Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ ПАК ШАМАРОСА ПРОКУРАТУРАТА: ДРУГ МАРОДЕР Е СВИЛ ЧАСОВНИКА И ЗЛАТОТО НА БАЙ МИЛЕ

Софийската градска прокуратура (СГП) и Националната следствена служба (НСлС) този път забъркаха скандал, от който не би трябвало да се измъкнат безнаказано. В продължение на две години те дружно гониха бившата следователка от Столичната следствена служба - Весела Василева, като мародер. А накрая, в понеделник (23 април), се оказа, че тя не само е съвършено невинна, но софийските обвинители и националните следователи въобще не са имали представа защо са я изправили на подсъдимата скамейка.
Историята започва на 30 юли 2004 г., когато Милчо Бонев-Бай Миле, четирима от телохранителите му и пазарджишкият сутеньор Методи Маринков са разстреляни в столичния ресторант Градина до стадион Славия. По това време Весела Василева е дежурна в Столичната следствена служба и веднага отива на местопрестъплението. Там тя участва в първоначалния оглед, в обискирането на труповете и в идентифицирането на убитите.
През март 2005 г. Весела Василева напуска следствието и започва работа като ръководител на дознателите в НСБОП (днес - Главна дирекция Борба с организираната престъпност). А месец по-късно пресслужбата на прокуратурата съобщава, че в Националната следствена служба срещу нея е образувано дело, по което са й повдигнати две обвинения: за длъжностно престъпление (чл. 282 от Наказателния кодекс) и за присвояване (чл. 203 от НК).
След едногодишна усилена работа националният следовател приключва делото с мнение за съд. Според обвинителното заключение, докато е изпълнявала служебните си задължения в ресторант Градина, бившата следователка е свалила от трупа на Милчо Бонев марковия му часовник с брилянти, няколко златни пръстена, ланец и гривна (на обща стойност 47 490 лв.) и ги е предала в Столичното следствие. Тези скъпи вещи обаче така и не послужили като доказателства по делото за разстрела на видния сикаджия и затова няколко месеца след убийството на Бай Миле неговата вдовица Силвия Панагонова започнала да си ги иска обратно.
След серия жалби и настоявания от адвокатите на Панагонова най-накрая става ясно, че часовникът и накитите са изчезнали. А пък Весела Василева е последното длъжностно лице, което е имало достъп до тях, защото през цялото време... те са били заключени в служебната й каса.
През пролетта на 2006 г. тогавашният заместник-ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Николай Кокинов (днес ръководител на СГП) внася обвинителния акт срещу Весела Василева в Софийския градски съд. На 12 юни 2006 г. обаче съдия Пламен Дацов връща делото за отстраняване на едно-единствено процесуално нарушение: в обвинителния акт не е уточнено кой точно е потърпевш от мародерския акт - държавата или наследниците на покойния Бай Миле.
През есента на 2006 г. прецизираният (уж) обвинителен акт отново е внесен в съда, като в четивото изрично е записано, че с престъпното си деяние Весела Василева е ощетила единствено наследниците на Милчо Бонев. Междувременно Николай Кокинов бе избран от Висшия съдебен съвет за ръководител на Софийската градска прокуратура и затова със съдебния процес срещу бившата следователка се захваща Христо Граматиков.
Следват няколко безплодни заседания, по време на които подсъдимата обяснява, че не е виновна, но никой не й вярва. И това никак не е случайно, по онова време случаят Весела Василева фигурира поне в два отчета до Брюксел като нагледен пример за ефективността на борбата срещу корупцията в българската съдебна система.
В началото на седмицата обаче истината най-сетне излезе на бял свят. На 23 април (понеделник), без изобщо да се притеснява от неприятните емоции, които ще създаде у колегите си, съдията по делото - Пламен Дацов, обяви Весела Василева за невинна и отхвърли иска за 47 490 лв., заведен срещу нея от наследниците на Бай Миле. А накрая магистратът лаконично обясни и причината, поради която съдът е взел такова решение: Предметите, описани в обвинителния акт срещу бившата следователка, нямат нищо общо с предметите, описани в протокола от изземването след убийството на Милчо Бонев. Сами си правете изводите!
Мотивите за решението на съдия Дацов трябва да бъдат огласени в срок от един месец. А случи ли се това, главният прокурор Борис Велчев най-после ще има не само моралното задължение, но и законовото основание да... се замисли доста сериозно по въпроса какви кадри издига за административни ръководители. Защото досега все сме виждали как се образуват и спират следствени дела по поръчка: или по донос, който звучи логично, или пък чрез изчезването на ключови веществени доказателства и свидетели. Но такова чудо - човек (и то бивш магистрат и действащ полицай) да бъде разследван и съден за нещо, което никой не знае какво представлява, досега не е било.

Facebook logo
Бъдете с нас и във