Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът не се подлъга от болежките на килъра Сиси

Затворите и следствените арести продължават да бълват изключително тежкоболни хора, които заради влошеното си здраве трябва да бъдат пуснати на свобода. Как се издават медицинските им документи, е друга тема, но, сдобили се със заветната експертиза, напоследък мнозина обитатели на зандана излизат от раираната сянка, за да топлят кокали на слънце.
Такъв е случаят с небезизвестния пернишки лихвар и наркодилър Стоян Кръстев-Драгановеца, нашумял в последно време заради дуела с Митьо Очите в затворническото общежитието Казичене. В продължение на близо две години той заливаше Районния съд в Радомир с различни медицински документи, издавани от здравни заведения в България, Италия, Сърбия, Македония, за да проточи максимално във времето явяването си пред Темида заради отвличането на фолкдивата Тони Дачева. Сега същия номер пробва и ужасяващият 24-годишен сериен убиец от Перник Станислав Христов - Сиси, на чиято съвест, ако изобщо има такава, тежат минимум четири отнети живота.
Заради тежко здравословно състояние Сиси поиска тези дни промяна на наложената му най-тежка мярка за неотклонение задържане под стража. Според прокурора по делото Бисер Михайлов защитата на Станислав не е имала претенции точно с каква друга мярка - парична гаранция, подписка или домашен арест, да бъде заменен арестът. Искала се е единствено замяна, само и само Сиси да отърве решетките. Пернишкият окръжен съд обаче отряза мераците на серийния килър.
Сиси вече използва номера с тежкото заболяване. Той прекара в затворническата болница в София близо месец и половина от шестте месеца арест заради убийството на известния наркобос Николай Христов - Хайо, в извършването на което е заподозрян. На практика пропускът му към външния свят бе представената пред съда епикриза, според която арестантът е със съдова малформация в областта на темпорален дял на мозъка и със симптоматична епилепсия. Съдейки по медицинския документ, наложително било да се направи томография и ангиография, както и консултация с невролог, с оглед вземане на решение за операция на пациента. В лекарското предписание се отбелязваше, че изследванията били наложителни и не можело да се извършат в болницата към Софийския затвор. Това даде основание на магистратите да освободят Христов срещу парична гаранция от 15 000 лева. А малко след това започнаха и серията от разстрели в региона.
Сега Сиси отново се опита да излезе от килията заради тежки заболявания, но номерът не мина и той остава в следствения арест. Срещу него вече има повдигнато обвинение за разстрела на Хайо, към което ще бъдат присъединени и обвиненията за още три убийства, поясни прокурорът от Пернишката окръжна прокуратура Бисер Михайлов. На 26 април тази година Сиси застреля с два куршума в главата младия активист на БСП Кирил Христов - Багера от Перник, който му е съученик. След извършването на престъплението се укри в апартамент в Бургас. Оттам възнамерявал да избяга в чужбина, но бе задържан на 10 май. Четири дни по-късно пернишките криминалисти намериха тялото на още една жертва на Станислав Ангелов. Двайсет и шест годишната Биляна Кръстева от Перник бе открита заровена в гориста местност край село Лесковец с огнестрелна рана в главата. След това криминалистите откриха и тялото на 30-годишния Цветелин Карпузов. Трупът му бе изровен в брезнишкото село Планиница.
Станислав Христов е криминално проявен и преди да бъде вкаран на топло заради разстрелите, е осъждан три пъти за побои и изнудване. Той е от групата на убития през 2005-а наркобос Васил Арарски - Райко Кръвта, като първоначално бил на много ниско ниво в бандата. После се опитал да изземе част от бизнеса на Райко и започнал да се занимава с черно тото и лихварство.
Според полицията Станислав Ангелов е бил и тартор на група за мокри поръчки, рекет, изнудвания, палежи, лихварство и изнасилвания. При претърсване на адреси, обитавани от хората на Сиси, бяха открити един автомат Калашников, 9 пистолета, 9 самоделни взривни устройства и две бронежилетки. Бандата е заподозряна за редица палежи и взривове, извършени в Пернишкия регион и страната.
Семейството на убиеца се разследва и за пране на пари. Майката и съпругата на Сиси са безработни, на заплата е само баща му Ангел. Въпреки това фамилията кара мерцедес от последните модели, има апартамент в София и други имоти. Всички живеят охолно, а нямат доходи, коментираха от окръжната прокуратура. Повод за започналата проверка дал закупен на лизинг мерцедес, вноската за който е 2000 лв. на месец. Бащата Ангел е показал на разследващите трудов договор от частна фирма, в който фиксираното месечно възнаграждение било горе-долу колкото вноската за немското возило, записано на негово име. От прокуратурата обаче се усъмнили дали декларираният доход е истински и сега правят справка върху какви пари се осигурява Ангел и какви данъци плаща. Направено е искане за падане на банковата тайна, за да се проверят всички авоари на семейството. Ще се проверяват и документите на жилището на Христов на Петте кьошета в София, което е взел от 25-годишната Биляна Кръстева, чийто труп бе открит в землището на село Лесковец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във