Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдиите бранят гръмко независимостта си

Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) ще пише собствена експертна оценка по въпроса каква е степента на независимост на съдебната власт у нас. Инициативата за това е на Съюза на съдиите в България (ССБ), който проведе преди дни в Пловдив своето годишно общо събрание. Професионалната съдийска организация заплаши с отворено писмо още в началото на февруари, че ще се оплаче на ЕАС от намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система. На 13 октомври Съюзът на съдиите изпрати до евроасоциацията писмо, подписано от говорителя си Нели Куцкова, озаглавено: Относно рисковете за върховенството на закона в България. В него съюзът се оплака от натиска на изпълнителната власт, който застрашава независимостта и уронва авторитета на съдебната власт.
Експертната оценка и изготвянето на заключението на международната съдийска асоциация няма да бъдат част от мониторинга на Европейската комисия по механизма за оценка и сътрудничество в областта на правосъдието. А тези доклади досега неизменно подчертават трагичното състояние на съдебната система, на което се дължат до голяма степен беззаконието и корупцията в страната. На събранието стана ясно, че трима представители на ЕАС ще пребивават у нас през януари 2011 г., за да осъществят изследването.
От годишния доклад на ССБ обаче става ясно още нещо: че не само българските съдии се сблъскват с някаква форма на притискане. Стана ясно, че съдийски сдружения от няколко страни се оплакват от идентични проблеми - политически и корупционен натиск, лош обществен авторитет, липса на достатъчно добра професионалната квалификация. ССБ отчита, че от средата на 2009 г. са в ход засилени атаки към съда изобщо и към отделни негови представители, което води до налагане на митове и предразсъдъци и до рушене на доверието в правосъдието. Отчетено беше обаче, че българската съдебна власт има относително висока степен на защита на финансовата си независимост.
Отношенията между властите нямат рефлекс към подобряване на нещата. Чрез медиите не би трябвало да се търси отговор или евентуално прехвърляне на отговорност, особено когато е за сметка на несвършена работа от този, който напада, заяви председателят на Съюза на юристите в България, конституционният съдия Владислав Славов. Основният извод на съсловната организация е, че съдиите не трябва да мълчат, а да се бранят яростно с говорене. Съдиите достъпно и убедително да говорят за работата си, да представят човешката автентичност на своите актове - този призив ССБ ще заложи и в нова стратегия за защита на съдийската независимост.
Рамо на съдиите дадоха техните колеги от Асоциацията на прокурорите в България, както и посланикът на Холандия Карел ван Кестерен. България има нужда от силно правораздаване. Българското общество ще има полза съдиите да изразяват силно мнението си. Полза ще има и за правителството, и за професионалната общност, заяви дипломатът. Представителят на прокурорската асоциация Сава Петров пък настоя за още по-високи децибели: Гласът на съдиите трябва да е по-гръмък, за да не се руши неоправдано авторитетът им.
Като примери за мълчаливо и превратно правораздаване бяха посочени многото осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Признато беше, че страната е една от най-осъжданите там, и то за много екзотични нарушения. За грешките не може да има извинение, защото за тях плаща държавата, т.е. данъкоплатците, заяви съдия Павлина Панова от Върховния касационен съд. Тя посочи делото Йорданов и други срещу България, спечелено от бивши служители от техническата служба на МВР ДОТИ, които бяха уволнени, защото не проверили за бръмбари дома на бившия главен прокурор Никола Филчев. Те не са могли да се защитят по време на вътрешните проверки, а три съдебни състава излизали с крайно противоречиви решения по заведените от тях дела. Като правораздавателен бисер, станал причина за осъждане на страната в Страсбург, беше посочено и делото Петьо Петков срещу България. Негативите там обра прокуратурата ни, след като бившият районен прокурор на София Славчо Кържев отсече преди години, че няма съд, който да го убеди, че обвиняемият е невинен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във