Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдия Сантиров остава зад решетките

Софийският апелативен съд (САС) реши в четвъртък (22 април) да остави за постоянно в ареста съдията Петър Сантиров. Той бе задържан при специализирана полицейска операция на 1 април едновременно с бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и с бившия военен министър Николай Цонев. Попов и Сантиров са обвинени, че са посредничили на следователя по делото на Цонев да получи подкуп от него, за да бъде оправен. Разследването е за злоупотреби за 120 млн. лева.
Магистратите приеха, че колегата им е извършил деянието, за което е обвинен. Освен това той е подал жалба за изменение на мярката ден след като съдът се е произнесъл, без да са настъпили нови обстоятелства, които да оборват предложението за авторство на престъплението. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
На 8 април по предложение на главния прокурор Борис Велчев ВСС отстрани временно от длъжност съдия Сантиров. Няколко дни след това магистратът поиска да излезе от ареста с аргумента, че след като е отстранен от длъжност, няма причина да продължава мярката му за неотклонение задържане под стража.
В мотивите на съда, с които Сантиров остава в ареста, се казва, че предоставените нови доказателствени материали оборват подозренията за съпричастност. Според съда може да се приеме, че следователят Петьо Петров е имал активно поведение като провокация за подкуп, но това не дискредитира събраните до момента доказателства, нито предположението за съпричастност при даването на подкуп. В показанията си Сантиров настоява, че не той, а следователят - който е основен свидетел, го е търсил и му е съобщил, че се води досъдебно производство срещу бившия военен министър Николай Цонев. Тепърва предстои да се разбере кой всъщност е бил инициаторът за даването подкупа.
В решението на съда се казва още, че в определен период от време Сантиров се е дистанцирал от останалите участници при подготовката за даване на подкуп. Това обаче е станало вероятно заради предположението, че го подслушват.
Предвид приложените към делото медицински документи за здравословното състояние на Сантиров съдът сметна, че лечението му може да продължи в ареста. Междувременно съдията Сантиров е бил преместен в друга килия, защото се оказал твърде близо до един от задържаните от Наглите, вкаран от самия него зад решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във