Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ ОСВОБОДИ ОБВИНЕН В ТРАФИК НА ЖЕНИ

За пореден път прокуратурата и МВР надлежно демонстрираха безхаберието си при събирането на сериозни доказателства - такива, че съдът да няма друг избор, освен да остави задържаните в арестите. Нагледен пример за недобре свършената работа на държавното обвинение и полицията е мярката за неотклонение на 33-годишен старозагорец, обвинен в трафик на жени.
На 21 февруари спецченгетата от Областна дирекция Полиция (ОДП) в Стара Загора задържат Петьо Гочев. За него имало оперативни данни, че извежда от страната момичета, които после проституирали във Франция.
По време на разследването било установено, че в периода 2004-2006 г. Гочев организирал нелегален износ на жени. Той избирал жертвите от социалнослаби семейства от Старозагорска и Сливенска област. Гочев ги прилъгвал с обещания за толкова големи печалби, че да могат спокойно да си купят жилища.
Веднъж измамени, жените се съгласявали. Гочев и неговият съучастник, който на този етап от разследването се води неизвестен, оформяли документите и пращали момичетата във френския град Ница. Там жертвите насила били принуждавали на проституират. Жените работели предимно на т.нар. алея Разходката на англичаните.
Според данни на полицията, месечната печалба на една проститутка възлизала на около 10 000 евро. Какъв процент е взимал Гочев не е ясно. Но делът му е бил превеждан по банков път от доверени хора във Франция.
По време на разследването своите истории са разказали десет млади и пълнолетни жени, които са станали жертва на трафиканта и на издирвания от полицията негов съучастник.
На 23 февруари Старозагорската районна прокуратура внесе искане в районния съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на Петьо Гочев. Срещу него е повдигнато обвинение по чл.159а, ал.2, т.6 от Наказателния кодекс (НК), който гласи: Който набира, транспортира, укрива или приема отделни лица или групи от хора с цел да бъдат използвани за развратни действия, за принудителен труд, за отнемане на телесни органи или за да бъдат държани в принудително подчинение независимо от съгласието им и когато деянието е извършено чрез обещаване, даване или получаване на облаги, наказанието е лишаване от свобода от две до десет години и глоба до десет хиляди лева.
На 23 февруари, вече в хода на делото, обаче стана ясно, че жените всъщност не били жертви. В показанията си всичките заявяват, че не са извеждани насила и не са принуждавани да проституират. Всичко това те направили напълно съзнателно и доброволно. Гочев просто им уреждал пътуването до Франция, играел ролята на посредник.
Въпреки това прокурорът по делото настоя пред съда Гочев да бъде задържан, защото е обвинен в тежко умишлено престъпление, и има данни, че го е извършил. Освен това разследването било в начален етап и имало опасност Петьо Гочев да се укрие или да извърши ново престъпление.
Защитникът на старозагореца, съвсем естествено, оспори твърденията на държавното обвинение. Адвокатът заяви пред съда, че няма никакви доказателства, които да уличават клиента му. Каза още, че нито един от свидетелите не е посочил Гочев като сводник, а просто като посредник при пътуването.
Съдът се съобрази с мотивите на защитата. Магистратите заявиха, че наистина на този етап не може да се направи обосновано предположение, че Петьо Гочев е трафикант на жени с цел сексуална експлоатация. Според съда нямало опасност обвиняемия да се укрие или да извърши друго престъпление. Заради това Гочев бе освободен от ареста. На него не му е наложена никаква мярка за неотклонение, каквато възможност дава Наказателно-процесуалният кодекс (НПК).
Прокуратурата реши да се бори. Тя протестира определението пред Старозагорския окръжен съд. В сряда (28 февруари) в съдебната зала се разигра почти същата сцена. Държавното обвинение настояваше Гочев да бъде прибран на топло. Защитата отново възрази. Но и втората инстанция реши, че няма доказателства и потвърди определението на колегите си от Районния съд в града. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Петьо Гочев е роден през 1974 година. Той е разведен, в момента живее на семейни начала с приятелката си Антоанета в кв. Трите чучура - север. Двамата имат три деца.
Според информационната система ДАКСИ Петьо Гочев е управител на фирма ЕТ Нерон. Занимава се с продажба на въглища и дърва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във