Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДИЯ И АДВОКАТ В АФЕРА С ИМОТИ

Престъпна схема, свързана с имотни измами, е била разкрита от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи неговият шеф Ана Караиванова в четвъртък (30 октомври) по време на делова среща с ръководството на МВР.
В далаверата са замесени съдия и адвокат от районния съд в Костинброд, установила изненадваща проверка на инспекторите в началото на октомври. Комбинаторите майсторели фалшиви завещания, след което предявявали граждански дела в съда на името на трети лица, които не знаели за съществуващата схема. Проверката е извършена по три сигнала за имотни измами, по които имало прокурорски преписки. Пострадалите са възрастни хора, далечни наследници на починали имотни лица.
Ужилените сигнализирали, че са лишени от магазини и апартаменти в столицата - чрез измама въз основа на фалшиви документи, по които са издавани изпълнителни листове в районния съд в Костинброд. След намесата на инспекторите по една от прокурорските преписки например станало ясно, че човекът, от чието име действа адвокатът, от четири години е в чужбина, не познава адвоката и не знае, че от негово име се водят граждански дела.
Проверката на инспекторите обхванала всички образувани частни граждански дела по молби за издаване на изпълнителен лист въз основа на запис на заповед. Установено било, че необичайно голям процент от молбите - около 70%, са от конкретен адвокат, който е познат на проверяващите инспектори във връзка с проверка на ГДБОП за участие в организирана престъпна група. За период от година и половина той е подавал молбите само по време на дежурството на един и същ съдия и те всички, без изключение, били уважени от съдията. По едно от образуваните дела по молба за издаване на изпълнителен лист въз основа на нотариален акт е издаден такъв за 600 хил. лв., без да е събрана дължимата държавна такса от същия съдия. Прокуратурата е работила и по двата случая, но преписките се бавели около година и половина. Междувременно адвокатът от престъпната група е напуснал страната и е обявен за издирване.
От Инспектората на ВСС заявиха, че ще предприемат действия за дисциплинарно наказание на въпросния съдия от Костинброд. Името на магистрата обаче засега се пази в тайна, за да не се пречи на разследването.
Заместник-министърът на вътрешните работи Соня Янкулова обясни, че при престъпления от този тип е важно да се получава обратна връзка и информация между двете институции - МВР и Инспектората, за да се постигне по-ефективна работа.
Министър Михаил Миков предложи да се организират подходящи форми на обучение за разследващите полицаи и оперативните работници от икономическата полиция, чрез които да се обменя опит и да се гарантира доброто взаимодействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във