Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът: един бон обезщетение за опазване на държавна граница

Хиляда лева обезщетение ще получи българският граничар Николай Петков, който бе ранен с канджи при схватка с турските рибари от Беендик - Заим и Ергин Ерджан, навлезли да ловят незаконно калкан в български териториални води. Това постанови състав на Бургаския окръжен съд. Инцидентът между българските граничари и тримата братя - турски рибари, стана на 17 април м.г. Тогава българската лодка на Гранична полиция направи опит да провери турска гемия, навлязла в наши териториални води, за да лови калкан въпреки забраната. При опита си да извършат рутинна проверка българските граничари бяха нападнати с канджи от турските бракониери. При схватката загина Ялчън Ерджан.
С решение на БОС рибарите бяха признати за виновни по всички пунктове на държавното обвинение - за незаконно влизане в български териториални води, за промишлен риболов без разрешително и за оказване на съпротива срещу представители на властта. Така на практика БОС потвърди решението на Царевския районен съд, който четири месеца по-рано наложи условни присъди на рибарите.
При разглеждане на процеса на втора инстанция обаче двойно бе завишен размерът на обезщетението, което турските бракониери трябва да заплатят на пострадалия български граничар. Решението на БОС е окончателно и не подлежи на обжалване, коментира един от адвокатите на граничаря Николай Петков - Росен Кожухаров. Според него решението на БОС е напълно обосновано и основателно магистратите са оставили без уважение жалбите на подсъдимите, които искаха да бъдат оневинени.
Братята Енгин и Заим Ерджан бяха изправени пред състав на Районния съд в Царево по няколко обвинения. Четиридесет и три годишният Заим бе обвинен по чл.131 от НК за това, че е наранил с метални куки граничния полицай Николай Петков, опитвайки се да пробие гумената му лодка и да я потопи. Самият Петков бе конституиран като частен обвинител по делото по граждански иск.
Обвиненията към турските рибари бяха за нарушаване на обществения ред, за навлизане в български териториални води и за промишлен риболов без разрешение. В съдебната зала към досегашните обвинения срещу тях бе добавено и още едно - за деяние, извършено по хулигански подбуди с цел прикриване на друго престъпление.
Двамата турски рибари, братята Заим и Енгин, живеят в турското село Бегендик, на няколко километра от устието на река Резовска. Според признанията на Заим през 1998 г. той е бил хванат от българските власти да бракониерства в наши териториални води. Тогава турският бракониер се отървал с шестмесечна условна присъда за незаконно навлизане в български териториални води и извършване на промишлен риболов без необходимите за това разрешителни. На заседание на 2 октомври Районният съд в Царево постанови условни присъди за двамата турски бракониери. Бе определено те да заплатят 500 лв. на граничния полицай Николай Петков, когото раниха с канджи по време на схватката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във