Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдът върна уволнен гард в НСО

Бодигардът Георги Райков, който бе уволнен в края на януари т.г. във връзка с нападението над Ахмед Доган по време на Осмата конференция на ДПС в НДК, ще се върне на работа в Националната служба за охрана (НСО). Това ще стане факт, след като в петък (19 юли) Административният съд в София-град (АССГ) отмени заповедта на шефа на НСО ген. Тодор Коджейков за уволнението на Райков.


След нападението на Октай Енимехмедов началникът на екипа за лична охрана Георги Занев и началникът на екипа за осигуряване на конференцията на ДПС Георги Райков бяха дисциплинарно уволнени, а още шестима охранители - наказани. Според шефа на НСО Коджейков вътрешната проверка в службата показала очевидни пропуски в организацията на охраната по време на конференцията. За целта гардовете от службата направиха пълна възстановка на нападението, в която участвал и самият Енимехмедов. От записите стана ясно, че броят на охранителите е бил достатъчен, но са неправилно разположени. Оставен е неконтролиран подход към трибуната, призна тогава ген. Коджейков. Това е грешка на служителите от авангарда в охраната, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице.


В деня на уволнението му шефът на авангарда полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта. Той обвини ръководството на НСО, че мерките, които той е поискал да бъдат предприети още преди конференцията, не са били одобрени. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано, заяви той. Полк. Райков е предложил тези мерки два дни преди конференцията на ДПС, грешката му била, че не го е направил писмено.


По време на делото в АССГ, което се гледа при закрити врата, бяха разпитани двама служители на НСО, които са очевидци на инцидента. Според адвокат Емануил Йорданов, който е бивш министър на вътрешните работи и защитава Райков, свидетелите са потвърдили пред съда думите на полковника.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във