Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдия Гунчев пое Цветанов за подслушването

Второто дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което беше внесено в Софийския градски съд в началото на седмицата, поема съдия Петър Гунчев, който е избран за докладчик на принципа на случайния подбор. Както е известно, в понеделник (3 февруари) прокуратурата внесе в съда втори обвинителен акт срещу Цветанов и срещу трима бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Те са обвинени по чл.387, ал.2 от НК - че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС. Цветанов е обвинен, че като вътрешен министър съзнателно е допуснал тримата директори да извършат престъпление - да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. От действията на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР, твърди прокуратурата.


При внасянето на акта стана известно, че от бройката на обвиняемите странно е изпаднал шефът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров, чието име присъстваше в първия списък на обвиняемите по това дело. Димитров бе обвинен, че се е опитал да повреди с отвертка апаратурата за записване, за да не попаднат някакви следи в ръцете на проверяващите. В тази връзка прокуратурата разпореди експертиза на техниката за мобилно подслушване на МВР, която се изготвя в Англия. Тя трябва да покаже дали наистина е имало незаконно подслушване по времето на Цветанов. Засега прокуратурата разполага само с един тефтер с телефони, който е бил в служителите от колите за мобилно подслушване. В края на септември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че общо 875 телефонни номера са присъствали в тефтерите на служителите от СДОТО, управлявали мобилните кечъри. Повечето от телефоните са били на бизнесмени, а имената им все още не са обявени. Заради нанесените от Димитров повреди по записващите устройства не е ясно дали наистина е проведено прихващане на разговори. Ако това бъде установено, най-вероятно и Радко Димитров ще бъде подведен под отговорност.


В деня, в който прокуратурата внесе в съда второто дело, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отпътува за Вашингтон, където ще участва в редовната молитвена закуска с президента на САЩ Барак Обама. Не е тайна, че докато той беше начело на МВР, той се ползваше с подкрепата на представителите на най-важните правоохранителни институции в САЩ. Сегашната визита се коментира като опит на Цветанов да си осигури презокеански гръб в очертаващата се тежка съдебна битка по двете отправени към него обвинения.


Що се отнася до Европа, такава подкрепа по-скоро е изключена. Това става ясно от доклада на Европейската комисия за корупцията в България, където незаконното подслушване по времето на Цветан Цветанов бе отбелязано. "През април 2013 г. прокуратурата започна разследване срещу бивш вътрешен министър и други високопоставени държавни представители заради твърдения за масово незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени", се казва в доклада на комисията.


Съдията по второто дело срещу Цветан Цветанов Петър Гунчев има зад гърба си няколко знакови процеса, сред които е делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и групата му за разпространение на наркотици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във