Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът не плаши властта

Депутатът Венцислав Върбанов се отказва от депутатския си имунитет през тази седмица. Парламентарният шеф Цецка Цачева съобщи в четвъртък, че в деловодството на парламента е постъпило писмено заявление от Върбанов с дата 2 март 2010 г., с което той уведомява, че дава изричното си съгласие да бъде възбудено наказателно преследване срещу него.
В деня, в който бе оповестено събитието, състав на Софийския градски съд (СГС) заседава по делото срещу бившия земеделски министър от кабинета на Костов. Той е обвинен, че е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснал е нарушения при приватизацията на Добруджанска гора и Геоводинженеринг. Делото срещу Върбанов тече вече девета година. Според бившия министър причината процесът да се проточи са пропуски при разследването, а самият той е на мнение, че не е ощетил държавата с нищо.
Върбанов влезе в сегашния парламент от листата на Синята коалиция в Добрич, след като Конституционният съд реши (на 16 февруари тази година), че изборът на трима други депутати е незаконен. През всичките години, докато се точи делото, той се е превърнал в нещо като ветеран по
снемане на имунитет
- сега е лишен от него за четвърти път.
С доброволния отказ на Върбанов от тази закрила числото на народните избраници без имунитет набъбна и ако към него се присъединят още двама-трима, ще могат спокойно да образуват самостоятелна група. Ръководителите й могат да се сменят на ротационен принцип, като за начало най-добре е да я оглави Сергей Станишев.Той е от групата на четиримата народни представители, които останаха без имунитети през миналата година за има-няма няколко седмици. Бившият премиер е разследван за изчезнали секретни материали на ДАНС, съдържащи държавна тайна. Както е известно, той бе обвинен, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна (престъпление по чл.358, ал.1, вр.чл.26, ал.1 НК) и за това, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка за - действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация (престъпление по чл.359, ал.2, вр. ал.1 НК).
Свалянето на имунитета е необходимо, за да може със средствата на закона да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата по наказателното производство, мотивират се прокурорите. Другите двама останали без защита са представители на старото управление - Гюнай Сефер и Митхат Табаков от ДПС. Така нареченият случай Сефер-Табаков включва две дела, свързани със сериозни нарушения при обществени поръчки.
В групата на депутатите, отказали се от имунитета си, влезе и бившата социална министърка от правителството на тройната коалиция Емилия Масларова. Тя е обвинена за длъжностно присвояване в особено големи размери - над 11 млн. лева. Според прокуратурата сумата е била отклонена с фалшиви протоколи за ремонт на социалния дом в Стара Загора. На обвиняемата бе наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 000 лв., която тя обжалва, тъй като нямала толкова пари. Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров също депозира (на 8 февруари) в парламента отказ от депутатския си имунитет, тъй като името му бе замесено в скандал със заменки на гори.
Как процедират разследващите органи, когато са засечени нарушения на хора, във властта. За тях по принцип би трябвало всички граждани да са равни. Но дали е така? Ако се поровим в делата на някои от изброените, ще установим, че част от престъпленията, в които са нарочени, са извършени далеч преди края на мандата на миналото правителство (например в случая със Сефер и Табаков става дума за 2005 г.). И нищо не е пречело на разследващите да ги погнат още тогава, въпреки че са били властимащи. Прави впечатление и друго. Напоследък всички напират сами да се откажат от имунитетите си. На пръв поглед изглежда, че това се прави, за да се спести унижението да бъдат обсъждани в пленарната зала и да ги гледа цяла България по телевизията. Но всъщност те няма от какво да се притесняват.
Поглед назад към случаите
заради които в миналия парламент паднаха депутатски имунитети, показва, че те не завършиха похвално за прокуратурата. Например набеденият за длъжностни престъпления като кмет на столицата Стефан Софиянски бе оправдан на всички инстанции. Остана в историята неговата крилата фраза, че е единственият доказано некорумпиран. Окончателно бе признат за невинен и червеният депутат Румен Петков по делото за разкриване на държавна тайна и защото е осветил Алексей Петров като сътрудник на ДАНС.
В други случаи като този на Йордан Костадинов от НДСВ например, който през 2006 г. бе разследван за безстопанственост в качеството му на директор на АЕЦ Козлодуй, така и не се стигна до повдигане на обвинение и производството просто бе прекратено.
Фактически единствено депутатът от Атака Владимир Кузов получи окончателна тригодишна условна присъда за извършване на хомосексуални действия с малолетен. През юли миналата година бе осъден и бившият народен представител от ДПС Фидел Беев. Софийският градски съд го наказа с три години и половина затвор (за нарушение на Закона за обществените поръчки, докато е бил кмет на Велинград), но присъдата е само на първа инстанция. Над нея има още две, така че един Господ знае какво ще стане до края на пътя. Иначе делото се точи три години заради хемороидите и други болести на Беев, а докато съдът се произнесе окончателно, нищо чудно да минат още толкова и накрая да го оправдаят.
Миналият парламент отказа да свали имунитета само на един човек - на Тома Томов от Коалиция за България. Тъй като той не успя да се класира за 41-вото Народно събрание, макар и с по-късна дата вече са му повдигнати обвинения за подкуп, за престъпления по служба и злоупотреба със служебно положение, когато е бил районен прокурор на Оряхово.
Наскоро депутатът и лидер на РЗС Яне Янев предложи в новата конституция да няма имунитет за магистрати и депутати с мотива, че тези имунитети пречат и дават възможност да се спекулира с тях, без да се търси никаква отговорност. Но при състоянието на правораздавателната ни система това е напълно излишно. Досега няма нито един влязъл в затвора депутат. Освен представителя на Евророма Цветелин Кънчев - изключението, което доказва правилото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във