Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдиите ни - безпроблемно независими

Не бих могъл да формулирам някакво конкретно мнение, но засега нямам никаква информация, която да сочи, че е налице проблем, свързан с независимостта на съдиите в България. Според информацията, с която разполагам, не съм се сблъсквал със ситуации, които могат да бъдат наречени проблемни в това отношение. Това е оценката на председателя на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис, който доведе у нас многобройна делегация - повече от половината й членове - съдии във върховния правораздавателен орган (17 от 27 магистрати). Посещението им е по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС)Лазар Груев и включваше срещи с президента Росен Плевнелиев, с членове на Конституционния съд и конференция, посветена на съдебното сътрудничество в Софийския университет Св. Климент Охридски.


Освен че председателят на Евросъда едва ли е наясно с особеностите на съдебната ни независимост, коментарът му е очевидно израз на нежелание да се забърква в батаците на българската съдебна система. Констатацията на Скурис явно противоречи на натегнатата атмосфера около една друга евровизита преди две години. В началото на 2001 г. делегация на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) пристигна у нас на тридневна проверка, за да установи има ли непозволена намеса в работата на българския съд. Инициатор на своеобразния одит тогава беше Съюзът на съдиите в България. Година по-рано професионалното сдружение изпрати писмо до ЕАС, в което изрази притеснения от коментарите на тогавашния вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за тежката корупция в българските съдилища.


Съдийският съюз прибягна до външна помощ заради категоричните изявления на Цветанов, че съдебната система е в услуга на организираната престъпност. То бе подкрепено с образното: Когато зашумолят парите, нещата се променят в друга посока. Повод за недоволството на бившия силов вицепремиер даде промяната на мярката за неотклонение на Алексей Петров - от задържане под стража в домашен арест. В делегацията участваха австрийският съдия Герхард Райснер, президент на ЕАС и вицепрезидент на Международната асоциация на съдиите и още двама съдии - от Холандия и от Естония. Тогава освен с Лазар Груев съдийското трио се срещна с председателя на ВКС Лазар Груев, с председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, с председателстващата предишния Висш съдебен съвет Анелия Мингова, с депутатите от правната комисия в Народното събрание, с министъра на правосъдието, с председателя на Конституционния съд, с представители на неправителствени организации.


Първата среща на европейските съдии беше обаче с главния виновник за проверката - министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Какво и как са си говорили, освен да се запознаят с усилията на кабинета, не стана ясно, но след посещението им нито Цветанов спря да свързва съда с мафията, нито се появиха осъдителни присъди по знакови дела.


Сега темата явно е засегната отново, въпреки че Съдът на Европейския съюз в Люксембург поначало няма правомощия да влияе пряко върху националното законодателство в една отделна страна членка. Той следи за точното тълкуване и прилагане на европейското право в държавите членки на съюза и неслучайно след сегашната среща с евросъдиите президентът Плевнелиев коментира обилно темата за спасяването на европейската интеграция в условията на епидемичен евроскептицизъм. В същото време съдът разполага с лостове да влияе косвено върху правосъдието в отделните страни именно чрез тълкуване и прилагане на еврозаконодателството. В областта на наказателното правораздаване това обаче става по-трудно. А българският вариант на съдебна независимост осигури на България незавидната репутация на неизменен двойкаджия.


nbsp;


nbsp;Над 60 преюдициални запитвания са подали българските съдии до Съда на Европейския съюз от началото на членството ни, стана ясно на конференцията в Софийския университет под наслов: Съдебно сътрудничество по гражданскоправни и наказателноправни въпроси. Оказва се обаче, че именно сътрудничеството в наказателното право куца. По признание на председателя на Европейския съд сътрудничество между България и Евросъда е имало, но то е непознато по наказателноправните въпроси. А каквито и аргументи да бъдат вадени срещу преекспонирането на знаковите наказателни дела, безспорен факт е, че те отварят пропаст между съдебните системи на Бълария и европартньорите.

nbsp;България трябва да предложи нова кандидатура за национален представител в Европейския съд в Люксембург, тъй като мандатът на сегашния, Марияна Кънчева, изтича в края на август. Тя довърши мандата на съдия Теодор Чипев, който подаде оставка в средата на 2010 г. по здравословни причини. Процедурата по избор на национална кандидатура, която да бъде одобрена от правителствата на всички еврочленки, породи скандали и съмнения за манипулации, след което се наложи Министерският съвет да мисли за нови изборни правила. През 2007 г. пък България стана за резил, след като и трите й кандидатури за съдии в Европейския съд за правата на човека в Страсбург бяха отхвърлени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във