Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът гледа видео по делото Маргините

Прокуратурата най-сетне успя тази седмица да осигури техника, с която могат да бъдат прожектирани в съдебната зала кадри от следствен експеримент по делото на Красимир и Николай Маринови - Маргините и на още четирима души, обвинени за подготовката на три убийства.
В продължение на месец досега съдът не успя да го види заради технически проблеми. По време на предишното заседание се разбра, че няма готовност да се излъчат въпросните записи. След дълги перипетии със звука и картината Софийският градски съд (СГС) все пак успя в сряда (7 април) да изгледа видеото. То трябваше да покаже къде са местата, където потенциалните жертви на Братя Маргини са живеели и работели. Кадрите бяха възпроизведени през видеокамера, осигурена от МВР. На единия запис е подсъдимият Бисер Илиев, който развежда следовател на адреси в София, където живеели и работели Иван Тодоров-Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов - предполагаеми жертви на покушенията - на ул. Жолио Кюри Сан Стефано, в Лозенец, в ж.к. Борово и в Младост. Видеото е записано през декември 2005 година. Обиколката започва от павилиона, откъдето, по обясненията на Илиев, генерал Гоцев си купувал вестници. Планът на убийството бил да го причакат там и да бъде убит от движещ се мотоциклет. След това подсъдимият завежда следователя и на другите адреси, за които имал информация, че живеят или работят Доктора и Дамянов. В блок в ж.к. Младост пък имало гараж, където групата държала автомобилите и моторите, с които трябвало да се придвижват убийците, докато изпълняват поръчката.
Освен разказите на Бисер Илиев на записа се чуват и коментарите на неговият адвокат Ваня Траянова. По време на туристическата разходка тя обсъжда колко нагъсто е застроен Лозенец и как кооперациите били толкова близо една до друга, че съседите можели да си търкат гърбовете в банята, като се пресягат през прозорците. Освен този атрактивен запис магистратите изгледаха и друг подобен - със защитения свидетел Велин Добрев - Вили Моториста. Той посочва на разследващите същите адреси и места.
Кинопрожекцията и репликите в съдебната зала не само не притесниха основния обвиняем Красимир Маринов, но му подействаха приспивателно, поради което той през по-голямата част от времето дремеше.
Докато Маргина отпочиваше, защитникът му Трендафилов настояваше пред съда изобщо да не се взема предвид видеозаписите, защото са били презаписани и дори може да са монтирани. Адвокатите възразиха също, че поемни лица по време на експеримента са били две служителки от следствието, а би трябвало да са странични хора.
На следващото заседание по делото, което ще се проведе на 14 април, ще бъде представена и съдебно-техническа експертиза на записа от проведения следствен експеримент. Целта му е да се установи дали има прекъсвания във видеозаписа.
На следващото заседание ще се проведе и разпит на анонимен свидетел. Той вече е разпитван по време на съдебното производство, но защитниците настояха за нов разпит, тъй като имат допълнителни въпроси към него. Освен това адвокатите настояха да се изискат справки от Агенцията по вписвания и от Комисията за финансов надзор за застрахователни компании, свързани с Братя Маргини и за акционерите в Бул инс. Съдът допусна и експертиза, която да покаже дали Маргините и Доктора са имали общ бизнес и дали са се занимавали с внос на цигари.
Процесът срещу Малкия Маргин се води задочно, тъй като той все още е в неизвестност. По-малкият Маргин изчезна безследно след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков на 5 януари 2010 година. Оттогава медиите само гадаят в коя точка на света може да се е скрил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във