Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдия Тодорова в битка на два фронта

Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова отвори втори фронт във войната си с бившия вътрешен министър, бивш вицепремиер и сегашен депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. В началото на тази седмица в специално писмо до българските медии тя обяви, че подава жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради нарушени човешки права.


В жалбата си до европейските магистрати Тодорова посочва, че е лишена от справедлив процес заради депутатския имунитет на бившия министър, срещу когото тя бе завела дело за клевета. Както е известно, то бе спряно на втора инстанция в Софийския окръжен съд заради имунитета на Цветанов, тъй като по закон на народните представители не може да бъде търсена наказателна отговорност освен за извършени престъпления от общ характер. Делото на Тодорова обаче е за клевета и се води за престъпление от частен характер.


Бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) започна борба с Цветанов, след като в свои интервюта той заяви, че Тодорова защитавала интересите на мафията. Скандалът между двамата стана повод за високо напрежение между ексминистъра и представители на съдебната система, които го обвиниха, че се меси в работите на съдебната власт.


Първоинстанционно делото се гледаше в Пловдивския районен съд. Магистратите оправдаха бившия министър с мотива, че той изразявал личното си мнение в интервютата. Бившата съдийка обжалва решението пред Пловдивския окръжен съд, но всички съдии от този съд си направиха отводи. В мотивите си те повтаряха аргумента, че вече имало създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивските съдии и това налагало да се отведат от делото. По тази причина делото беше пратено във Върховния касационен съд (ВКС) и той го разпредели на Софийския окръжен съд. Бившата магистратка заяви тази седмица, че няма намерение да обжалва пред ВКС спирането на делото от страна на този съд.


В мотивите към своето писмо до Европейския съд Мирослава Тодорова посочва, че както при завеждане на тъжбата през февруари 2012 година, когато г-н Цветанов беше министър на вътрешните работи, така и сега, когато той вече не е част от изпълнителната власт, считам, че воденото от мен дело е от изключително значение за изграждането на правовата държава. То цели да постави ясна демаркационна линия между действията на изпълнителната власт в обществен интерес и тези, които са противоконституционни, защото дискредитират прогласените в конституцията принципи за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.


Това, че Тодорова се отказва да обжалва, на практика означава, че делото ще приключи без окончателна присъда. Давността му изтича в средата на 2016 г., а мандатът на сегашното Народното събрание - през 2017 година. Тодорова напомня, че може да съди Цветанов в рамките на гражданско дело за непозволено увреждане, но няма да го направи, защото не съди депутата от ГЕРБ за пари. Според обосновката на екссъдийката делото е можело да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, ако това бе станало, преди Цветанов да придобие имунитет.


Пред ЕСПЧ няма да претендирам обезщетение, защото това би означавало българските граждани да бъдат увредени два пъти - веднъж заради нарушеното разделение на властите, които им дължат демократично управление, и втори път - ако бъдат осъдени да заплатят обезщетение заради компрометираната държавна власт, заявява Мирослава Тодорова.


Тя води и дело срещу решението на предишния състав на ВСС срещу нейното дисциплинарно уволнение от съдебната система. Последното заседание в този процес беше проведено на 16 май тази година от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Преди това решението на ВСС бе потвърдено от тричленен състав на същия съд, но Тодорова го обжалва.


Това заседание ще се запомни с безпрецедентния наплив на магистрати от Холандия, Германия, Полша и САЩ. Юристите бяха шокирани от факта, че прокуратурата - която би трябвало да е на обратната страна - изцяло подкрепи касационната жалба на Тодорова и тезата на нейната защита, че дисциплинарното наказание е наложено в нарушение на целта на закона. А именно, не е даден шанс на съдията да коригира своето поведение и ако след това станело ясно, че не може да се поправи, чак тогава да бъде извадена от системата. Според защитата дисциплинарното наказание на Тодорова е наложено заради обществената й активност като председател на Съюза на съдиите в България.


Според адвоката на уволнената Ина Лулчева цялото дисциплинарно производство срещу Тодорова е в нарушение на чл.6 от Конвенцията по правата на човека. Санкцията, която й е наложена, е непропорционална, по същество това била прикрита санкция за нейните публични изяви, което представлява и нарушение на чл.10 от Европейската конвенция, гарантиращ правото на свободно изразяване. Правото на защита и на справедлив процес е нарушено, тъй като потърпевшата не е била изслушана от ВСС.


Причината за изхвърлянето на съдия Тодорова от редиците на правосъдието беше просрочването на мотивите на дела и прекратяването на дела по давност. Фактите обаче сочат, че и други магистрати имат подобни провинения, но не са уволнени за това. В съдебната система прекратените по давност дела са всекидневна практика, но Тодорова е единственият магистрат, уволнен заради две просрочени дела, като едното, прекратено по давност. Досега ВСС няма критерии за натовареност на съдиите, нито критерии за оценка на съдийската работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във