Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът на крака пред свидетелка на Симеон

Царствената особа и бивш премиер Симеон Сакскобурготски произведе поредния прецедент, след като се оказа първият министър-председател, завел дело срещу държавата за имот, който смята за свой. За пръв път в практиката на Пловдивския окръжен съд се наложи съдия Надежда Желязкова и представители на засегнатите страни да пътуват до село Куртово Конаре, за да чуят показанията на ключов свидетел. Необичайното заседание по делото за собствеността на двореца Кричим се проведе на 23 март в дома на 94-годишната Иванка Николова, която заради преклонната си възраст се придвижва трудно. Достолепната дама е съпруга на царски гвардеец и е живяла със семейството си в резиденцията. Тя помнела дори как през 1946 г. царица Йоанна разговаряла лично с целия персонал и че помолила всички на предстоящия референдум да гласуват против монархията, за да може Симеончо да напусне страната, защото се страхувала да не го убият. Баба Иванка твърди, че земята, на която е построена резиденцията, е била купувана от цар Фердинанд, а после синът му Борис издигнал двореца.
Според адвокат Ели Христова, Иванка Николова е била много коректен свидетел, отговорила на всички въпроси, а когато се съмнявала в нещо, казвала, че не помни. Юристът от МРРБ Любомир Денев пък смята, че от думите на възрастната жена е станало ясно, че дворецът е функционирал като резиденция на държавния глава, а не като частен имот. Показанията на някогашната служителка в царски Кричим ще бъдат прочетени на следващото редовно заседание на съда през април, когато трябва да бъдат изслушани още петима свидетели.
Един от тях е 81-годишният Александър Нинков, който си спомня как от Перущенска околия дали на Фердинанд 29 декара, за да си направи ловна хижа. Той обаче заграбил с жандармерия десет пъти повече, така че 30 декара и от неговите земи попаднали в сегашния терен на резиденцията.
Симеон и сестра му Мария-Луиза претендират да им бъдат върнати 371 дка ниви и 12 постройки с близо 2400 кв. м застроена площ в резиденцията, като се позовават на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което беше отменен Законът за национализацията на царските имоти.
Дворецът край село Куртово Конаре е единственият имот, който не беше върнат по административен път, и наследниците на Цар Борис III внесоха иск срещу българската държава. Ответник по него е министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Разгънатата площ на двореца обаче се е увеличила почти двойно и от 1432 кв. м през 30-те години на миналия век е нараснала до 3579 кв. м сега. Почти двойно е увеличена и застроената площ, а постройките вече не са 12, а двайсет и четири.
Междувременно се оказа, че в началото на ХХ век в селото е имало съпротива срещу заграждането на земи за създаването на резиденцията. Юристите на МРРБ са депозирали в съда нови архивни документи като доказателство, че ниви и пасища насила са били отнемани от хората. Издирено е прошение от кмета на Куртово Конаре Димитър Попов до председателя на 12-о Народно събрание от май 1902 година. В документа пише, че селяните са против да се заграждат частни и общински имоти, за да се прави имение на Фердинанд, че така се унищожава поминъкът на населението, а хората няма къде да хранят овцете, конете и кравите си.
Следващото заседание по делото на Симеон срещу държавата е на 21 април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във