Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ РЕШИ: СОФИЯНСКИ Е НЕВИНЕН!

Бившият столичен градоначалник Стефан Софиянски спечели първото си сражение от войната на прокуратурата срещу него. В сряда (14 юни) Софийският градски съд (СГС) го призна за невинен по делото за сделката за софийските Централни хали. Заедно със Софиянски бе оневинена и главната счетоводителка на Столичната община Антоанета Македонска.
На 29 април на 2004 г. Софийската градска прокуратура (СГП) им повдигна обвинение по чл.283а, т.1 от Наказателния кодекс, който гласи: Длъжностно лице, което използва своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага и престъплението е свързано с приватизацията, продажбата, даването под наем или аренда, както и внасянето в търговски дружества на държавна, общинска и кооперативна собственост, както и на собственост на юридически лица, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
Според обвинителния акт в началото на 1998 г. Столичният общински съвет (СОС) провежда конкурс за избор на партньор в изграждането и експлоатирането на Централните хали. Надпреварата е спечелена от израелската фирма Ащром, а съветниците възлагат на кмета Стефан Софиянски да финализира сделката.
По поръчка на тогавашния кмет фирма Фопис консулт извършва оценка на общинския имот и на 15 април 1998 г. съобщава резултатите: сградата на Халите струва 2.442 млн. щ. долара (9.809 млрд. стари лв.), а прилежащият й терен - 930 000 щ. долара (3.735 млрд. тогавашни лева). След това Столичният общински съвет одобрява документите по учредяването на смесеното дружество Централни хали АД. А на 14 януари 1999 г. Стефан Софиянски и Антоанета Македонска подписват нотариално заверена декларация, в която се казва, че Столичната община е съгласна да апортира обекта в дружеството Централни хали АД.
В същата декларация двамата заявяват следното: Известно ни е, че съгласно разпоредбата на чл.73 от Търговския закон Централни хали АД придобива правото на собственост върху паричната вноска от момента на възникване на дружеството. Оценката на имота е 9 375 000 неденоминирани лева.
На 25 март 1999 година е издаден нотариалният акт, а СГС издава съдебно удостоверение, че част от вноската на Столичната община е непарична и представлява правото на собственост върху недвижим имот.
Занижаването на стойността на Халите изплува на бял свят три години и четири месеца по-късно. На 5 юли 2001 г. Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол приключва поредната ревизия на Столичната община. А в доклада си ревизорите записват, че сградата е апортирана в Централни хали АД не по пазарната й оценка - 9.809 млрд. неденоминирани лв., а по балансовата й стойност в размер на 9.375 млн. неденоминирани лева. Според държавното обвинение от тази врътка Столичната община е ощетена с 9.799 млрд. стари лева, колкото е разликата между пазарната и балансовата стойност на Централните хали.
Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Софиянски и Македонска на 8 ноември 2004 година. До парламентарните избори на 25 юни 2005 г. по него не бе свършена почти никаква работа, а през юли миналата година то бе спряно заради депутатския имунитет на бившия столичен градоначалник.
На 22 февруари, ден преди Никола Филчев да сдаде поста на Борис Велчев, парламентът сне имунитета на Стефан Софиянски по негово искане, а председателят на съдебния състав - Вера Чочкова, възобнови делото за Централните хали и насрочи първото заседание за 28 април. Тогава обаче съдът констатира разминаване на показанията на вещите лица и на свидетелите и насрочи следващото заседание за 13 юни.
Във вторник изглеждаше, че щастието едва ли ще се усмихне на подсъдимите. Най-напред съдът прие нова икономическа експертиза по делото, поискана от прокуратурата. Според вещите лица Стефан Софиянски и Антоанета Македонска са занижили цената на Халите 400 пъти, защото през 1998 г. реалната цена на един квадратен метър от Халите е била около 900 щ. долара.
В продължение на около час адвокатите на Софиянски убеждаваха съда да отхвърли експертизата, после поискаха отвод на вещите лица, но съдът отхвърли всички техни искания. Освен това по време на заседанието във вторник стана известно, че през 1998 г. Софийският градски съд е приел на доверие твърдението на общинарите, че Халите струват 9.375 млн. тогавашни лв. (около 5000 щ. долара). И е... забравил да назначи три вещи лица, които да извършат независима оценка на имота.
По време на пледоариите защитата обяви, че Стефан Софиянски и Антоанета Македонска трябва да бъдат признати за невинни, тъй като Халите продължават да са общинска собственост. Обвинението продължи да държи на своето и поиска от съда да осъди двамата на по седем години лишаване от свобода и на глоба от по 4000 лв., както и да ги лиши от право да заемат държавна или обществена длъжност за срок от десет години.
В края на заседанието, вместо да спази традицията и да насрочи следващото заседание за след месец-два, съдия Вера Чочкова изненада всички със съобщението, че ще обяви решението на съда в сряда (14 юни), точно в 9.00 часа.
И... палачинката, както се казва по друг повод, се обърна. Стефан Софиянски и Антоанета Македонска бяха признати за невинни, а Вера Чочкова аргументира решението по следния начин: Най-важното за съда е нотариалният акт, според който Столичната община продължава да е собственик на Централните хали. Съдът приема още, че както участието в смесеното търговско дружество с Ащром, така и параметрите на самото участие на общината са в рамките на закона. От друга страна, Стефан Софиянски и Антоанета Македонска не могат да носят отговорност за решение на колективен орган, какъвто е Столичният общински съвет. За общината не са настъпили значителните вредни последици, посочени в обвинителния акт от внасянето на апортната вноска, както и няма записано престъпление по служба в обвинителния акт.
Оправдателните присъди могат да бъдат протестирани пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във