Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДИЯ СЕ ОТКАЗА ОТ ДЕЛО ЗА ОБГАЗЯВАНЕ

Съдия бе принуден да се откаже да гледа дело за обгазяването на Стара Загора, станало през лятото на 2005 година. Иван Режев си направи отвод във вторник (21 февруари), след като една от страните заяви, че той също живее в града, за който се твърди, че е замърсен и че има екологични проблеми.
Делото е заведено от 26-годишния Ясен Куманов. Той съди държавата заради нанесени неимуществени вреди, причинени от обгазяването на Стара Загора преди няколко месеца. Куманов иска 5000 лв. обезщетение.
Процесът бе насрочен за 21 февруари тази година. Страни в делото са фирмите Енергийна компания Марица-изток 3 АД, ТЕЦ Марица-изток 2 ЕАД, както и Брикел АД и Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Именно адвокатите на компаниите още на първото заседание поискаха съдията да си направи отвод. Те настояха да не се дава ход на делото и защото не присъства представител на районната прокуратура в града, което е задължително условие, защото той представлява държавата в процеса. На делото във вторник не дойде и човек от МОСВ.
След като изслуша исканията на страните, съдия Режев реши, че не може да даде ход на процеса в отсъствието на прокурор. Магистратът реши още, че искането за отвод е основателно. Според него трябва да го гледа човек, който не е жител на града, за да се изключи съмнението, че може да е пристрастен.
След като чу определението на съда, адвокатът на Куманов заяви, че всички държавни представители правят опити да шиканират процеса. Особено с възражения от типа, че в исковата му молба младежът не е посочено в кой ден и какви увреждания е получил, каза още защитникът на Ясен Куманов Илка Петкова. Конкретизирането на времето и заболяванията е абсурдно, защото тук става дума за системно замърсяване на въздуха в района на Стара Загора, а не за единичен случай, аргументира се Петкова.
В исковата молба е посочено, че нанесените неимуществени вреди се изразяват в парене в очите, болки по дихателните пътища и други неразположения. В молбата е посочен периодът 8-11 юли 2005 г., когато в града са регистрирани завишени стойности на серен диоксид.
Тепърва председателят на Районния съд в Стара Загора ще трябва да определя друг съдия, който да разгледа делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във