Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът осмя прокуратурата за Палките

Прокуратурата стана пак за резил, след като Софийският апелативен съд(САС)пусна окончателно от ареста 17-те катаджии, задържани при акция Палките-2. В четвъртък (6 октомври) контролната инстанция потвърди решението на Софийския градски съд (СГС)отпреди седмица, който смекчи мерките за неотклонение на петима от задържаните на подписка, на други десет - на парична гаранция, а двама пътни полицаи бяха освободени без ограничителна мярка. Операция Палките-2 беше проведена на 27 септември и е продължение на Палките-1 от 8 юни. Задържаните тогава катаджии също бяха освободени от съда.


Апелативните съдии потвърдиха почти напълно определението на първоинстанционния съд, като в добавка намалиха и размера на паричните гаранции на двама от обвиняемите, а на друг наложиха най-леката мярка подписка вместо парична гаранция. В определението си апелативните съдии дори се подиграха на Калоян Ангелов, който вместо да се концентрира върху доказателствата, е употребил излишни емоции, защитавайки тезата си. Преди дни Ангелов пледира пред СГС, че тази държава е пропищяла от такива контрольори, които извършват престъпленията си с наглост, упоритост и безочие. Обвинителят настоя, че всички задържани катаджии са извършили тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години.


Същинският мотив на двете съдилища за освобождаването на пътните полицаи е, че прокуратурата смята задържаните за организирана престъпна група и затова ги е обвинила заедно, но не са представени доказателства полицаите да са действали като група. Задържаният Велин Велинов, който се оказа кандидат за кмет на софийското село Нови хан, пък изобщо не трябвало да бъде привлечен като обвиняем, тъй като кандидатите в местни избори не могат да бъдат арестувани. Паричните гаранции на полицаите, сред които има както ветерани с по над 20 години стаж, така и новобранци, са от 1000 до 3000 лв., и само една е 4000 лева. В същото време те са си делели всеки месец десетки хиляди левове, като обикновено част от сумите се заделят за покровителите им, чиите имена остават неизвестни.


Разследването срещу 17-те пътни полицаи започна по сигнали на рекетирани шофьори, сред които има и чужденци. Рекетьорите правели оперативка , преди да започнат сурвакането на изхода на магистрала Тракия, и разбор след края на смяната, при които всеки взимал пая си. След първото издание на операцията през юни вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че заловените тогава 10 катаджии са действали организирано и използвали полицейски палки с капачки на винт, за да крият парите вътре. Само за два месеца наблюдение групата прибрала пари от от над 1000 шофьори, като получаваните суми варирали между 20 и 50 лева. Ръководителят на групата бил командир на отделение в сектор Пътна полиция- Пазарджик. Просто тези трябва да се размазват, продължавайте с този начин на работа, заяви тогава пък премиерът Бойко Борисов.


Последното произнасяне на САС по Палките-2 засяга не просто мерките за неотклонение. То на практика разбива обвинителната теза на прокуратурата по същество. В същото време е спорно дали изобщо СГС и САС имат право да се произнасят по съществото на делото при определяне на мерките за неотклонение. В случая е важно дали задържаните са извършили престъпление, тежко ли е то и има ли опасност да се укрият. Дали са действали организирано в престъпна група е въпрос, който би следвало да бъде решаван в хода на делото. Засягането му сега издава нечистоплътност на съдебния акт и предизвестява изхода на процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във