Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът погали Галеви

Съдебният сериал Държавата срещу братя Галеви се оказа с очакван край. След две години и повече подгряване на общественото мнение от МВР и прокуратурата в четвъртък (4 ноември) състав на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от Мирослав Начев, оправда по всички обвинения дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-популярни като Братя Галеви. Така те се оказаха невинни и се прибраха в Дупница чисти като новородени младенци.
С ефективни присъди по една година и четири месеца лишаване от свобода, се сдобиха най- верните хора на братята - Апостол Чакалов - Тоци и Владимир Ангелов - Стъклето. Бодигардовете им Георги Градевски и Георги Блатски получиха съответно по шест месеца пробация и по една година условно. Блатски ще трябва да плати и 7000 лв. за причинена средна телесна повреда на собственика на дискотека Фейсис в Дупница Стоян Терзийски, конституиран като граждански ищeц.
Георги Градевски пък ще заплати 500 лв. на сина на журналистката Лидия Павлова - Иван, заради инцидент в същата дискотека на 8 ноември 2008 година. Съдът постанови, че той е извършил непристойни действия и грубо е нарушил обществения ред, нанасяйки няколко удара по главата на Иван Павлов и няколко удара в лицето на Руси Начев.
Кюстендилският съд отхвърли като неоснователни гражданските искове, предявени от Павлова, от бизнесмена Пламен Миланов и от таксиметровите шофьори Ивайло Иванов и Антонио Якимов.
При заключителните пледоарии по делото в понеделник (1 ноември) прокуратурата поиска по 8 години затвор за Пламен и Геле. Освен това държавното обвинение настоя Пламен Галев да бъде глобен с 16 000 лв., а Ангел Христов - с 14 000 лв., както и да бъде конфискувано половината от имуществото им.
Пламен Галев e лидерът, мозъкът на престъпната група. Без неговата благословия не са извършвани никакви назначения в Дупница. Той е питан дори къде да бъдат стоянките за такситата в града и каква музика да се пуска на площада, сочеха част от мотивите на прокуратурата. Прокурорът от Софийската градска прокуратура Бисер Кирилов охарактеризира Христов като човек, който говори малко и гледа лошо, като внушава страх. Това обаче не бе сметнато от съда за достатъчно основание да го вкара в затвора. Обвинението поиска присъди от по шест години лишаване от свобода за Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци, както и четири години за Георги Блатски. За останалите двама - Красимир Оков и Георги Градевски-Конана, бяха предложени условни присъди, със съответно шест месеца и два години отложено изтърпяване на наказанието, за период от три години.
Пледоарията на прокурор Кирилов продължи час, а пледоариите на адвокатите отнеха цели седем часа. Адвокатът на братята Емил Велинов посочи, че в обвинителния акт се съдържат единствено предположения, каквито преобладавали и в показанията на разпитаните повече от 130 свидетели по делото. Велинов поиска неговити подзащитни Галев и Христов да бъдат обявени за невинни, защото обвиненията срещу тях не са доказани по безспорен начин. Мнението му съвпадна с това на съда.
След произнасянето на присъдата прокурорът Кирилов и колежките му Първолета Никова и Камелия Стефанова обявиха, че ще протестират присъдите на братя Галеви и на петимата техни приближени, след като се запознаят с мотивите на Кюстендилския окръжен съд.
Гражданските ищци също обявиха, че ще се присъединят към обжалването, защото не са съгласни с присъдите. Това може да стане в 15-дневен срок. По-горната инстанция е Софийският апелативен съд.
Оправдателната присъда за Галев, Христов и за дясната им ръка Красимир Оков изплющя звучно върху бузите на МВР, на прокуратурата, на националното следствие, на ДАНС, на данъчните и митничарите. Представители на тези институции стартираха сериала с братята на 15 октомври 2008 г. с невиждан дотогава екшън в Дупница. След като спецполицаите нахлуха във владенията и в офисите им и не ги намериха там, двамата братя бяха обявени за общодържавно издирване. Ден по-късно обаче те сами се явиха в следствието, където разказаха, че вечерта преди шумната акция им звъннал началникът на ОДП - Кюстендил, комисар Чавдар Караджов и ги поканил на разговор на следващия ден. Те обаче не отишли, защото имали бизнес ангажименти.
Впоследствие вътрешният шеф Михаил Миков направи кардинални промени в ръководството на областната дирекция и на полицейските управления в района. Миков пое кормилото в МВР през април 2008 г. след скандални разкрития, че предшественикът му Румен Петков е поддържал нерегламентирани контакти точно с Пламен Галев и с Ангел Христов, а посредник им е бил тайният агент от ДАНС Алексей Петров.
Скандалът, изял главата на Румен Петков, тръгна от разработката Бизнесмените на ГДБОП, образувана след сигнал от тогавашната служба Национална сигурност, която по-късно се прероди в суперсилатата ДАНС. Според оперативната информация малко преди приемането ни в ЕС се появило напрежението между дупнишките босове Галеви и хората на Златко Баретата. Баретата пратил свои наемници срещу дупничаните и това ги хвърлило в паника. За да си спасят кожите, Галев и Христов потърсили начин да успокоят Златко.
По други канали в ГДБОП се получава информация, че те ще се срещат с Алексей Петров на басейна Спартак в София. На срещата щял да присъства и посредник, гласели още оперативните данни. На басейна веднага били изпратени хора за външно наблюдение.
Още в самото начало на операцията на място пристигат два джипа и от единия слиза министърът на вътрешните работи Румен Петков. За него почти 100% е сигурно, че не е знаел за външното наблюдение. За това не са знаели и братята. Тайна е дали за него е бил информиран и Алексей Петров. От срещата обаче няма нито записи, нито снимков материал.
Ударът на МВР обаче се стовари върху Галеви, след като Петков вече беше освободил министерския престол. След акцията на 15 октомври 2008 г. , на 10 юни 2009 г., Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Пламен Галев за това, че е събрал и ръководил въоръжена организирана престъпна група, в която са участвали Ангел Христов, Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. Галев бе обвинен и за изнудване, за нанесена средна телесна повреда и за принуда. Срещу Ангел Христов обвиненията бяха за участие в ръководството на групата, която чрез внушаване на страх извличала облаги. За Александър Чакалов-Тоци и Владимир Ангелов-Стъклето обвиненията са идентични, но Ангелов бе обвинен и за незаконно притежаване на боеприпаси. Другите обвиняеми, както бе казано, бяха Красимир Оков, Георги Градевски и Георги Блатски.
Досъдебното производство се ръководеше от столични прокурори. След края на досъдебното следствие обаче обвинителният акт бе внесен в Кюстендилския окръжен съд, тъй като според закона наказателното производство се води на териториален признак.
Преди изборите през 2009 г. братята бяха пуснати от ареста под гаранция от по 100 000 лева. И двамата участваха в надпреварата за народни представители с идеята да се възползват от вървящия с това кандидатдепутатски имунитет. В крайна сметка те не успяха да съберат достатъчно гласове, за да станат депутати от Партия на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ) в Кюстендилски и Пернишки избирателни райони. Но все пак останаха на свобода и показаха завидна дисциплина, явявайки се на всяко заседание, без обичайните трикове с болнични, отсъствия или заети адвокати.
През юли 2009 г. комисията Кушлев запорира всички имоти на братята. След оправдателната присъда този запор, естествено, отпада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във