Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът потъва

Драмата на Софийския районен съд (СРС), предизвикана от все по-задълбочаващата се липса на нормални условия на работа, ще се играе и след съдебната ваканция. Опасността съдът да затвори врати става все по-реална. Това стана ясно след съвместното заседание на Софийския районен съд със Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък (9 септември).
На среща между представители на съдебната система и премиера Бойко Борисов в началото на юли на съда бе обещано да получи сградата на бившето ГУСВ на бул. Цар Борис Трети. Министър-председателят изпълни обещанието си и бившата централа на бившите строителни войски вече е прехвърлена на съда. Сега обаче за нейния ремонт и за реконструкцията й според нуждите на Темида са необходими над 6.6 млн. лв., а тези пари още не са осигурени, макар че и те бяха обещани в най-кратки срокове. Ако парите бяха преведени през лятото, ремонтът можеше да започне още тогава, смята членът на ВСС и шеф на бюджетната му комисия Иван Колев. Става дума за пари, които са икономисани от съдебната власт, съобщи председателят на най-голямото съдилище в България Красимир Влахов. Той настоява средствата да бъдат преведени сега, а не през 2011 г., защото това би означавало съдът да се прехвърли в новото си жилище едва през 2012 г..., ако дотогава не престане да работи. Влахов заяви, че само през първото полугодие на 2010 г. съдът е реализирал приходи в размер на 2 млн., а до края на годината те ще нараснат на 5-6 милиона. Или за една година съдът изкарва парите, които са нужни, за да си ремонтира собствената сграда, а тъне в мизерия.
В затвора има повече пространство за затворниците, отколкото за съдиите в техните кабинети, каза Колев. Той е бивш председател на същия съд и познава отблизо проблемите му. Както е известно, магистратите в черни тоги са набутани като сардели по четирима в кабинети с площ три на четири метра.
Не по-цветущо е положението и в Районната прокуратура. Тя е разположена в пет отделни сгради из столицата и прокурорите разнасят тогите си с личните си автомобили или в таксита, за да се явят на дело в районния съд на ул. Драган Цанков. Според ръководителя на районната прокуратура в София Александър Налбантов една трета от наказателните дела в страната за миналата година са гледани в Софийския районен съд. По думите му всяка година те се увеличават - броят им в Районния съд от началото на тази година бележи ръст от 5 процента. За изминалите осем месеца на тази година са гледани 14 хил. наказателни дела, а гражданските дела са 54 хиляди.
Ако тази тенденция се запази, делата за тази година ще са с 14-15 хил. повече, отколкото миналата година. Просто искаме помещения, за да работим!, заяви председателят на съда Влахов. Всички помещения на архива на прокуратурата вече са запълнени и се налага папките да се складират и в кабинетите на прокурорите. Най-сериозният проблем са помещенията за заповедното деловодство на съда. В него работят 14 жени, които обслужват 60 000 дела. Но вече няма място, където да се съхраняват текущите дела, и ще ги тикат по мазетата.
Най-драматично бе изказването на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев. Това е последният ни вопъл, преди съдът да потъне така, както потъват папките към мазето, каза съдия №1. Той добави, че този вопъл е не само за хората от съдебната система, които не могат да повярват, че трябва да раздават правосъдие в подобни мизерни условия. Проф. Груев отбеляза, че условията за работа в СРС не са се променили от времето, когато той е бил млад прокурор в него. Кой знае защо на срещата не присъства представител на изпълнителната власт, която в крайна сметка трябва да отпусне парите...?
Докато траеше съвместното заседание, в залата се чу подозрителен тътен (по-късно се оказа, че имало лек земен трус) и магистратите се пошегуваха, че ако таванът падне върху главите им, това може да ускори решаването на проблема. Таванът обаче остана непокътнат и... проблемите останаха...

Facebook logo
Бъдете с нас и във