Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ ПОЕ САГАТА С ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

Все по-близка реалност е Бургас да не използва един от символите си - Летния театър поне две-три години. Това стана ясно на едно от последните заседания на Общинския съвет в Бургас, на което кметът на града Димитър Николов с докладна записка поиска от общинските съветници в залата да гласуват допълнителни средства от бюджета. Парите са необходими, за да покрият разходите по бъдещи дела срещу Главболгарстрой - фирмата изпълнител на проекта за построяване на покрива на театъра.
Летният театър не може да се използва заради забраната на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол (РДНСК) в черноморския град в него да се провеждат концерти и каквито и да е мероприятия. Според мотивите на РДНСК - Бургас, покривът на Летния театър няма необходимия документ за въвеждане в експлоатация и по тази причина сградата се използва неправомерно от община Бургас. В момента в театъра са прекъснати водата и тока.
Проблемът е, че фирмата изпълнител на съоръжението не е представила за Акт 16 въпросния покрив. По тази причина през февруари тази година Общинският съвет в Бургас взе решение общината да не заплаща исканата от изпълнителя на проекта сума за покриването на театъра. Ставаше въпрос за 826 000 лв. без ДДС, които Главболгарстрой поискала да й бъдат платени допълнително. Според община Бургас обаче такава сума не е била включена в предварителния договор.
Местната администрация претендира, че има съмнително оскъпяване на съоръжението с близо 118 процента. Главболгарстрой контрира, че фирмата е изпълнила изрядно задължението си и на свой ред отказва да издаде Акт 16 за експлоатация на покрива. Според нейни представители тя разполага с подписани констативни протоколи за извършената работа и издадена фактура от общината. Парите обаче така и не били платени към днешна дата, а фирмата решила да си потърси правата.
Междувременно бургаските общинари оспориха заповедта на РДНСК в Административния съд (БАС). В жалбата до съдебната институция се посочва, че на практика съоръжението не е било използвано до момента, с изключение на задължителните проби за правилното му функциониране. Не е използвана и електрониката за управлението му.
По своя характер обектите Летен театър и Покритие на Летен театър са отделни, самостоятелни и независими един от друг строежи, за които няма нито законова, нито конструктивна забрана да се използват самостоятелно. В този смисъл неправилна и незаконосъобразна е забраната за ползване на целия комплекс, се посочва в мотивите на община Бургас до БАС.
До произнасянето на компетентните органи обаче Летният театър ще остане затворен за концерти и недостъпен за граждани. Община Бургас ще търси законови варианти казусът да бъде решен поне за лятото на 2009 година, за да не бъдат лишени туристите и жителите на града от културни прояви.
През февруари тази година стана ясно, че ден преди балотажа за местната власт миналата есен, на 3 ноември бившият вече кмет на Бургас Йоан Костадинов е подписал указание за изплащане на сумата от близо един милион лева на Главболгарстрой - за допълнителни разходи по изграждането на покрива на Летния театър. Сумата обаче не е изплатена, защото е било събота, а банките не са работили, напомни председателят на финансово - бюджетната комисия към Общинския съвет в Бургас Диана Йорданова, член на комисията, разследваща отпускането на средствата за покрива на Летния театър. Членовете на комисията задължиха сегашния градоначалник на Бургас Димитър Николов да сезира прокуратурата в черноморския град за сериозни нередности при изграждането на покрива.
Едно от най- фрапиращите нарушения било свързано със смяната на процедурата по възлагане на обществената поръчка. При обявяването й се явила само една фирма - Главболгарстрой, която представила по-висока оферта от предвидените средства в бюджета. След това, в нарушение на практиката, с фирмата били водени преговори за цената, което на практика променило цялата процедура - от открит търг в договаряне. Заради нарушена процедура се достигнало и до оскъпяване на съоръжението, а първоначално уточнените непредвидени разходи за обекта били предоговорени от 20 на 50 процента. Намалени били и всички гаранционни срокове на съоръжението.
Поисканите сега от фирмата средства били за допълнителни документи, материали и подизпълнители. Комисията, натоварена да следи разхода на средствата по обекта към Общинския съвет на Бургас, обаче не доказала подобни харчове. Явилият се единствен кандидат Главболгарстрой първоначално предложил оферта от 4 559 000 лв. без ДДС - цена, надвишаваща сериозно финансовия ресурс на възложителя община Бургас. Специално назначената комисия за офертите започнала предоговаряне и кандидатът предложил друга цена за изпълнение на поръчката в размер на 2 507 539 лв. без ДДС.
В нарушение на изискването на възложителя, заложено в конкурсната документация, не е включена клауза евентуално възникналите непредвидени работи извън приложените количествени сметки да не надхвърлят 20% от общата стойност на обекта. В подписания договор било предвидено, че при възникване на допълнителни работи, непредвидени в техническия инвестиционен проект, те ще бъдат възлагани по реда на чл.90, ал.1, т.8 б от Закона за обществените поръчки (ЗОП). А тази разпоредба предвижда общата стойност на допълнителната услуга или строителство да е до 50 на сто от стойността на основната поръчка. Освен това подписаният договор и проектодоговорът и част от конкурсната документация се различавали съществено по отношение на гаранционните срокове. Гаранцията за платното била намалена от 20 на 12 години, а на металната конструкция от 15 на 10 години, станало ясно от доклада на комисията.
Общинарите смятат, че изпълнителят още в началото е бил наясно с разходите, които след това са посочени като непредвидени, и въпреки това е дал занижена оферта. Производителят на мембраната - немската фирма CENOTEC, посочил цени за подвижната част в размер на 850 евро на квадратен метър, а за неподвижната - 400 евро на квадратен метър. Неизвестно защо в офертата си обаче Главболгарстрой е посочила цени за подвижна част - 431.99 лв., а за неподвижната - 417.57 лева.
Бившият заместник-кмет по строителството в Бургас Красимир Николов заяви: От 5 400 000 намалихме стойността на договора за покрива на 3 млн. лева. Нито лев повече от това, което е гласувано, не е изхарчено. Едновременно с това нашата администрация не е подписала нито един платежен документ за сумата извън договора. В момента се правят популистки изказвания, като се говори за процесуални нарушения. Никой не вижда, че сме намалили офертата с близо 2 400 000 лева.
Според него, фирмата искала още близо милион лева допълнително именно заради факта, че е намалена сумата и не е могла да се побере в гласуваната финансова рамка. Николов е убеден, че е с довършителни действия е извършено покриването на Летния театър. Сменени били машини и платна...
Кой крив, кой - прав ще стане ясно в съда. Дотогава вместо в театъра, изглежда, бургазлии и гостите им ще се радват на концерти и представление под открито небе. Разбира се, през лятото...

Facebook logo
Бъдете с нас и във