Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ СЕ ПОПРАВИ ЗА СЛУЧАЯ ЖОРО ДЕБЕЛИЯ

Бургаският окръжен съд (БОС) се видя принуден да поправи грешка на свои колеги. В сряда (3 януари) съдия Събчо Събев промени режима за изтърпяване на наказанието на затворника Георги Георгиев, по-известен като Жоро Дебелия.
Според решението на магистратите Жоро Дебелия (сочен за човек на небезизвестния сикаджия Пламен Дишков-Кела) вече ще лежи при първоначален строг режим, а не както беше досега - при лек режим. Това означава, че той вече няма да има право да работи извън затвора, да се придвижва до обекта без охрана и да се прибира зад решетките само през нощта, както беше правил до сряда. Георги Георгиев ще бъде зад решетките по 24 часа в денонощието и единствената разходка, която ще му бъде позволена е в двора на затвора.
Предложението за промяна на режима бе направено на 19 декември от директора на Бургаския затвор Деян Костов. Мотивът на шефа на тюрмата бе, че затворникът нарушава закона и изтърпява наказанието си не по установения ред.
Случаят с Жоро Дебелия е повече от интересен. Неговото нарушение бе установено от... бургаски телевизионен екип.
На 18 срещу 19 октомври 2006 г., пред бл. Народен юмрук в бургаския кв. Братя Миладинови, неизвестни лица подпалват едно БМВ 536 с бургаска регистрация, от което остават само ламарини. Бургаска телевизия, която отразява пожара, хваща в кадър възедър мъж, който поразително прилича на Георги Георгиев.
Бърза проверка показва, че човекът наистина е Жоро Дебелия. Но той би трябвало да е в затвора със 7-годишна ефективна присъда за катастрофа по негова вина, при която загиват двама души. А други двама са тежко ранени.
Инцидентът се разиграва на 11 август 2000 г. призори. Предната вечер Жоро Дебелия и приятелят му Георги Драгнев започват да се черпят първо в бургаския ресторант Черно и бяло. После се местят в дискотеката Палм бийч на Северния плаж, където обръщат по още няколко питиета. Малко след полунощ на 11 август двамата се качват в беемвето на Георгиев и отскачат до северния край на плажа, където се намира едно от най-посещаваните и най-добре заредени летни наркосборища в региона. Около 3.30 ч. двамата потеглят обратно към дискотека Палм бийч, за да довършат вечерта. Зад волана на бавареца сяда Георги Георгиев, а Драгнев се качва на седалката до него. Трагедията се разиграва минути по-късно, когато Георгиев решава да се пробва като шофьор, на правата алея пред Палм бийч вдига над 120 километра в час и връхлита върху три момичета, които точно в този момент тръгват да пресичат алеята на пешеходна пътека.
На място загива 20-годишната Силвия Колева, двете й приятелки оцеляват с цената на тежки травми, а от удара колата се удря последователно в електрически стълб, в Деу и Опел Кадет и спира в бордюра на крайбрежната алея. Някъде по средата на този кървав карамбол Георги Драгнев излита от беемвето заедно с дясната предна врата и също загива на място.
През лятото на 2002 г. обвинителният акт срещу Георгиев е внесен в Бургаския окръжен съд и той е изправен на подсъдимата скамейка за престъпление по чл.343, ал.3 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт на повече от едно лице при пияно шофиране. Наказанието е от 5 до 15 години затвор.
През октомври 2002 г. процесът срещу Жоро Дебелия започва. А през май 2003 г. Георги Георгиев сключва извънсъдебно споразумение с държавното обвинение и е награден със седем години лишаване от свобода. Присъдата е потвърдена от Бургаския апелативен съд и от Върховния касационен съд.
Темида му определи и първоначален лек режим на изтърпяване на наказанието. Така позволи на Жоро Дебелия, уж, да работи в една бензиностанция на изхода за София. Тя е собственост на негов приятел, който е сключил за целта договор с ръководството на Бургаския затвор. Служителите на тази бензиностанция обаче категорично заявяват пред бургаските медии, че или не познават Георгиев, или са го виждали на обекта от дъжд на вятър.
За сметка на това псевдопандизчията е засичан прекалено често на място, където изобщо не би трябвало да му стъпва кракът - в ИНТЕРНЕТ клуба, собственост на бившата му съпруга, който се помещава в бл. Народен юмрук (или бл. № 129) в кв. Братя Миладинови и пред който на 18 срещу 19 октомври 2006 г. е паркирано опожареното беемве. Според собствениците на помещението, в което се намира ИНТЕРНЕТ клубът, Георгиев много често е тук - или да играе на компютър, или да уреди плащането на месечния наем. А според бургаски ченгета във фаталната нощ беемвето е паркирано пред клуба от Георги Георгиев, въпреки че докато не изтърпи наказанието си, той няма право да сяда зад волана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във