Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ РАЗПОРЕДИ: ФИЛЧЕВ ДА БЪДЕ ДОКАРАН С БЕЛЕЗНИЦИ

Най-после един български магистрат показа, че е възможно законите да важат за всички. Във вторник (30 май) съдия Стефан Илиев от Софийския военен съд постанови Никола Филчев да бъде глобен с 500 лв. и да бъде доведен с белезници на следващото заседание по делото, нашумяло като Бръмбаргейт или Филчевгейт. Униформеният магистрат бе принуден да вземе това уникално решение, защото в продължение на три месеца бившият главен прокурор демонстративно отказваше да застане пред съда като свидетел, блокирайки по този начин по-нататъшния ход на процеса.
Скандалът избухна на 28 юли 2000 г., когато в дома на Никола Филчев бяха открити три подслушвателни устройства. Предварителното производство продължи четири години, а на 1 юни 2004 г. Софийският военен съд даде ход на делото. Тогава на подсъдимата скамейка се изправиха о. р. полковник Пламен Арсов - бивш директор на Дирекцията за оперативно-техническа информация (ДОТИ), о. р. подполковник Йордан Йорданов - офицер от ДОТИ и служител на бившето БОДК, и о. р. полковник Борис Бояджиев - служител в ДОТИ. Тримата трябва да отговарят пред закона за престъпление по чл.339а от Наказателния кодекс (за незаконно притежаване и употреба на специално техническо средство за негласно събиране на информация), за което могат да получат от една до пет години затвор.
На 27 февруари 2006 г., по време на поредното заседание по делото съдия Стефан Илиев уважи искането на защитата да бъде призован като свидетел Никола Филчев. Логиката на адвокатите бе елементарна: подслушвателните устройства са открити в жилището на бившия главен прокурор, той е присъствал по време на тяхното демонтиране и би могъл да бъде полезен за разкриването на обективната истина.
За най-голяма изненада обаче бившият шеф на държавното обвинение не пожела да изпълни задълженията си по закон и в началото на март той просто... изчезна. И то така, че призовкарите на Софийския военен съд не успяха да го открият нито във ведомствения му апартамент (в ж.к. Витоша, където бяха открити подслушвателните устройства), нито в апартамента на майка му (в ж.к. Дружба), нито в Министерството на външните работи (където се предполагаше, че бъдещият посланик на България в Казахстан посещава курс по основи на дипломацията).
По едно време се стигна дотам, че съдия Стефан Илиев изпрати писмо до Върховната касационна прокуратура и помоли доскорошните подчинени на Филчев за съдействие, но и там удари на камък. Отговорът, който получи, бе повече от... коравосърдечен: Никола Филчев вече не работи в Прокуратурата на Република България и няма право да се явява по делото като свидетел, защото е организирал и ръководил предварителното разследване.
Притиснат от обстоятелствата, на 28 април съдия Стефан Илиев разпореди Никола Филчев да бъде издирен от СДВР, за да може той все пак да си получи призовката редовно. След почти двуседмично кръстосване на София, на 9 май, три столични ченгета най-сетне успяха да приклещят бившия главен прокурор на излизане от приема в Руското посолство по случай Деня на победата. Наистина те не успяха да пъхнат в ръцете му заветната хартийка, но мисията бе изпълнена успешно: съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) Филчев влезе в списъка на редовно призованите свидетели.
Във вторник (25 май 2006-а) фоайето пред зала №18 в столичната Съдебна палата бе пълно с журналисти, дошли да видят дали Никола Филчев ще изпълни буквата на закона, или отново ще изтълкува разпоредбите в НПК, както му е изгодно. До облог между съдебните репортери обаче не се стигна, защото всички бяха убедени, че Филчев отново ще отсвири съда и няма да дойде.
И наистина в 13.30 часа бившият главен прокурор не прекрачи прага на зала №18, но вместо него пред съда се изправи адвокатът му - о. р. генерал Лилко Йоцов, бивш шеф на бившата Прокуратура на Въоръжените сили. Пред съда той представил писмо от клиента си, според което Никола Филчев не може да бъде разпитан, защото е участвал в процесуални действия по изясняване на истината около намерените подслушвателни устройства.
Адвокатите на подсъдимите обаче само това и чакаха. Най-напред те заявиха колективното си становище, че по делото не са приложени документи, които да установяват участието на Филчев в предварителното разследване. Тоест в материалите няма нито едно постановление или указание, което да е издадено и подписано от бившия главен прокурор.
Какъв пример дава бившият главен прокурор на обикновените хора, като погазва законите и отказва да изпълни съдебно разпореждане?, попитаха почти в един глас четиримата защитници, след което уточниха, че показанията на Никола Филчев са толкова важни за изясняването на истината за подслушвателните устройства, че... единствено неявяването му е пречка за приключване на процеса.
В крайна сметка съдия Стефан Илиев разпореди особено важният свидетел Никола Филчев да бъде глобен с 500 лв. за неуважение към съда и да бъде доведен принудително - с белезници, за следващото заседание по делото за подслушвателните устройства. А дали то наистина ще приключи на 15 юни, вече е Божа работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във