. А като за капак е разглеждала делото, без преди това да е била внесена дължимата държавна такса за него.

Доколко всичко това са действия, които могат да бъдат квалифицирани като престъпление, тепърва ще се установява. Тепърва ще се очертават границите и на т. нар. функционален имунитет, който пази магистратите от обвинения за работата им по служба. Засега е факт само едно: въпреки че Ченалова няма много фенове в юридическите среди, много хора с правни познания бяха повече от категорични - ако прокуратурата не се напъне и не събере по-сериозни доказателства срещу съдийката от това, което вече стана публично известно, тя ще бъде поредният оправдан магистрат, който после ще осъди държавата.

Разследването срещу Ченалова всъщност е първата разработка на новото спецзвено за борба с корупцията, което официално започна работа само преди седмица. Очевидно обаче по нея е работено доста дълго време - след като вече са събрани 19 тома материали и доказателства по обвиненията срещу съдията.

Само че на този етап едно от обвиненията - това, че Ченалова е извършила престъпление по служба, се оказа недоказано и дори "прекалено абстрактно", както го определи съдия Веселина Ставрева от СГС (тя бе съдията, която след среднощно заседание в четвъртък (16 април) все пак реши да пусне колежката си на свобода под гаранция). За сметка на това съдия Ставрева нахока прокуратурата, че не е работила по друго обвинение срещу Ченалова - за подкуп, за което имало достатъчно събрани данни. Защото се оказа, че имало свидетелски показания за договорки как да се "уреди" делото на ОЕТ срещу НЕК . Нещо повече, свидетел е заявил, че е имало уговорки да се преведат по сметки в чужбина над 1 млн. лв., за да приключи делото в полза на ищеца.

Доколко това е вярно, доколко може да се докаже и дали тези обвинения няма да останат на фаза "една жена каза" - обаче тепърва ще видим. Но отсега е ясно едно: за Румяна Ченалова пътят към съдебната система изглежда вече окончателно отрязан.

Само че имаме и едно свое "обосновано предположение": че тя наистина ще остане единственият жертвен агнец, с който статуквото в съдебната власт ще се опита едновременно да замаже очи и да опази по-важните си "гнили ябълки" в системата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във