Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдийски бойкот на попълването на ВСС

Враждата между управляващи и магистрати роди поредния творчески подход за мачкане на противника. След обръщенията на неправителствени организации и кампанията с есемеси срещу Висшия съдебен съвет (ВСС) повечето от най-големите и най-важни съдилища отказаха да участват в попълването на съдийската квота в 25-членния кадрови орган. След като в края на миналата седмица съдиите от Софийския апелативен съд и от Благоевградския съдебен район отказаха да изпратят свои делегати за попълване на две от четирите вакантни места в съвета, в понеделник (4 юли) в бойкота се включи и Върховният касационен съд (ВКС).
На общо събрание съдиите от ВКС трябваше да излъчат деветима делегати, които да участват в избора на двама членове на ВСС на мястото на подалите оставка Капка Костова и Галя Захарова. За цял час обсъждане обаче бяха предложени само две имена, а от присъствалите 72-ма съдии 39 пуснаха бели бюлетини. Така никой от кандидатите не събра нужните гласове - 50% плюс един, за да участва в делегатско събрание. Основният мотив за бойкота се оказа напълно очакван - колкото и силни кандидатури да се излъчат за членове на ВСС, те няма да променят съвета при сегашния му състав и условия на работа. Политиката на управляващите беше наречена директно дискредитирана и провалена. Беше направено и уточнението, че празните бюлетини са отношение към ВСС, а не към съдиите, предложени за делегати.
Същия ден съдиите от Върховния административен съд (ВАС), председателстван от човека на ГЕРБ Георги Колев, избраха чинно него и шест свои колеги за делегати. След откритата атака на ВКС обаче нищо не беше в състояние да спре вълната на бойкота. В сряда (6 юли) в нея се вляха Софийският районен съд и Софийският градски съд. Двете ключови съдилища проведоха общо заседание, в което близо 100 от съдиите пуснаха празни бюлетини в знак на протест срещу кадровата политика на съдебния съвет. В гласуването се включиха едва 45 съдии, като районният съд в столицата не предложи дори и едно име.
Така неотдавнашният избор на Владимира Янева-Манолева за председател на СГС се оказа наистина решителен за открития сблъсък между управляващи и магистрати. Сблъсък, който обаче не е между добри и лоши, а между мераклии готови да си веят безнаказано байрака, тъпчейки еднакво безогледно принципите на правото. Две години след гръмването на мегаскандала Красьо Черния никой не се съмнява, че съдебната мафия е подчинила изцяло правораздаването, а кадруването и изходът на важните дела се определят от рушвети и поръчки.
Преди изборът на Янева да пусне духа от бутилката, сблъсъци предизвикаха назначението на военния съдия Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд и изборът на наказателния съдия Георги Колев за председател на Върховния административен съд. Пенгезов беше уволнен по-късно заради скандала с евтините морски имоти за крайно нуждаещи се. А избраният с основен мотив, че е много добър организатор Колев тепърва ще трябва да коментира резултатите от проверката на съдебния инспекторат на ръководения преди това от него Софийски градски съд. В понеделник шефката на инспектората Анна Караиванова загатна резултатите от тази проверка, които са публична тайна - в съда се постановяват много абсурдни съдебни актове, нямащи нищо общо с правото и предизвикващи твърде много съмнения. Караиванова отсече, че организацията на работа там е много лоша и показва, че години наред не са полагани никакви усилия за справянето с този проблем. По-ясно - здраве му кажи!
Сега на ход са управляващите. Изборът за двете вакантни съдийски места във ВСС е насрочен за 12 юли и формално няма пречка да се състои, тъй като по закон няма изискване за минимален брой делегати. Не е ясно обаче как ще действат в тази ситуация избраните вече делегати. Ако проявят солидарност, пускайки на свой ред празни бюлетини, изборът може наистина да бъде провален. Това няма да е фатално за ВСС, тъй като и преди напускането на Костова и Захарова той работеше с две непопълнени позиции - от парламентарната квота. Те се овакантиха след освобождаването на ближните до Красьо Черния Стойко Стоев и Иван Димов.
ГЕРБ откри вече процедура за попълването на съвета и едва ли ще се откаже от нея, въпреки заявката на правосъдния министър Маргарита Попова за конституционни промени. В този момент отстъпка на управляващите пред съдиите ще изглежда като поражение. Пък и съдебният октопод работи основно в съдилищата, а ВСС просто го обслужва. А настоящият бойкот е колкото гняв срещу безпринципните назначения, наложени от мнозинството, толкова и яростна отбрана на престъпното статукво, съсипващо страната вече две десетилетия.
Че бойкотът е смес от възмущение и задкулисни интереси, показа и реакцията на главния прокурор Борис Велчев. В четвъртък той го нарече много притеснителен и го определи като някакъв вид недоверие. Според него сигналът е особено силен, след като големите съдилища начело с Върховния касационен съд не са избрали делегати за събранието. Така Велчев за пореден път не зае ясна позиция - нито порица действията на съдиите, които не изпълняват законовото си задължение за избор на делегати, нито каза, че с подобно недоверие ВСС е безпредметен. Ако обаче съдийският бойкот обхване цялата страна, Велчев ще трябва да бъде по-конкретен относно ставащото. И да реши с кой е въпреки наличието на черно и бяло и от двете страни на барикадата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във