Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът приспа Брендо

Прокуратурата поиска 12 години затвор за наркобарона

Известният и търсен доскоро из цяла Европа и по света кокаинов крал Евелин Банев-Брендо доживя да чуе тази седмица първата си присъда по обвинението за пране на пари от наркотрафик. В деня на Свети Валентин (14 февруари, четвъртък) наркобосът влезе в сградата на Съдебната палата, нахлупил до очите си черна вълнена шапка, и остана безмълвен до края на заседанието. Нямам желание да давам обяснения, отсече той още в началото и не пророни нито дума повече. Същото сториха и другите обвиняеми в това дело за пране на пари - бившата му съпруга Моника Добринова, вдовицата на Константин Дишлиев Десислава Дишлиева, както и Симо Карайчев, които вкупом отговарят за пране на над 2 млн. евро от наркотици и контрабанда на цигари в международен мащаб.


Прокурорът в продължение на три часа надълго и нашироко обясняваше в своята пледоария как обвиняемият Банев е имал контакти с лица, занимавали се с трафик на наркотици, че някои от тях дори са осъдени, и как при задържането на групата било установено наличието на голямо количество кокаин. И че в крайна сметка обвинението имало достатъчно доказателства за неговите престъпления.


Доказателствата не са единични и спорадични и не могат да се гледат отделно едно от друго, посочи прокурорът Мариана Станкова. Налице били достатъчни данни за престъпленията, ето защо прокуратурата поиска 12 години затвор за Банев по обвинението за организирана престъпна група и пране на пари. За останалите подсъдими бяха поискани по-малки присъди - три години Моника Добринова и по шест и половина години за Десислава Дишлиева и за Симо Карайчев.


Дългата пледоария

nbsp;


на прокурор Марияна Станкова не само не притесни наркобарона, но дори му подейства хипнотично. Докато течаха страховитите обвинения, той от време на придремваше. Донякъде причината беше в немощния глас на прокурорката, който едва се чуваше в залата. Притеснена от това, съдията по делото Костадинка Костадинова многократно прикани своята колежка да говори по-високо, тъй като всички в залата, включително и съдебният състав, не чуваха пледоарията й. На няколко пъти, когато докато Банев клюмаше с глава, съдията го попита: Подсъдимият, вие да не заспахте? Чувате ли изобщо нещо?. Без отговор.


В четвъртък следобед произнесе пледоариите си и защитата. Адвокатът на Брендо Ина Лулчева заяви, че престъплението, в което обвиняват нейния клиент, въобще не е доказано, както твърди прокуратурата.


На заседанието тази седмица се оказа, че шефът на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев е отпаднал от списъка със свидетелите. Той не бе и разпитан, но никой не обясни защо става така. Той бе призован да се яви на предишно заседание преди две седмици, но бившият депутат от ГЕРБ не дойде, а прати в съда болничен лист. Хората от държавното обвинение тогава обясниха, че Мавродиев е бил редовно призован и му е обяснено, че ще бъде разпитан като свидетел на обвинението. И че щяло да става дума не за сегашната му работа, а за дейността на фирми, в които е имал участие в миналото.


Нека припомним, че през 2012 г. Софийският градски съд взе решение Банев да бъде екстрадиран в Италия за срок от една година, а властите там се задължиха да го връщат в България, когато се налага, за да може той да се явява на заседанията по делото за пране на пари в родината. Срещу Банев успоредно се води


съдебен процес на Апенините

nbsp;


по друго дело за трафик на кокаин. На предишното заседание обаче Софийският градски съд реши да остави Брендо в България до 14 февруари, за да може да се запознае подробно с материалите в процеса и му беше осигурен достъп до тях.


В момента на Ботуша разследват българско-италианска група за продажба на кокаин в три области - вПиемонт, в Ломбардия и във Венето. Местните власти са стигнали до няколко групи от български граждани, които внасяли кокаин на италианския пазар. Според тамошните криминалисти Брендо е отговорен за внасянето на 40 тона кокаин годишно в страната им. В сътрудничество с швейцарската и испанската полиция през февруари 2007 г. са конфискувани 6 тона кокаин от два различни морски съда - 80-метров моторен кораб, пренасял 4.5 т дрога, и 16-метрова яхта, натоварена с 1.5 т от веществото. Наркотиците са били претоварени от кораб-депо в Атлантическия океан на туристически и рибарски съдове, които поемали към Италия и Испания.


Междувременно през миналата седмица беше издадена нова европейска заповед за арест на Евелин Банев от съд в румънската столица Букурещ. Съседите го искат за подобно престъпление - създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотични и психотропни вещества (кокаин).


Наркотиците са били пренесени от Латинска Америка и са предназначени за пазара в Румъния, Испания, Италия, Гърция и за други дестинации. През 2011 г. българските граждани Евелин Банев и мъж с инициали Р.А. са организирали доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин. Около 50 килограма от това количество са били доставени в Букурещ.


Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г., докато се провеждаше международната полицейска операция Кокаинови крале. Тогава бяха задържани общо 30 души, от които 12 италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите бяха българи, припомня МВР. Целта на операцията бе неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и с престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС. Извършените действия по издирването и задържането на български граждани бяха на основание на европейски заповеди за арест, издадени от компетентните италиански власти.


Швейцарските власти

също обявили за издирване Евелин Банев с цел арест и екстрадиция, но във връзка с подправяне на документи, за участие в организирана престъпна група, за пране на пари и трафик на наркотици с утежняващи вината обстоятелства - престъпления, които той е извършил в периода 2004 -2007 г. в Конфедерация Швейцария.


Според различните следователи и прокурори Брендо е ръководил международна престъпна организация, занимавала се с трафик на огромни количества кокаин между Южна Америка и Европа, и свързаните с нея дейности за пране на пари. Около 10 тона кокаин са били иззети, а големи суми от придобитите парични средства са били инвестирани в недвижими имоти в България и в Швейцария. Изпирането на парите се осъществявало чрез лица и офшорни компании, десетки милиони евро са прехвърляни през банковите сметки, контролирани от членове на престъпната организация. Банев е установен като титуляр на няколко банкови сметки в Швейцария, както и като собственик на няколко компании, които са титуляри на други банкови сметки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във