Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът пусна наркобос да прави бебе

Един от най-известните лица на подземието в Югозападна България - Огнян Атанасов (45 г.), бе освободен срещу 3 хил. лв. парична гаранция, за да си направи бебе, това реши Благоевградският окръжен съд.
Екзотичното решение, прието в началото на седмицата, е на съдия Петър Пандев, който трябваше да се произнесе по искането на Благоевградската окръжна прокуратура, за да постанови постоянна мярка за неотклонение задържане под стража срещу сочения за наркобос на района Атанасов. Както е известно, от съседна Гърция за него е издадена трета поред Европейска заповед за арест.
Съдия Пандев обяви, че искането на прокуратурата за задържане под стража е неоснователно, тъй като не съществува реална опасност Атанасов да се укрие. Пред магистратите натежа и пледоарията на защитника на Атанасов, който покъртително и с подробности разказа как на следващия ден арестантът и съпругата му Даниела трябвало да пътуват за столицата, където щели да си правят бебе ин витро.
За живота на видния жител на петричкото село Тополница може да се напише роман. Името на Огнян Атанасов гръмна в медиите на 8 февруари тази година - около 18 часа, след шумна акция на полицията, той бе задържан по анцуг и галоши в двора на къщата си в с. Тополница, Петричко.
Малко по-късно пресцентърът на МВР разпространи информация, че Атанасов е бил обявен за международно издирване и арестуван по силата на Европейска заповед за екстрадиция, която властите от южната ни съседка са изпратили на 2 февруари тази година.
Огнян Атанасов бе обявен за издирване от гръцките власти за трети пореден път в рамките на две години. Там срещу него се водят няколко наказателни производства за трафик на дрога и оръжие, а и съседите не забравят, че преди десет години Огнян Атанасов избяга от техния затвор Касандра, след като бе осъден за трафик на наркотици.
Тополнишкият наркобос е единственият останал на свобода голям играч в трафика на дрога към южната ни съседка, твърдят източници от полицията. Въпреки че мълвата го величае като наркотрафикант с огромни печалби, Атанасов все още живее в родното си село, в къщата, наследена от баща му. Преди няколко години дори решил да легализира част от бизнеса си и засадил 120 декара тополи.
Според полицията Огнян Атанасов е дясната ръка на известния в силовите среди Васил Маникатов - Маниката. За първи път двамата попадат в полицейски капан на 30 март 2000 г. в столицата - арестувани са пред мотел Църна маца с половин килограм хероин. По това дело Огнян Атанасов бе обявен за невинен. Маникатов обаче опра пешкира и след обжалване на три съдебни инстанции влезе зад решетките.
Паметливи петричани припомнят, че двамата са стари бойни другари, известни на полицията още от първите години след демократичните промени в родината. Имената на двамата нашумяват още през далечната 1995 г. - на 31 август ги арестуват в Солун за притежаване на 2.1 кг хероин.
По този повод Атанасов е осъден на 18 години затвор, а Маникатов сключва споразумение с гръцките власти, прехвърля вината си на ортака и се връща по-живо, по-здраво в татковината.
Още на следващата година обаче гръцката полиция обяви Маникатов за международно издирване чрез Интерпол по ново обвинение - за организирането на специализирана група за трафик на наркотици между Гърция и България. А две години по-късно, през 1997 г., Огнян Атанасов е осъден на първа инстанция в Гърция на доживотен затвор за притежаване на наркотици в особено големи размери. Година след това Апелативният съд в Солун намалява присъдата му на 18 години лишаване от свобода. През 2000 г. Атанасов успява да избяга от затвора Касандра в Халкидики и също е обявен за международно издирване чрез Интерпол.
До 2002 г. гръцките власти издават общо 22 заповеди за задържането му за трафик и търговия на наркотици, но в България никой дори не го докосва с пръст. Което, меко казано, е странно.
Маникатов и Атанасов стават клиенти на българското правосъдие през 2003 година. На 21 ноември същата година край Разлог те са задържани при акция, при която е разбит канал за производство и търговия с пистолети. Пищовите са домашно производство на бивши и действащи оръжейници от Арсенал. Според текста на издадения по-късно обвинителен акт Васил Маникатов от гр. Сандански и Огнян Атанасов от петричкото село Тополница трябва да отговарят за търговия с оръжие и за подбудителство към производството му. Те са поръчвали производството на незаконните пушкала на братята Димитър и Атанас Атанасови от Казанлък.
Пистолетите били изработени в нелегална оръжейна работилница в казанлъшкото село Крън от Димитър, който е бивш работник на местния оръжеен завод. Поръчката е идвала от Васил и Огнян чрез Атанас. При обиск в дома на 31-годишния Димитър Атанасов в село Крън са намерени 10 готови пистолета.
След продължителни съдебни процедури магистратите оправдават напълно Маникатов и Атанасов, а братята Димитър и Атанас Атанасови получават единият година, а другият година и половина затвор.
Жана Иванова

КАРЕ
Наркобосове делят обща килия в Бобовдолския затвор

Двама от най-яростните конкуренти и отколешни врагове в бизнеса с дрога у нас Васил Маникатов-Маниката и Васил Кръстев-Драгановеца делят обща килия в Бобовдолския затвор.
Маниката попадна в този зандан град след поредица изцепки в Централния софийски затвор през 2008 и 2009 година. Спряганият за човека на СИК в Югозападна България Васил Маникатов-Маниката търка затворническите нарове в Централния софийски затвор от началото на 2006 г., където излежава осемгодишна присъда за притежание на наркотични вещества от високорискова група в особено големи размери. Там първоначално той се уредил за парнаджия, а по-късно за добро поведение го пратили и в общежитието в Казичене, за да може да полага общественополезен труд. В навечерието на новата 2008 г. Маниката бе отвлечен, но малко след новогодишните празници се върна в килията доброволно. Оттам за наказание го пратиха в Бобовдолския зандан.
Драгановеца пък попадна в Бобовдол в края на 2009 година. Пернишката нарколегенда бе преместен тук от Казичене, след като се сби с бургаския наркобарон Митьо Очите.
Освен с наркобизнес и сводничество Драгановеца се занимава и със строителство. Само през 2008 г. предприемачът е вдигнал десет нови сгради в родния си град Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във