Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът оправда бившия ректор на Търновския университет

Бившият ректор на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий проф. Иван Харалампиев беше оправдан от съда по обвинението за престъпление по служба. Обвинението срещу учения бе за това, че в качеството си на длъжностно лице на висок пост е присвоил 5701 лв. служебни пари от касата на висшето учебно заведение. Сигналът, довел до възбуждане на дело срещу бившия ректор на ВТУ, беше подаден преди няколко години от червения депутат от старата столица Бойко Великов. Според него проф. Иван Харалампиев неправомерно е издал заповед от касата на университета да бъде заплатено признато от съда обезщетение за незаконно уволнение на преподавател. Специалистът по наказателно право проф. Александър Стойнов беше освободен от Великотърновския университет през 2002 г. с решение на Академичния съвет след подадени срещу него жалби от студенти. Тогава правистът заведе дело за незаконно уволнение, което спечели и на трите съдебни инстанции. Окончателното решение на ВКС е от 18 април 2007 година.
Далеч преди това проф. Александър Стойнов си изважда изпълнителен лист дължимите му пари солидарно да изплатят ВУЗ-ът и ректорът. На тази база се стига и до запор върху заплатата на ректора. ВТУ на свой ред обжалва действията на съдия изпълнителя. През април 2005 г. обаче в крайна сметка университетът е принуден да преведе по сметка 5701.35 лв. в полза на проф. Стойнов. Междувременно обаче той вече е поискал от съда да обезсили изпълнителния лист за солидарно плащане. Новият му иск е насочен персонално и само срещу проф. Иван Харалампиев. Самият проф. Харалампиев още тогава заяви, че не е знаел и никой не го е уведомявал, че въпросните 5701 лв. е трябвало да бъдат платени от неговия джоб, а не от касата на ВУЗ-а.
Делото на професор Стойнов срещу мен е било в качеството ми на ректор именно на тоя ВУЗ, а не като гражданина и физическото лице Иван Харалампиев. Освен това не аз еднолично, а Академичният съвет беше този, който прекрати договора му преди шест години, твърдеше през цялото време бившият вече ректор на търновската Алма Матер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във