Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът притисна общинаря мафиот Славков

Гореща седмица въпреки минусовите температури, сковали варненския бряг. Тук във вторник (26 януари) най-сетне стартира едно от най-интересните дела срещу бившия общински съветник Иван Славков и четирима негови приближени: Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пеев, Янко Колев и Свилен Николов. Както е известно, прокуратурата обвини Славков и съучастниците му от престъпната група за разпространение на дрога, за пране на пари, за склоняване към проституция и за трафик на хора.
Процесът беше отложен през ноември заради заболяване на адвокат. Според обвинителния акт Славков създал групировката си през есента на 1996 година. След приключване на мащабното дознание бяха предявени обвинения срещу 24-те установени участници в престъпната група. От тях 19 сключиха споразумения с прокуратурата и съдът одобри различни по размер наказания. В тази група са общинските съветници Веселин и Христо Данови, Веселин Жеков, Радослав Калчев, Недялко Цвятков, Александър Цанев и други. През лятото на този година Окръжният съд отказа да спре наказателното производство срещу Иван Славков, който беше регистриран като кандидат за народен представител.
Както можеше да се очаква, още в началото на заседанията тази седмица стана ясно, че между стените в съдебната зала ще се чуят скандални признания. Едно от тях направи свидетелят Иван Янков, който е част от престъпната група на Славков. Той хвърли бомба с думите си, че от 13 май 2009 г., когато е бил задържан в следствения арест, досега многократно е бил посещаван от външни лица. Те обаче не му носили колети, а му оказвали психологически натиск. Когато Янков се намирал във Варненския затвор, получил бележка с инструктаж да каже, че работи за Иван Славков, и че Веселин Желев, друг обвиняем по делото, няма нищо общо с делото. Един полицай от охраната на затвора ми каза да вляза в тоалетната. Там получавах инструктажи какво да говоря и какво не. После ми се обаждаше и Красьо Дългия - Красимир Кирилов, за да ми каже какво да говоря пред следствените органи, свидетелства Янков.
Името на задържания за притежание на хероин Красимир Кирилов нашумя още през лятото, след като се разбра, че от следствената килия се опитвал да въздейства върху заподозрени. Тогава той получи забрана за свиждания и за телефонни разговори. През септември в килията му бяха намерени заплашителни писма до задържани от групата. Графологична експертиза установила, че авторът на писмата е именно той.
Красьо Дългия ми даваше по 2400 лв. на месец, за да разфасовам кокаин, хероин и амфетамини в опаковки с различен грамаж, призна още свидетелят Иван Янков. Дрогата е доставяна в две квартири във Варна, след което Янков пътувал до Сандански, където оставял готовите пратки до пътни знаци в града. Информация за пратките получавах от Красимир Кирилов - Дългия по мобилен телефон, призна свидетелят.
Босът на групата Славков също вся смут в заседателната зала, като заяви в сряда (27 януари), че е готов да даде потресаващи показания, ако думите му се записват със записващото устройство в залата. Обвиняемият се позова на чл. 238 на Наказателния кодекс и обяви, че казаното от него ще доведе до пълен обрат на делото, до прекратяване на производството, както и до предприемане на действия срещу някои лица. Съдът обаче отряза искането на Славков да бъдат записани показанията му, след което той обидено замълча. Въпреки силния старт на съдебното дирене до присъда едва ли ще се стигне скоро, коментират запознати с процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във