Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдийка от сексафера оглави съда в Хасково

Окръжният съд в Хасково има нов председател - Висшият съдебен съвет назначи на поста досегашния ръководител на районния съд в града Миглена Тянкова.С 16 гласа за, 2 против и трима въздържали се съветът одобри кандидатурата й. Тя стана известна с това, че нейни контакти с висши съдебни началници в София бяха засечени от частен детектив, нает от любовника й - окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.


Аферата беше коментирана между членовете на съвета под сурдинка, а Тянкова спретна нещо като изповед, за да ги трогне: Няма как да скрия, че бях замесена в един изключителнонеприятен случай. Един такъв катарзис е необходим, за да сенаправи анализ на ценности и приоритети - дали този скандал просто бе изпуснат от контрол, или следва предварително начертан сценарий? Главният прокурор Борис Велчев настоя, че тя няма от какво да се срамува и името й е замесено незаслужено. Стигна се до заключението, че няма значение кой с кого живее, а Тянкова се оплака пред медиите че се чувства употребена, а изборите в съдебната система заприличали на лов на вещици.


Опитът за замазване на аферата обаче е явен, а обстоятелствата около нея стават все по нечистоплътни. Случаят гръмна в средата на ноември 2011-а с информацията, че Ванчев подслушвал магистрати и политици покрай следенето на Тянкова. Лично Велчев потвърди това, допълвайки, че окръжният прокурор на Хасково е подслушвал не само местни властници, но и хора от централното ниво. Сред изтеклите досега имена са председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, членът на Висшия съдебен съвет Стефан Петров, заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов. Но списъкът е по-дълъг.


Броени дни след старта на скандала Велчев отстрани Иван Ванчев от длъжност за шест месеца, задето уронвал престижа на съдебната власт и нарушавал конституционното право за неприкосновеност на личния живот на изброените хора. После настъпи странно затишие, в което нито прокуратурата казваше ще повдигне ли обвинение срещу Ванчев, нито ВСС предприе дисциплинарна проверка срещу него. В средата на януари лидерът на РЗС Яне Янев взе нещата в свои ръце и каза от парламентарната трибуна, че един от тримата големи в съдебната система е предлагал на Тянкова повишение в ранг срещу сексуални услуги.


Янев поиска тогава обяснения от ВСС и зададе няколко въпроса: защо дисциплинарната комисия бави решението си по казуса, може ли тя да го разгледа, без да ползва частните записи, кой носи отговорност за кадровото развитие на лица като Ванчев, има ли случаи на движение по кариерната стълба нагоре в резултат на роднински, финансови или сексуални зависимости? Янев каза още, че зад загрижеността на прокуратурата и ГДБОП за конституционните права на висшите магистрати и политици стои явна злоупотреба с правомощия с цел да се разчисти кадрово ключов съдебен регион, за да се направят нови назначения.


Сега Тянкова твърди, че дори не знае какви записи има, че няма достъпдо никакви материали, и дори че... няма никакви записи. А те (включително и тези от подслушването на самия Ванчев)отдавна трябва да са в прокуратурата, след като въз основа на тях се водят досъдебно и дисциплинарно производства. По-рано Тянкова изрично заяви, че нито е подслушвана, нито е изнудвана и не са й предлагали да я повишат срещу сексуални услуги. В същото време се ожали, че няма как да се защити, защото й забранили да изнася информация. Твърде странно звучи и тезата й, че преди да гръмне скандалът се страхувала за децата си. И била охранявана от ГДБОП, но не знаела това, разбрала го впоследствие при разпит в прокуратурата. Разследващите пък й казали, че е следена и записвана на аудио и видеоносители , което струвало на Ванчев 180 000 лева.


До избора на Тянкова никой от прокуратурата или ВСС не отрече липсата на записи и не опроверга думите на Яне Янев за кариерния растеж срещу сексуслуги. Досъдебното производство по случая се води срещу неизвестен извършител и няма изгледи да завърши с обвинение. Междувременно в медиите се появи информация, че наетият детектив Николай Стоянов вече твърди, че не е получавал поръчка да записва или заснема когото и да е било. Възложено му било само да наблюдава Тянкова и това е продължило само два дни. Той проследил Тянкова при две нейни пътувания до София през август и септември миналата година. При едното тя се срещнала с Лазар Груев в кафене в градинката на Софийския университет, а при другото - със Стефан Петров на ул. Съборна. Тогава Тянкова отива и на празненството по случай 20-годишнината на ВСС в резиденция Бояна , а след това - в ресторант с магистрати, сред които бил и парламентарният заместник-шеф Анастасов.


Бе припомнено и дисциплинарното производство срещу Ванчев. Той стана окръжен прокурор на Хасково през лятото на 2009 г., въпреки че малко преди това инспекторатът към ВСС го предложил за наказание. В качеството си на наблюдаващ прокурор и въпреки указанията на съда Ванчев прекратил три пъти разследването срещу бившия служител на Пътни такси Николай Скерлев, причинил в катастрофа смъртта на Ради Стайков от Любимец. Ванчев се мотивирал, че с дрегера не е засечена употреба на алкохол от страна на Скерлев, въпреки че кръвната проба показала обратното. Вместо да поиска сурово наказание за Ванчев обаче, шефката на съдебния инспекторат Ана Караиванова предложи той само да бъде отстранен от разследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във