Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА? МОЖЕ...

Правосъдният министър Георги Петканов отговаря на репортерския въпрос Възможно ли е инспекторатът към Министерството на правосъдието да накара съда да ускори гледането на делата и по този начин да се включи в борбата срещу организираната престъпност?

Работа на инспектората е да провери дали тези законни срокове се спазват и да настоява тези срокове да бъдат спазвани. С други думи, това означава и съдът да се включи в операция Респект срещу организираната престъпност. Как това ще стане това си е наша работа, няма да споделя с вас.
Нямам информация в кой съд колко залежали дела има. Редно би било главният прокурор, вътрешният министър или онзи, който инициира подобна проверка, да каже: в този съд има такива и такива дела, а в онзи съд има такива и такива дела, за да може инспекторатът да вземе отношение.
Това не е прехвърляне на топката, защото главният прокурор не може да нареди на съдиите да гледат в срок дела. Това не може да го направи и вътрешният министър. Аз мисля, че нашият инспекторат би могъл да го направи. Става въпрос не да се иска по-бързо насрочване на делата, за по-бързото им гледане или пък за ускоряване на процедурата. Става въпрос за спазване на законовите изисквания, така че не виждам нещо лошо в това и не смятам, че става въпрос за прехвърляне на топката.
Инспекторатът към Министерството на правосъдието е необходим и полезен. Той има определени предели, в които може да действа. Не може да се намесва по същество в работата на магистратите, а само от гледна точка на спазването на срокове, призоваването и т. н. Вероятно правомощията на инспекторите трябва малко да бъдат засилени, но без да имат право да се намесват в съдийските убеждения...

Facebook logo
Бъдете с нас и във