Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДИЙСКИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМА, НО ТОК И ПАРНО НЕ

Представете си следната картина - съдебен състав заседава на тъмно, служителите от конвойната служба водят арестантите, осветявайки пътя си с фенерчета, съдебната секретарка пише протокола от заседанията на ръка, а в близост до нея тлее свещ. Всички страни в процеса са сковани от студ. Прокурорът и съдът са намъкнали върху тогите си кожуси, а адвокатите - палтата си например.
Някой ще си помисли, че тази мрачна картинка е извадена от някой филм. Де да беше така. Всъщност точно такова може да стане положението в родните ни съдилища заради изчерпване на финансовите ресурси.
На редовното си заседание в сряда (16 ноември) Висшият съдебен съвет (ВСС) отново подхвана въпроса за недостига на пари за заплати за съдиите. На 21 септември магистратите поискаха от финансовия министър Пламен Орешарски допълнителни 14 млн. лв., с които да платят на хората с черни тоги дължимото до края на годината. Но месец по-късно (19 октомври) финансовото ведомство им прати отговор, който в общи линии звучи като във вица - оправяйте се, както можете, пари няма да получите.
И магистратите почнаха да се оправят. Но го направиха за сметка на други задължения. Та в сряда председателят на бюджетната комисия на ВСС Андрей Икономов докладва няколко писма от шефове на съдилища в страната, в които се изброява откъде могат да се пренасочат средства за заплати.
Една от идеите беше да не се плащат сметките за ток, вода, парно и телефон, а тези пари да се трансформират като заплати на съдиите. По принцип никой не обича момента в края на всеки месец, когато започнат да идват честитки от топлофикация, БТК или от електроразпределение. Но за да се работи и живее по европейски, тези задължения трябва да се плащат.
Също толкова фрапантна беше идеята с парите, предвидени за хонорари на вещи лица, съдебни заседатели и служебни защитници, да бъде платено на съдиите, пък другите да чакат догодина нова финансова инжекция. Според една част от членовете на съвета разходите за тези хора не са толкова спешни. По-спешни са заплатите на съдиите, защото в противен случай те ще спрат да работят. С този мотив магистратите се опитват да сплашат финансовите органи в стремежа си да получат допълнителни пари. Но, уви. Номерът не минава. Не се чуха и не бяха приети идеите на други висши магистрати да се осигурят пари от другаде - например да се тегли заем от някоя банка. Но този вариант е неизгоден, защото после тези средства ще трябва да се връщат, при това с лихва.
Наред с вечните финансови проблеми на съдебната власт магистратите минаха и през още една сериозна тема: съдбата на следствието. В момента там работят 1100 души. Идеята е до април 2006 г. да останат около 150 служители. Останалите трябва да преминат на работа в районните съдилища, в районните прокуратури, в дознанието или адвокатурата.
Вече над 500 следователи са подали молби за преназначаване в прокуратурите в страната, съобщи заместник главният прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Митьо Марков.
Преназначаването обаче ще става поетапно, ще се прави атестация на всеки един от следователите. Главният прокурор Никола Филчев внесе във Висшия съдебен съвет предложения за преназначаването на първите 70 от тях на 11 ноември. Но те все още не са минали през комисията по атестация към ВСС. В момента свободните щатни бройки в прокуратурите са 101, а в съдилищата 132. От ВСС заявиха, че ще се увеличи и щатът на всички районни прокуратури и районни съдилища.

Висшият съдебен съвет отказа в сряда (16 ноември) да освободи Румен Андреев като член на съвета, докато делегатското събрание на следствието не избере нов свой представител във ВСС.
На 14 септември магистратите приеха молбата на Андреев да напусне поста заместник-директор на Националната следствена служба, защото става заместник-министър на вътрешните работи. Тогава обаче бе решено той да остане член на ВСС, докато не приключи водените от него дисциплинарни производства.
В сряда магистратите задължиха директора на Националната следствена служба Ангел Александров в срок от две седмици да свика делегатското събрание и следователите да изберат друг свой колега за член на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във