Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СУХИЯТ РЕЖИМ В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

Бавно, но сигурно животът ще принуди депутатите и кадровиците на Темида да прегърнат идеята, която Параграф 22 непрекъснато пробутва още от първия си брой (13 октомври 2001-а): всеки магистрат с над пет години трудов стаж периодично да минава на тестове за системна употреба на алкохол и злоупотреба със спиртни напитки.
За никого не е тайна, че в прокуратурите, съдилищата и следствените служби винаги се е пило като за световно не само по конкретни поводи (рождени и именни дни, национални и професионални празници), но и по... принцип: по време на обедните почивки, преди разпити на важни свидетели и обвиняеми (за кураж) или просто така - по 100 грама на всеки кръгъл час с профилактична цел.
Кой знае защо обаче кадровиците на Темида никога не са искали да се занимават с този проблем, въпреки че през последните 10-15 години са имали десетки, ако не и стотици поводи за налагане на драконовски сух режим в съдебната система: наквасен до козирката върховен прокурор вади пищов; мъртво пиян обвинител заспива по време на заседание; накъркана съдийка едвам срича решението, с което трябва да възмезди престъпление; здраво почерпени следователи викат врачка да хвърли боб, защото не могат да намерят логично обяснение за изчезването на водата от язовир Искър; кьор кютук пияни магистрати провеждат следствен експеримент в присъствието на още по-пияни поемни лица...
Последният пример за безрезервната и безгранична любов на магистратите към чашката, по-скоро - към Нейно Величество Бутилката, е отпреди десет дни: на 28 ноември, около 18 часа, Виолета Личева - съдия в Пернишкия районен съд, размаза като муха с джипа си 61-годишния Йордан Велев. Трагичният инцидент се разигра на вътрешноградската магистрала в Перник (в платното по посока София), на около 400 м от бензиностанция Лео.
По никому неизвестни причини новината за трагедията стана публично достояние едва в средата на седмицата (сряда, 5 декември), когато анонимни източници от прокуратурата и полицията в Града на миньорите подшушнаха на двама-трима репортери това-онова.
Според официалната информация, разпространена от Пернишката окръжна прокуратура навръх Никулден, във фаталната вечер Йордан Велев тръгнал на работа около час преди да застъпи на смяна като нощен пазач в автомивката на бензиностанцията и се отбил при свои роднини. Няколко минути след като се разделил с тях, Велев вече лежал мъртъв на асфалта, размазан от връхлетелия върху него джип Сузуки. По сигнал на очевидци, местопроизшествието моментално било отцепено от пристигналите полицейски патрулки, но докато това се случи, през тялото на Велев профучали още... няколко автомобила (според част от публикациите през седмицата става дума за 9 леки коли, а според други - само за три).
Съвсем естествено, всички водачи усетили сблъсъка с препятствието на пътното платно, но нито един от тях не съобразил, че става дума за труп, и затова си продължили пътя по живо и по здраво.
Досущ като в библейската мъдрост, че няма ненаказано зло и всичко на този свят се връща, бдителни граждани записали номера на джипа и добросъвестно го предали на полицията. От направената проверка станало ясно, че возилото е собственост на 50-годишната Виолета Личева, съдия в Пернишкия районен съд.
За инцидента са уведомени Пламен Найденов - и. д. окръжен прокурор на Перник, Петър Михайлов - председател на окръжния съд, и комисар Димитър Шереметев - директор на ОДП-Перник. По случая веднага е било образувано досъдебно производство, а джипът е бил иззет като веществено доказателство.
Още същата вечер (28 ноември), около 21.30 часа, все още неизтрезнялата Личева е била откарана в Областната дирекция на полицията за разпит, където е престояла до два и половина след полунощ.
Според директора на ОДП-Перник Димитър Шереметев, на влизане в сградата на полицията Личева все още е била видимо пияна. В хода на разпита са й били взети две кръвни проби. Едната от тях е била подложена на анализ в лабораторията на ОДП, а другата е била откарана в Научния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София. Резултатите недвусмислено сочат, че Личева е седнала зад волана след употреба най-малко на 600 грама концентрат: пернишкият анализ установява 3.98 промила алкохол в кръвта, а софийският - 3.09 промила.
Разликата се дължи на методите, с които работят нашите хора и специалистите в НИКК, заяви за Параграф 22 комисар Шереметев, който разгада и мистериятта около броя на автомобилите, прегазили безжизненото тяло на Йордан Велев след съдийката: През трупа е преминала още една кола и тъкмо нейният водач - 29-годишният И. Н., е спрял при с. Драгичево, уведомил е органите на МВР за инцидента и им е оказал пълно съдействие.
Шестима са свидетелите на инцидента. Дознателят по делото ги разпита още същата нощ, а пет дни по-късно свидетелите бяха разпитани и пред съдия, сподели за Параграф 22 и. д. окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов в четвъртък (6 декември). Той съобщи, че вече е назначена химическа експертиза за установяване на алкохол и наркотици в кръвта на двамата шофьори, но резултатите още не са готови. Предстои и назначаването на автотехническа експертиза, която предвид сериозността на инцидента щяла да бъде възложена на специалисти от София.
Както се вижда и с невъоръжено око, полицията и прокуратурата в Перник не са имали никакво намерение да смачкат досъдебното производство така, че съдия Виолета Личева да се отърве само с лек уплах. Ето защо е много странно, че цели десет дни никой не си направи труда да информира медиите и за зловещия инцидент, и за свършеното от органите на досъдебното производство.
По-странно обаче е друго. По какви причини и. д. ръководителят на Пернишката окръжна прокуратура, председателят на Пернишкия окръжен съд и Върховната касационна прокуратура, ревизирала хода на дознанието в началото на отиващата си седмица, не са сметнали за необходимо да уведомят Висшия съдебен съвет за случая Личева? И по силата на каква логика те са преценили, че кадровиците на Темида трябва да научат за инцидента от медиите?
Вярно, веднъж прочели публикациите за инцидента в четвъртък (6 декември), кадровиците на Темида реагираха по уникален за българската действителност начин. Още същия ден пресслужбата на ВСС разпространи съобщение, което гласи: По повод водещ материал в столичните вестници... от 6 декември 2007 г. Комисията за Борба с корупцията и професионална етика към ВСС е поискала от Пламен Найденов, и. д. окръжен прокурор на гр. Перник да й бъдат предоставени информация и копие от материалите, които имат отношение по описания случай, в който е споменато името на съдия Виолета Личева от Районния съд в Перник....
Според това съобщение, председателят на спомената комисия Цони Цонев е разпоредил проверката с оглед бързото изясняване налице ли са предпоставки за временното отстраняване на съдия Личева от заеманата длъжност до приключване на наказателното производство. Като благородната амбиция е Висшият съдебен съвет да се произнесе по случая още на следващото си заседание в сряда (12 декември).
Дали това ще се случи (за произнасянето става дума) е рано да бъде прогнозирано. Със сигурност обаче кадровиците на Темида би трябвало да отстранят съдия Виолета Личева от длъжност, защото по джипа й е открито сериозно количество... кръв и мозък на жертвата, а шофьорът на втората кола, минала през трупа една-две минути по-късно, е съобщил на полицията за инцидента. А пък промилите алкохол в кръвта й говорят, че тя е започнала да фирка най-късно в... ранния следобед на 28 ноември. Нещо, което засега си позволяваха само слуги на Темида от мъжки пол. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във