Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдийка се изниза от дело срещу Цветанов

Първоинстанционната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за блокирано от него използване на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров предизвика поредна драма. Преразглеждането на делото не можа да тръгне в Софийския апелативен съд (САС), тъй като докладчикът по него Христина Михова си направи отвод. Мотивите за оттеглянето - участие на съдийката в състав, разгледал преди четири години мерките за неотклонение в процеса "Килърите", изглеждат основателни, но поставят въпроса дали зад тях не се крие нещо друго.


Михова припомня, че през 2010 г. тричленен състав на САС, в който участва и тя (пак като докладчик), пуска от ареста с мярка "подписка" четирима души, задържани за убийството на самоковския бизнесмен Юри Галев. Преди това Софийският окръжен съд им наложи мерки "задържане под стража", а Цветанов се похвали с успеха пред медиите. Промяната на мерките в по-леки предизвиква гнева му в типичен за тогавашното му амплоа стил. Както сочи Христина Михова, в редица свои изказвания в медиите министърът отправя остри критики и нападки към съдебния състав и в частност към нея като съдия-докладчик.


"В интервютата, които Цветанов даде по електронните медии, същият изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съдебния състав, като от това се създаваше впечатление, че аз не съм се произнесла съобразно доказателствата и законовите изисквания, а съм била повлияна от други външни фактори", пише в определението си Михова. Тя припомня още, че заради изказванията на Цветанов дала телевизионно изявление, в което изразила съмнение в компетентността на Цветанов като министър. То провокирало публични коментари, част от които били в защита на съда, а други - на вътрешния министър. Провокирани били и редица въпроси, които колеги, съседи и близки на Михова отправили лично към нея.


В крайна сметка съдийката твърди, че независимо от престрелката би могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на делото срещу Цветанов, но пък той нямало да е убеден в правосъдието. Съмнение в нейната безпристрастност и обективност независимо от вида на решението би могло да възникне и в обществото. Нейните съмнения имат някакви основания, но истинските мотиви за отвода едва ли са толкова елементарни. Възможни са поне три хипотези какви са те.


Най-елементарната е, че Михова просто не иска да се набутва втори път между шамарите (с оглед личността на подсъдимия). Ако не се оттегли сама и навреме, отводът ще поиска, и то с далеч повече шум, защитата на Цветанов, а това би породило още въпроси. В това дело вече имаше един скандал за отвод, когато го разглеждаше Софийският градски съд. Преди година председателката на състава Димитрина Ангелова беше принудена да се оттегли и разликата беше само тази, че го поиска не защитата, а прокуратурата. Държавното обвинение се позова на медийни публикации за интимни отношения между Ангелова и един от адвокатите на Цветанов - Менко Менков.


По-вероятно е обаче съдийката да съобразява тези доводи и с предизборната ситуация. С оглед на преднината на ГЕРБ в прогнозите за предстоящия парламентарен вот тя е наясно, че Цветанов трябва да бъде "оправен", което ще рече осъдителната присъда да бъде заменена с оправдателна. А ако Михова е от другия лагер, което ще рече - на БСП, няма как да го стори. При потвърждаване на присъдата пък може да очакват нови атаки и нови неудобни въпроси. Каквито бяха отправени към колегата й Тони Гетов, председател на състава, осъдил Цветанов на четири години затвор.


Минути след произнасяне на присъдата Цветанов обяви пред журналисти, че другият му адвокат Ханс Петел Ул, който е депутат в Бундестага, го уведомил за оказан натиск върху съда, за да бъде произнесена осъдителна присъда по делото. Гетов отвърна с искане да бъде изслушан във Висшия съдебен съвет (ВСС), пред който се оплака, че му е оказван политически натиск от страна на германския депутат. Преди това пък се появиха публикации, че на съпругата на Гетов, Албена - заместник на посланика ни в Берлин, е обещано повишение, ако Цветанов бъде осъден. И докато Цветанов твърдеше, че разбрал как невинен може да бъде осъден, Гетов уверяваше в единодушното мнение на председателствания от него съдийски състав, че присъдата му е безспорна.


Интересно дали отводът на Христина Михова попада сред необоснованите, които ВСС се зае да анализира преди три месеца след констатацията, че са станали масово явление. Тогава се чуха оплаквания, че проблемът с необоснованите отводи е станал системен. Имало случаи, в които съдии по тежки и проблемни дела искат отвод без ясни аргументи и така товарели добросъвестните си колеги. Констатирани били дори драстични случаи, в които дела се бавят по две-три години само заради отводи на магистрати.


Ако се следва логиката на Михова, отводи би трябвало да си направят и колежките й Валя Рушанова и Мария Митева - другите двама членове на състава, пуснал от ареста "Килърите" на Юри Галев. А те пък са в апелативния състав, който сега ще преразглежда оправдателната присъда на Цветанов по делото за длъжностно присвояване на 50 000 лв. в полза на същия Орлин Тодоров.


Поредица от съдебни циркове, чийто сценарий рядко има нещо общо с понятието за правосъдие. Просто трябва да бъде намерен "правилният" съдия, което несъмнено ще се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във