Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът пак отложи делото за клевета срещу Цветанов

Пловдивският районен съд за втори път отложи заведеното от председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. На заседанието на съда тази седмица защитата на вицепремиера поиска да бъде допусната като доказателство детайлна справка от Софийския градски съд за всички забавени дела и мотиви на Тодорова от 2004 г. насам, тъй като извършената от съдебния инспекторат проверката срещу нея обхваща много малък период от време. Съдийката Екатерина Роглекова се съгласи и мотивира с правото на защитата да се организира така, както намери за добре, навличайки си гнева на ангажираната от Тодорова председателка на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.


Според нея забавените от Тодорова дела нямат връзка с процеса, тъй като не доказват покровителство от нейна страна на организираната престъпност, а периодът от 2004-а до 2012 г. е измислен от защитата, тъй като не фигурира в изказването на Цветанов. Доковска реагира остро и на отказа на съда да допусне като доказателства копие от интервю на премиера Бойко Борисов, в което той заявява, че е предложил на вътрешния министър да се извини на Тодорова. Доковска предложи да представи решението на Върховния административен съд от август, с което беше отменено първото дисциплинарно наказание на Тодорова - намаляване на заплатата. В това решение са описани номерата на всички забавени дела, за които тя беше санкционирана. Роглекова обаче заяви, че в него няма данни за датата, на която е било образувано делото срещу рецидивиста Васил Маникатов, заради което Цветанов порица Тодорова като защитник на мафията.


Въпреки че поисканата от защитата на Цветанов справка стана причина за отлагането на делото за 18 октомври, не е ясно дали вътрешният министър има полза от неговото протакане. На заседанието тази седмица съдът прие експертното заключение и корекциите по дешифровката на презаписа на интервюто на вътрешния министър пред Би Ти Ви, без да има спор около казаното от него. Цветанов пък коментира пред медиите, че не се чувства виновен за това, което е казал в нито едно от своите интервюта, но пък и никога не бил обвинявал никого в обслужване на организираната престъпност. Казал само, че е непрофесионално бавенето на мотиви, което всъщност е отказ от правосъдие.


Експертизата върху записа вече роди подозрения за натиск върху вещото лице, което първоначално даде заключение, че не бил годен за използване. От телевизия Би Ти Ви реагираха с крайно учудване и предложиха техен специалист да помага на вещото лице. Междувременно защитата на Цветанов явно е осъзнала, че ще е пълен резил да отрича казаното от него, оспорвайки автентичността на записа. Въпросът е колко ще набъбне списъкът от забавени дела и мотиви на Тодорова назад във времето в новата справка и дали съдът ще признае това за услуга в полза на организираната престъпност.


По делото обезщетение не се иска, но пък след безпощадния подход при уволнението на Тодорова от страна на сегашния ВСС е вън от съмнение, че вътрешният министър няма да се остави да бъде порицан морално с осъдителна присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във